İzmir Körfezi’nde tarama çalışmaları başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için dip tarama çalışmalarına başladı. Başkan Cemil Tugay, 700 bin metreküplük ilk etap için start vererek, çalışmanın körfezdeki sirkülasyonu artıracağını açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 06.12.2024 18:12
  • Güncelleme Tarihi : 06.12.2024 15:16
  • Kaynak : BÜLTEN
İzmir Körfezi’nde tarama çalışmaları başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği çözmek amacıyla temizlik çalışmalarına hız verdi. İzmir Körfez Çalıştayı'nda uzmanlar ve bürokratların önerilerini dikkate alan İZSU Genel Müdürlüğü, gerekli izinleri alarak Körfez'de dip tarama işlemlerine başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve yetkililerle birlikte çalışmalar hakkında bilgi aldı. İlk etapta Peynircioğlu Deresi'nde 100 bin m³, Çiğli bölgesinde ise 600 bin m³ olmak üzere toplam 700 bin metreküp dip çamuru temizlenecek. Bu proje, 440 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek.

Körfez bizim Körfezimiz

İzmir Körfezi’nde temizlik seferberliğine başladıklarını aktaran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Körfez’in dip temizliğine ihtiyacı var. Suyun temizlenmesi için dipten bir temizlik gerek. Çok uzun süre derelerden Körfez’e gelen atıklarla boğuşuyoruz. Çamur da, çöp de geliyor. İzmir tarihi boyunca Körfez’de biriken unsurlar bunlar. Bu da Körfez’in temizlenmesine engel oluyor. Bugün Peynircioğlu Deresi’nin körfezle buluştuğu noktada dip temizliği gerçekleştiriyoruz. İlerleyen günlerde diğer kısımlarda akıntı olması için çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Bugün çalışmaya başlayan gemimiz için dün akşamüstü saatlerinde İzmir Liman Başkanlığı’ndan izin çıktı. Bugün saat 09.00 itibariyle de çalışmalarımızı başlattık. İki tarama gemisi ve 6 tane de çıkan çamuru taşıyan gemi ile temizlik çalışmalarımız devam edecek. Bu çalışma Körfez’de sirkülasyon sağlayacak. Alg patlamasının da önüne geçecek. Bu yaptığımız çalışmalar aslında Bakanlığın yapmış olması gereken bir işti. Ama önemli değil. Bakanlık bu durumu görmüyorsa bizim yapacağımız bir şey yok.  Körfez bizim körfezimiz. Tüm birimlerimizle Körfez temizlenene kadar durmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlk hedefimiz Körfezde alg patlamasının ve kokunun olmaması” diye konuştu.

Tüm yaptığımız çalışmalar Körfez’e katkı sağlayacak

Körfez temizlik çalışmalarına etki edecek birçok projeyi de hayata geçirdiklerini belirten Başkan Tugay konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Çiğli 4. Faz çalışmalarımız devam ediyor. Nisan ayında tamamlayacağız. Bununla da yetinmeyip 5. fazı da gerçekleştireceğiz. Yeni ihalelerle yağmur ve kanal ayrıştırma çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu sene içerisinde en zor ilk 41 kilometrelik yağmur suyu ayrıştırmalarımızı kent merkezinde gerçekleştireceğiz. Tüm yaptığımız çalışmalarla Körfez’e büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bizim için bu konu üzerinde en çok çalıştığımız konu. Özellikle İzmirli vatandaşlarımız bu çabaya destek vermeli. Yağmur suyu mazgallarının temiz tutulması gerek. Derelerin kirletilmemesi gerek. Körfezi temiz tutma görevi her İzmirliye aittir. Bu hassasiyeti tüm vatandaşlarımızdan bekliyorum. Körfez bizim onurumuz, gözbebeğimiz. Çalışma arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum”

İzmir Körfezi nasıl temizlenecek?

İzmir Körfezi'ndeki temizlik çalışmaları iki aşamada gerçekleştirilecek. İlk aşamada, 180 gün içinde acil olarak Peynircioğlu Deresi'nden 100 bin m³, Çiğli bölgesinden ise 600 bin m³ olmak üzere toplamda 700 bin metreküp dip çamuru taranacak. Bu çalışmaların maliyeti 440 milyon lira olarak belirlenmiş durumda. İkinci etapta ise 1 milyon 800 bin metreküp daha dip çamuru temizlenecek ve bu aşama için 2025 yılında ihale yapılacak. Böylece İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'nde toplam 2 milyon 500 bin metreküplük dip taraması gerçekleştirmiş olacak. Bu temizlik çalışmaları, Körfez'deki su kalitesini iyileştirirken, derinliği 20 cm'ye kadar azalan karasal alanlardaki kirliliğin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak, böylece akıntı hızını ve kirliliği azaltacak. Körfez ve dere ağzı tarama çalışmaları, Körfez’deki su kalitesini artıracak ve 20 cm derinliklere inen körfezin karasallaşan noktalarındaki dip tarama malzemesinin alınması ile körfezin akıntı hızı ve kirliliği azalacak.

BÜLTEN

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN