İzmir'de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

Büyük Zafer’in 100’üncü yıl dönümü Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan resmi törenler coşku içinde geçti. İzmirlilerin büyük ilgi gösterdiği kutlamalarda sevinç, heyecan ve gurur birlikte yaşandı


  • Oluşturulma Tarihi : 30.08.2022 11:25
  • Güncelleme Tarihi : 19.01.2001 02:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir'de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yılı Cumhuriyet Meydanında düzenlenen resmi törenlerle kutlandı. Törenlere İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Kemal Yeni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, STK’ların başkanları ve vatandaşlar katıldı. Resmi törenler ilk olarak Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının eşliğinde göndere bayrağın çekilmesi ile başladı. Sonrasında Valilik Makamında İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger tebrikleri kabul etti. Valilik Makamındaki tebriklerin ardından yeniden Cumhuriyet Meydanına gelen protokolle birlikte kutlama ve geçit töreni yapıldı.

TARİHTE AZ RASTLANIR BİR ZAFER

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Hava Savunma Üsteğmen Yusuf Eldemir yaptı. Üsteğmen Eldemir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına temel teşkil eden 30 Ağustos 1922’de kazanılan Büyük Zafer’in 100’üncü yılını ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşandığını belirterek, “Asil Türk milleti kahraman ordusu ile birlikte varlığına ve vatanına kastedenlere karşı yüz yıl önce bugün kahramanlık dolu tarihiyle yeniden dirilerek topyekun bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazanmıştır. Aziz varlığına ve ruhuna kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk Ordusu’nun ortaya koyduğu eşsiz bu zaferin her safhası tek tek düşünüldü. İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza ve çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence zulüm hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine olumsuz görünün üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Atatürk ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolası ile aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak olarak belirlenmişti” dedi.

10 GÜNDE 500 KİLOMETRELİK MESAFE

Türk Ordusunun kısa bir sürede kendisinden üstün düşman kuvvetlerinin büyük bir bölümünü imha ve esir ettiğinin altını çizen Üsteğmen Eldemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Askeri açıdan bir önemli hususta günün şartlarında bir ordunun 10 günde 500 kilometrelik mesafeyi yaya olarak ve savaşarak kat etmesidir. 30 Ağustos’un gerçek anlam ve öneminin Büyük Zafer’in ikinci yıl dönümünde Dumlupınar’ın Çal Tepesi’nde yapılan törende Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği söylevde görüyorsunuz. Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk devletinin genç Türk Cumhuriyetinin temeli burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları bu semada oluşan şehit ruhları devlet ve cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır. Harpler yalnızca karşı karşıya gelen iki ordunun karşılaşması değildir. Meydan muharebesi milletlerin bütün varlığı ile ahlakları, kültürleri kısaca bütün maddi ve manevi kudretleri ile çarpıştığı bir imtihan meydanıdır. İşte kazanılan zaferi kutsal kılan unsur kaybedip kazanması değil çocuk yaşlı demeden milletçe topyekun bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır. Türk ulusu bu meydanda ulu önderinin liderliğinde alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin günümüze kadar yansıyan çok önemli askeri ve siyasi sonuçları olmuştur. Ve bu sonuçların günümüze de yansıdığı görülmektedir. Bu zaferle Türk ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe, Türk’ün istiklalinin elinden alınamayacağı, Türklerin yalnız askeri ile değil milletiyle topyekun olarak savaştıkları bir kere daha ispatlanmıştır.” Konuşmanın ardından resmigeçit töreni yapıldı.

BAYRAKLI’DA GURURLU KUTLAMA

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü Bayraklı’da da coşku ile kutlandı. İlk olarak Atatürk Anıtı’na çelenk sunulurken, sonrasında Bayraklı’nın sporcuları ‘zafer aşkına’ başarıdan başarıya koştu. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Türk milletinin bağımsızlığa giden yoldaki en büyük zaferi 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yılı kutlu olsun” dedi. 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Bayraklı’da çelenk töreni düzenlendi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sevgi Yolu girişindeki Atatürk anıtında genci yaşlısı yüzlerce kişi bir araya geldi. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Ata’nın huzuruna çelenkler sunuldu.

