İzmir İtfaiyesi’nden hayat kurtaran eğitim

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi tarafından verilen eğitimler sayesinde personele, yangınla mücadele ve acil durum yönetimi konularında bilgi, beceri ve deneyim kazandırılıyor.


  • Oluşturulma Tarihi : 10.02.2025 16:11
  • Güncelleme Tarihi : 10.02.2025 16:11
  • Kaynak : BÜLTEN
İzmir İtfaiyesi’nden hayat kurtaran eğitim

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından, yangınlardan doğal afetlere, arama-kurtarmadan ilkyardıma kadar birçok konuda acil durum eğitimi veriliyor. Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi’nde verilen eğitimler sayesinde, uluslararası standartlarda itfaiye personeli yetiştirebilmek için görevli 12 eğitmen, endüstriyel yangınlar, yapı yangınları, tehlikeli madde kazaları ile mücadele, risk yönetimi ve komuta çalışmaları konularında hayat kurtaran bilgiler sunuyor. 

 

1 YILDA BİNLERCE KİŞİ EĞİTİM ALDI

Merkezde özel sektörde çalışan itfaiye ekiplerine, vatandaşlara, yine talep eden işletmelere yangın ve doğal afet gibi durumlara hızlı ve etkili müdahale teknikleri öğretiliyor. Eğitime katılan vatandaşlar, Doğal Afet Eğitim Simülasyonlarında, gerçeğe yakın müdahale teknikleriyle donanım kazanıyor. Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından verilen eğitimlerden, 2024 yılında muhtarlar ve öğrenciler de dahil toplam 31 bin 280 kişi yararlandı.

 

“ÇOK YÖNLÜ EĞİTİM VERİLİYOR”

Eğitimlere ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Serkan Korkmaz, 2004 yılından bu yana 73 bin metrekare alan üzerinde hizmet veren tesisin, Türkiye’de tek olduğunu belirtti. Burada verilen eğitimler sayesinde itfaiye personelinin sahada karşılaşacakları olaylara, yurttaşların ise evlerinde, iş yerlerinde olası yangınlara karşı etkili mücadele becerileri kazandırdığını anlatan Korkmaz, “Eğitim tesisinde yangınla mücadele, kentsel arama kurtarma, dağda arama kurtarma, endüstriyel yangınlar ve çok amaçlı yangın, kapalı alan yangınları gibi çok yönlü eğitim veriliyor. Yine özel ve kamu kurum kuruluşlara yangın bilgisi eğitimlerinden yararlanıyor. Eğitimlerimizde genel itfaiye becerilerini de kazandırıyoruz” diye konuştu.  

 

“EĞİTİM TESİSİMİZ ULUSAL DÜZEYDE”

Merkezde gerçekçi bir eğitim imkanı sunulduğunu da aktaran Serkan Korkmaz, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“İtfaiye personelinin karşılaşabileceği zorlu görevler öncesinde, onların hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazır olmalarını sağlıyoruz. Bununla birlikte ekip çalışması, koordinasyon, güvenlik ve risk yönetimi konusunda da eğitim veriyoruz. Yapılan bu çalışmalar sayesinde, itfaiye personeli sahada karşılaştıkları zorlukları öncesinde gerçeğe yakın eğitimlerde gördükleri için daha hazırlıklı oluyor. Bu da hızlı, etkili, bilinçli bir müdahale imkanı sağlıyor. Eğitim tesisimiz ulusal düzeyde. Ülkemizdeki tek eğitim tesisi ve dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek sürekli kendini geliştiriyor. Sanal gerçekliği arttırılmış deprem simülasyonu, sanal gerçekliği arttırılmış yangın simülasyonları ile eğitimler yapılıyor.”  

 

“ÇOCUKLARIMIZA TEMEL AFET BİLİNCİNİ AŞILIYORUZ”

İtfaiye Eğitim Amiri Özgür Adal Kervankıran ise itfaiyecilerin sadece yangın söndürme çalışmalarına katılmadığını belirtti. Sel su baskınları, deprem, trafik kazaları, arama kurtarma gibi birçok zorlu görevi üstlendiklerini açıklayan Kervankıran, öncelikle itfaiyecilerin sahada karşılaştıkları olaylara daha bilinçli, hızlı ve etkili müdahalesi için gerçeğe yakın eğitim verdiklerini ifade etti.

Kervankıran, kamu kurum ve kuruluşlara ve özel sektörden talep edenlere de aynı hizmetin sunulduğunu belirttiği konuşmasında, “Milli Eğitim Bakanlığı ile protokolümüz var. Eğitim öğretim süresince her gün bir okul misafirimiz oluyor. Çocuklarımıza temel afet bilincini aşılıyoruz. Hem kamu hem de özel kurumların temel afet bilinci, deprem anında kurtarma, kentsel arama kurtarma, tünel yangınları, şehir içerisinde yaşanacak ev yangınları, endüstriyel tesis yangınları, dağda arama, iple erişim konusunda tüm olası senaryolar üzerinden eğitimler veriyoruz” ifadelerine yer verdi.  

 

“DOĞRU MÜDAHALE YÖNTEMLERİNİ ÖĞRETİYORUZ”

Yurttaşların da olası yangınlara doğru şekilde müdahalesinin, hayati önem taşıdığını anlatan Özgür Kervankıran, “Yangın söndürme tüpü, küçük görünebilir ama etkisi son derece büyük. Birçok yangın, bu araçlar sayesinde henüz başlangıç aşamasındayken kontrol altına alınıyor. Yangın söndürme cihazının kullanılması, bunun tekniklerini, doğru müdahale yöntemlerini öğretiyoruz. Toplum bu konuda bilinçlendiği zaman, yangınlarla mücadelemiz daha da başarılı oluyor” diye konuştu. 

 

ALDIĞI EĞİTİM SAYESİNDE AİLESİNİN HAYATINI KURTARDI

Fabrikalara, iş yerlerine giderek yangın konusunda eğitim verdiklerini hatırlatan Kervankıran, şunları söyledi:

“Bir çerez fabrikasında yangın eğitimi vermiştim. Bizden aldıkları eğitim sayesinde yanan kavurma makinasını söndürmeyi başararak, işyerinde büyük bir yangının önüne geçtiklerini söylediler. Olay büyümeden kontrol altına alınmış. Bu benim için çok önemli. Verdiğimiz eğitimlerin, insan hayatı açısından önemini daha iyi kavrıyorum. Bu eğitimler sayesinde, itfaiye aracı olay yerine gidene kadar, insanların doğru müdahalesi, yangının büyümesini engelliyor. Yine burada temel afet bilinci alan öğrencilerimizden biri, baca yangını sırasında ailesini uyandırıp, hasarı ve can kaybını önlüyor.”

 

BÜLTEN

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN