İzmir'de barajlar alarm veriyor! Bu yaz ciddi bir kuraklık geliyor

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 15,44'e gerilediğine dikkat çekerek, "Bu yaz, ciddi bir kuraklıkla karşılaşmamız mümkün. Bu, doğanın bize verdiği son uyarıdır" diye konuştu


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2025 10:48
  • Güncelleme Tarihi : 25.02.2025 10:48
  • Kaynak : DHA
İzmir'de barajlar alarm veriyor! Bu yaz ciddi bir kuraklık geliyor

İzmir'in su temini, Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajları ile yer altı kaynaklarından sağlanıyor. Ancak bu yıl, havaların soğuk geçmesi nedeniyle yeterli yağış alınamadı ve kuraklık etkisiyle barajlardaki su seviyelerinde azalma yaşandı. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre, İzmir'in ana içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı'nda, geçen yılın aynı döneminde su seviyesi yüzde 32,14 iken, bu yıl yüzde 15,44'e düştü. Balçova Barajı'ndaki su seviyesi geçen yıl yüzde 69,97 iken, bu yıl yüzde 36,81'e geriledi. Ürkmez Barajı'nın doluluk oranı geçen yıl yüzde 41,78 iken, bu yıl yüzde 27,28'e indi. Güzelhisar Barajı'ndaki doluluk oranı geçen yıl 88,67 iken, bu yıl yüzde 69,93'e düştü. Gördes Barajı'ndaki su seviyesi geçen yıl yüzde 11,93 iken, bu yıl yüzde 6,10'a geriledi. Son olarak, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'ndaki doluluk oranı geçen yıl yüzde 44,94 iken, bu yıl yüzde 20,76'ya indi.

 

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 15,44'e düştüğüne dikkat çekerek, "Bu seviyeler oldukça düşük. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yağışların yüzde 40'ı gerçekleşir. Bu dönemde barajlardaki su seviyesi artar. Şubat ayının sonlarına yaklaşıyoruz, ancak hala önemli bir yağış olmadı. Şubat ayı son yılların en soğuk dönemlerinden birini yaşadı. Soğuk havalarda yağış almak pek mümkün değildir. Geçen yıl bu dönemde Tahtalı Barajı'nda su seviyesi yüzde 32,14'tü. Şu anda ise arada yüzde 17'lik bir fark var, yani 55-60 milyon metreküplük bir su kaybı yaşanmış durumda" dedi.

Prof. Dr. Doğan Yaşar, eylül ayından itibaren ciddi bir La Nina dönemi yaşandığını belirterek, "Zaman zaman etkisi azalmış gibi göründü ancak La Nina, belirgin şekilde kendini hissettirdi. Soğuk havaların ana nedeni de budur. Nisan ayından sonra nötr bir duruma geçilecektir. Ne La Nina ne de El Nino etkisi olacak, ikisi arasında bir dönem yaşanacaktır. Mevsim ortalamasına yakın bir süreç söz konusu olacak. Nisan ayından sonra yağışların başlamasını bekliyoruz. Mart ayının ikinci yarısından itibaren normale döneceğimizi öngörüyorum" dedi.

Barajların gelecek aylarda dolmasının mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, "Hiç sanmıyorum ama Tahtalı Barajı'nın doluluk oranının yüzde 17'i geçmesi mucize olur. Çok fazla yağış olmazsa 2008'deki gibi yüzde 2'lere kadar doluluk düşecektir. Baraj kuruyacaktır. Barajdaki su doluluk oranın bu yaz, yüzde 7'lerde kalacağını düşünüyorum. Bu saatten sonra rekor yağış da olsa doluluk yüzde 20 olur. Daha fazla su olmaz" dedi. 2020'lerden sonra kurak döneme girildiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, "O dönem de barajlar yüzde 80 doluydu. O zaman suyu kuyularda kullandık. Şu an da suyu yer altından kullanıyoruz. Suyu almak için daha derinlerde iniyoruz. Manisa'da kuyudan 50 metreden alınan su, şimdi 500 metrelerden alınıyor. Su çıkartmak için müthiş bir enerji sarfiyatı var" diye konuştu.

Hidrojeoloji diye su bilimi bölümü olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yaşar, "Su dağıtım şirketinde bu uzmanlar çalışmalı. Onlar karar vermeli. Suyu çok dikkatli kullanmalıyız. Bizi, bu yaz ciddi bir kuraklık bekliyor. Bu da doğanın bize son uyarısıdır" dedi. Prof. Dr. Yaşar, İzmir'in Türkiye'nin en pahalı suyunu kullanan ili olduğunu da kaydetti. 

DHA

DHA
Yazarımız Kim ?

DHA