KONAK’TA 30 AĞUSTOS COŞKUSU

30 Ağustos Zaferi’nin 100. yılı Konak’ta Gültepe Meydanı’nda düzenlenen Atatürk Anıtı Çelenk Sunum Töreniyle kutlandı. Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, sözlerine Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde yüz yıl önce yazılan destanla, bağımsızlığı ve özgürlüğü seçtiklerini hatırlatarak başladı. Bağımsızlık vurgusu yapan Batur, “Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkumdanlığında Türk ordusu, 100 yıl önce, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarının birini yazdı. Öyle bir destandı ki yazılan, yüzyılın zaferi olarak, cihana örnek oldu. Toplumların dönüm noktaları vardır, seçilen yol ayrımları geleceğine yön verir. Ya özgürlüğü seçersiniz, ya da boyundurukluğu. Ya bilimi seçersiniz ya da geri kalmışlığı. Biz yüz yıl önce bir yol seçtik. Kahramanımız Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde özgürlüğü, bilimi ve bağımsızlığı Cumhuriyetimizin çatısı altında birleştirdik. Yüzyılın zaferi, inanç ve umutla kazanıldı. Umudun adı da Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları oldu. Yaşasın bağımsızlık” dedi.

EN KIYMETLİ MİRAS

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Menemen’de de törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelen koyma törenine, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Garnizon Komutanı Albay Ahmet Fatih Oğuz, Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, Menemen Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kaçar, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri, gaziler, mahalle muhtarları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Türk milletinin her alanda kazanacağı zaferlerin başlangıcı olduğunu söyledi. Bir asra ulaşmanın coşku ve gururunu yaşadıklarını belirten Pehlivan, “Zafer Bayramımız bin yıllık vatanımızın tapu senedi, kurtuluşumuzun da bütün dünyaya karşı vurulmuş 100 yıllık mührüdür. Bu şuurla ve coşkuyla kutladığımız Zafer günümüz, devraldığımız ve çocuklarımıza emanet edeceğimiz en kıymetli mirasımızdır” dedi.

BORNOVA’DA ZEYBEKLİ 100. YIL COŞKUSU

Bornovalılar 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılını zeybek coşkusuyla kutladı. Aralarında Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve eşi Ufuk İduğ’un bulunduğu tamamı gönüllü 400 Bornovalının, Bornova Şehir Stadının zeminine 1922 yazarak zeybek oynadı. Zeybek gönüllüleriyle tek tek sohbet eden Başkan İduğ, bolca fotoğraf çektirdi. Yaklaşık 2 hafta boyunca zeybek figürlerini Bornova Belediyesi Halk Oyunları topluluğuna bağlı hocalardan öğrenen gönüllüler, kendilerini izleyen Bornovalılara büyük coşku yarattı. Şehir Stadı’nda Bornovalılarla birlikte zeybek oynayarak 1922 görselinin içinde yer alan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornovalılar olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın coşkusunu, 100. Yılında muhteşem etkinliklerle kutlamanın gururunu yaşıyorum. Millet olarak sonsuza kadar bu coşkuyu yaşayacağız” dedi.

30 AĞUSTOS ONURUMUZDUR

Karşıyaka, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı büyük bir coşku ve heyecanla kutladı. İlçedeki etkinlikler, dün sabah saatlerinde Karşıyaka Kaymakamlığı bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı. Buluşmaya, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, CHP İlçe Başkanı M. Serdar Koç ve Yönetim Kurulu üyeleri, gaziler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, törende yaptığı konuşmada “30 Ağustos deyince aklıma bir tek kelime geliyor; onur. Ulusların tarihinde acıyla yaşanmış ve hüzünle hatırlanan günler vardır. 15 Mayıs 1919’da İzmir’in düşman tarafınca işgali gibi… Ve ulusların tarihinde zaferle yaşanmış ve onurla hatırlanan günler vardır; 30 Ağustos ve 9 Eylül gibi… Türkiye Cumhuriyeti, bu büyük zaferin, yani 30 Ağustos’un ve onun onurunun üzerine inşa edilmiş olan bir vatandır. İşgal sonrasında Türk halkını esir alan, değerlerine hakaret eden, tecavüz eden, insanlarımızı vahşice öldüren gözü dönmüş işgalcilere ulusumuzun attığı bir tokattır 30 Ağustos” dedi.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