İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden Tugay'ın iddialarına yanıt

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmir'deki yanan ormanlık alanlar ile ilgili öne sürdüğü iddialara İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden cevap geldi.


  • Oluşturulma Tarihi : 16.05.2025 21:57
  • Güncelleme Tarihi : 16.05.2025 21:57
  • Kaynak : BÜLTEN
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden Tugay'ın iddialarına yanıt haberinin görseli

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın geçtiğimiz günlerde yapılan Belediye Meclisi toplantısında öne sürdüğü bazı iddialara İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından cevap geldi. Müdürlük tarafından yapılan açıklamalarda, yanan orman alanlarında gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmalarının hızla devam ettiği vurgulandı.

Ağaçlandırma çalışmaları kesintisiz devam ediyor

Başkan Tugay’ın “Yamanlar orman yangınında yanan yerlerin ağaçlandırılmadığı” iddialarına karşı Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangın sonrası hemen başlatılan ağaçlandırma çalışmalarının büyük bir kısmının tamamlandığını belirterek, şunları söyledi:

''Yamanlar orman yangınında yanan yerlerin ağaçlandırılmadığı” iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü; 15 Ağustos 2024 tarihinde çıkan orman yangınında; Bin 586 hektar orman alanı ve Bin 314 hektar orman dışı (ziraat, mera, iskan vb) alan olmak üzere toplam 2 Bin 900 hektar alan etkilenmiştir.Yani yanan alanın yarısına yakın bir kısmı ( yüzde 45’lik kısmı) orman kadastrosu sınırları dışında olup, hukuken mülkiyeti devlet ormanı değildir. Bu orman dışı alan yangın sonrası; yerleşim yerlerinden kolaylıkla görülebildiğinden ve üzerindeki bitki örtüsünden dolayı yanlışlıkla devlet ormanı olarak algılandığı ve buralarda hiçbir ağaçlandırma çalışması yapılmadığı kanaatine neden olmuş olabileceği tahmin edilmektedir. Çünkü, yangından etkilenen orman kadastrosu sınırları içinde kalan devlet ormanı olan bin 586 hektarda, yangının hemen ardından, ağaçlandırma ve gençleştirme çalışmalarına başlanmış olup, yangından etkilenen bin 586 hektar devlet orman alanının şu ana kadar yüzde 64’lük kısmında; bin 12 hektarında ağaçlandırma çalışmaları yüzbinlerce fidan dikilerek tamamlanmıştır. Çalışmalar tüm hızıyla devam etmekte olup 2025 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır. Bugüne kadar önceki yıllarda yanan alanlarda olduğu gibi, Anayasamızın 169. Maddesi gereğince yanan ormanlık alanın tamamı ağaçlandırılacak ve tekrar yeşil orman örtüsüne kavuşuncaya kadar fidanların bakımı ve sahanın koruması devam edecektir.
Ayrıca orman ağaçlandırma tekniği gereği, ağaçlandırma sahalarında bir-iki yaşında fidanlar dikildiğinden fidanların uzaktan görünür hale gelmesi bazen yıllar alabilmektedir.
Yangının söndürülmesinin ardından onlarca iş makinesi ve yüzlerce çalışanın özveriyle yürüttüğü çalışmalar uzaktan bakarak anlaşılamaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Cemil Ttugay’ı yanan alanda yapılan ağaçlandırma çalışmalarını İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak fiilen sahada göstermek için davet ediyoruz. 2024 yılında çıkan orman yangınlarında, İzmir İlinde 195 adet yangında 4 bin 376 hektar orman alanı etkilendi. 2024 yılında yanan alanlardan şu ana kadar; 1 milyon 400 bin adet fidan ve 10 ton tohum toprakla buluşturulmuştur. 2025 Yıl sonuna kadar 800 bin adet fidan daha dikilerek toplamda 2 milyon 200 bin adet fidan toprakla buluşturularak yanan alanların ağaçlandırılması tamamlanacaktır. 2024 Yılında İzmir İlimizde yanan orman alanları başta olmak üzere toplam 3,7 milyon adet fidan ve 2,6 milyon adet tohum toprakla buluşturuldu. 2003-2024 Yıllarında son 22 yılda İzmir İlimizde; 3 bin 142 adet orman yangınında 25 bin 963 hektar orman alanı etkilendiği halde, yanan orman alanları başta olmak üzere yanan orman alanından daha fazlasını, 110 bin 902 hektar alanda toplam 74 milyon 479 bin adet fidanı ve 118 milyon adet tohum toprakla buluşturularak ağaçlandırıldı.Orman teşkilatımızın ağaçlandırma konusundaki çabaları ile, FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) raporunda ortaya kondu. 2015 yılında ülkemiz, orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında dünyada 46’ncı sırada iken 2020 yılındaki raporda 27’nci sıraya yükseldi. Aynı raporda Türkiye en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında, Avrupa’da 1’inci, Dünyada ise 6’ıncı sırada yer aldı.''

