Sayfa Yükleniyor...
İzmir’de bir süredir şiddetli yağışlar etkili olurken uzun süredir içme suyu barajlarında devam eden doluluk oranı azalma sorununa pansuman olunamadı. Kente içme suyu sağlayan barajların doluluk oranı kritik seviyeyi aşamadı.
İzmir’de kentte içme ve tarımsal sulama suyu temin eden barajların birçoğunun doluluk oranı yüzde 50’nin altına düşerken barajlar kırmızı alarm vereye başlamıştı.
Kentte taşkınlara neden olacak kadar etkili olan sağanak yağışlar, barajlarda az miktarda artışa neden olurken doluluk oranını kritik seviyenin üstüne çıkaramadı.
İzmir’in içme suyu teinindeki en önemli baraj olan Tahtalı Barajı’ndaki sistematik azalma kritik seviyelerde seyrederken kente içme suyu temini görevi olan ve ‘dibi delik baraj’ olarak bilinen Gördes Barajı’nın doluluk oranı da yüzde 7’leri dahi bulamadı.
İzmir’in içme suyu kaynaklarının en önemlilerinden olan ve içme suyunun önemli bir bölümünün karşılandığı Tahtalı Barajı’nda geçtiğimiz yıl yüzde 39,47 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 29,55’e geriledi. Barajın doluluk oranı geçtiğimiz ay yüzde 27,47 iken geçtiğimiz hafta doluluk oranı ise 28,77’ydi.
İzmir’de içme suyunun temin edildiği diğer önemli baraj olan Balçova Barajının geçtiğimiz yıl 27,29 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 36,24’e yükseldi. Barajın doluluk oranı geçtiğimiz ay yüzde 22,72, geçtiğimiz hafta doluluk oranı ise 32,88 olarak kaydedildi.
Gördes Çayı üzerinde, bölgedeki arazileri sulama ve İzmir'e içme suyu temini amacıyla inşa edilen ve ‘dibi delik baraj’ olarak bilinen Gördes Barajının geçtiğimiz yıl yüzde 4,25 olan doluluk oranı bu yıl 5,65’e yükseldi. Barajın doluluk oranı geçtiğimiz ay yüzde 4,54 ve geçtiğimiz hafta doluluk oranı ise yüzde 5,65 olarak kaydedildi.
İzmir’de sulama ve taşkınları engelleme amacıyla kurulan Ürkmez Barajı’nın geçtiğimiz yıl yüzde 38,58 olan doluluk oranı mevcut durumda yüzde 26,90’a geriledi. Barajın doluluk oranı geçtiğimiz ay yüzde 14,01 ve geçtiğimiz hafta doluluk oranı ise yüzde 23,84 olarak kaydedildi.
Aliağa’da bulunan ve ağırlıklı olarak sanayi suyu temininde kullanılan Güzelhisar Barajı’nın geçtiğimiz yıl yüzde 61,30 olan doluluk oranı yüzde 71,78’e yükseldi. Barajın doluluk oranı geçtiğimiz ay yüzde 63,51 olurken geçtiğimiz hafta doluluk oranı ise yüzde 70,29 olarak kaydedildi.
Çeşme’de bulunan ve İçme suyu üretme amacıyla kurulan Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nın geçtiğimiz yıl yüzde 43,13 olan doluluk oranı mevcut durumda yüzde 29,09’a geriledi. Barajın doluluk oranı geçtiğimiz ay yüzde 24,66 olurken geçtiğimiz hafta doluluk oranı ise yüzde 28,86 olarak kaydedildi.
Haber Merkezi