- İzmir
- 21.04.2025 21:25
İzmir’in Bornova ilçesinde arkeolojik kazıları halen devam eden Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerinde 8 bin yıl öncesine ait aslan ve 5 bin senelik panter kemikleri bulunduğu açıklandı
BURCU YANAR
Ege Üniversitesince Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bornova Belediyesi desteğiyle yürütülen höyük kazılarında sezonun sona ermesi nedeniyle kahvaltılı basın toplantısı düzenlendi. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’ndeki gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, 2005 yılından beri yürütülen Yeşilova ve Yassıtepe höyükleri kazılarında İzmir’in tarihini 8 bin 500 yıl önceye çeken bulgulara ulaşıldığını söyledi.
ÖNEMLİ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKTI
Yeşilova Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, Yeşilova Höyüğü kazılarını 8 aya yakın bir süredir devam ettiğini belirtti. Doç. Dr. Derin, “Bu ayın sonunda da arazi çalışmalarımız bitiyor. Bu süreç içerisinde 200’e yakın eser ortaya çıkarttık. Bu eserler nitelik ve nicelik açısından İzmir’in ve özellikle Bornova’nın kültürü açısından yenilikler ve değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Bilim heyetimiz ve çalışanlarımızla birlikte yaklaşık 30 kişilik bir ekiple çalıştık. Çalışmalarımıza sadece Eğe Üniversitesi’nden değil birçok üniversiteden de katkıda bulunan bilim insanları oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da iki alanda çalıştık. Bir tanesi 8 bin 500 yıllık bir yerleşim alanı olan Yeşilova Höyüğü Merkezi’nde. İkinci alanımız da Forum Bornova’nın yakınındaki 5 bin yıllık Yassıtepe Höyüğü’nde gerçekleşti. Her ikisinden de İzmir kent tarihi açısından önemli sonuçlar elde edildi. Yeşilova’ya baktığımızda İzmir’in ilk kültürünün denizle ve balıkla olan ilişkisini buluntularda görme imkanı bulduk. Buradaki ilk yerleşiklerin denizle olan ilişkisini ve ‘Egelilik’ kavramını anlamamız açısından önemli bulgular olarak karşımıza çıktı. Önceki yıllarda zaten midye ile ilgili birçok şeyi biliyorduk. Yerleşim alanlarda bu sene yaptığımız temel şey özellikle 8 bin yıllık yerleşimin dere yatağına doğru olması ve bu dereyi ıslah etmiş olmaları dikkat çekici olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü yerleşimin tam ortasından geçirmişler. Bu da buradaki insanların suyu ve çevreyi nasıl kullandıklarını göstermesi açısından önemliydi” açıklamasında bulundu.
TİCARETİN BAŞLADIĞI NOKTA
Yassıtepe’de yapılan çalışmalarda da önemli bulgular elde ettiklerini dile getiren Doç. Dr. Zafer Derin, “Ticaret merkezi olan bu noktanın da aslında 5 bin yıldır aynı geleneği sürdürdüğünü anladık. Orası İzmir’de 5 bin yıl önce ticaretin başladığı bir nokta. Yakın döneme kadar Osmanlı kervan yollarının birleştiği bir nokta. Daha sonraki dönemlerde özellikle Levantenler döneminde de ticarette kullandığını görüyoruz. Bütün bu alanlarda buluntular arasında dikkatimizi çeken nokta da ticaret hayatı ile ilgili ‘kitlag’ dediğimiz adacıklar ve heykel başı bulduk. Bunların dışında İzmir’in balıkçılıkla ilişkisini anlatan küçük bir kemik spatula bulduk. Bunun özelliği balık şeklinde dizayn edilmiş olması ve üzerinde de balık pullarını ya da kılçıklarını temizlediklerini varsaydığımız alanlar olması. Bu da Batı Anadolu’da bulunmuş olan tek ve ilk örnek olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
ASLAN VE PANTER KEMİKLERİ BULUNDU
8 bin yıl öncesine ait aslan ve 5 bin senelik panter kemikleri tespit edildiğini de sözlerine ekleyen Derin, bu seneki kazılarda iki pantere ait çene kemikleri ve bir aslanın ayak kemiğine de rastladıklarını ifade ederek, “Çevrede yaşayan hayvan faunasıyla ilgili önemli bulgulara eriştik. Keramit ve çanaklarda panter kabartmalarını görüyorduk. Bu kez Yassıtepe Höyüğü’ndeki kazı alanında iki ayrı pantere ait çene kemikleri bulduk. Yani Bornova’da panterin yaşadığını, 5 bin yıl önce bu civarda var olduğunu kanıtlayan çok önemli bulgular. Yine Yeşilova Höyüğü’nde de 8 bin yıl önceye ait aslan kemiği saptadık. Ne Ege Bölgesi’nde bununla ilgili bir şey var ne de Batı Anadolu’da. İzmir açısından çok önemli. Faunaya baktığımızda hiç aslanla ilgili bir şey görmezken 8 bin yıl öncesinde burada bir aslanla ilgili yaşamın var olduğunu görüyoruz” dedi.
İZMİR AÇIK HAVA MÜZESİDİR
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta ise İzmir’in ender dünya kentlerinden biri olduğunu belirterek, “İzmir sahip olduğu ören yerleri ile birlikte adeta bir açık hava müzesidir. Günümüzde ziyarete açık ören yerlerinin sayısı 22 olup bunlardan 16’sı ücretli geri kalanı ise ücretsizdir. Metropolis ören yeri ile Klaros ören yeri ücretsizdir. İlimizde 6 adet müze müdürlüğü olup müzelerimizde toplam eser sayısı iki yüz 17 bin ancak sergilenen eser sayımız 15 bin 829 civarındadır” açıklamasında bulundu.