Bayraklı’daki orman alanı ve imar durumu

''Bayraklı’da 2024 yılında yanan orman alanının imara açıldığı” iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü; 30 Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında, evleri zarar gören vatandaşların ihtiyacını karşılamak amacıyla Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından konut inşası için alan belirleme çalışması başlatılmıştır. İlgili Bakanlık, Bayraklı ilçesinde, orman sınırları içinde olmakla birlikte, orman vasfına sahip olmayan otluk, taş ve kayalıktan oluşan 375 hektarlık alanı deprem konutları inşa etmek için talep etmiştir. Bu alanın, depremzedelere konut inşasında değerlendirilmesi için, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun Ek 16'ncı maddesi kapsamunda 26 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete'deki kararla orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiştir. Ancak yapılan bu hukuki işlem, Danıştay tarafından usuldeki eksiklik gerekçe gösterilerek 13 Ekim 2023 tarihinde iptal edilmiştir. İşlemdeki usulden kaynaklanan eksiklik giderilerek tashih edilmiş ve 31 Ağustos 2024 tarih ve 32648 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile orman sınırları dışına yeniden çıkartılmasına karar verilmiştir. Yukarıda bahse konu süreç devam ederken, 15 Ağustos 2024 tarihinde lzmir'in Karşıyaka ve Bayraklı İlçelerinde yangın çıkmıştır. Resmi Gazete'deki kararla Bayraklı'da orman sınırları dışına çıkarılan alanın 95 hektarlık kısmı bu yangından etkilenmiştir. Ormanlarımız Anayasamızın 169. maddesi ile koruma altına alınmıştır. Yanan ormanlarımız yangın sonrası yeniden ormanlaştırılmakta ve bu sahalarda yapılan ağaçlandırma çalışmaları kamuoyu ile paylaşılmakta olup yanan alandaki ağaçlandırma çalışmaları 2025 yılı sonunda tamamlanacaktır. Ayrıca, orman dışına çıkarılan alanın en az iki katı kadar alan, Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğümüze yeni orman tesis edilmesi için tahsis edilmekte, bu alanlarda orman tesis edilmesi çalışmaları yapılmaktadır.
Sonuç olarak, iddia edildiği gibi yanan bir orman alanının orman sınırları dışına çıkarılması gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü buradaki süreç yangının çıkış tarihi olan 15.8.2024 tarihinden sonra değil 2020 yılındaki deprem sonrası deprem konutları yapmak amacıyla 26 Kasım 2020 tarihinde başlayan bir süreçtir.''

Karabağlar Tırazlı yangınındaki ağaçlandırma çalışmaları

Müdürlük, Dr. Cemil Tugay’ın, Karabağlar Tırazlı Mahallesi’nde çıkan 2019 tarihli yangında yapılan ağaçlandırma çalışmalarının yetersiz olduğuna dair açıklamaları da yalanlandı.

Orman Bölge Müdürlüğü, 6 bin 627 hektarlık yangın alanının 4 bin 836 hektarında ağaçlandırma çalışması yapıldığını ve bu alana toplamda 6 miyon 650 bin adet fidan dikildiğini belirtti. Açıklamada, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2003-2024 yılları arasında 3 bin 142 adet orman yangınında etkilenen 25 bin 963 hektar alanı ağaçlandırarak 74 milyon 479 bin adet fidan dikildiği belirtildi. Ayrıca, FAO’nun 2020 raporuna göre Türkiye’nin en çok ağaçlandırma yapan ülkeler arasında Avrupa'da birinci, dünya genelinde ise altıncı sırada yer aldığı ifade edildi.

Orman Bölge Müdürlüğü, Dr. Cemil Tugay’ın yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, İzmir’deki ormanların yeniden yeşertilmesi ve korunması amacıyla yapılan ağaçlandırma çalışmalarının hızla devam ettiğini, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN