İzmir’de bulunan Yaşayan Parklar

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yaşayan Park projesi hizmete geçirilmeye devam ediyor. İşte İzmir’de bulunan Yaşayan Parklar…


  • Oluşturulma Tarihi : 18.10.2023 05:30
  • Güncelleme Tarihi : 18.10.2023 05:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’de bulunan Yaşayan Parklar haberinin görseli

Yaşayan Parklar, kent çevresinde bulunan kırsal ve doğal alanların korunması, tanıtılması, bununla birlikte arasındaki ekonomik, ekolojik ve kültürel bağları güçlendirmeyi hedefleyen, İzMiras rotaları ile kent merkezine bağlanan büyük ölçekli yeşil alanlardır. Yaşayan Parklar, genel olarak birbirinden ayrı ele alınan ekosistemin korunması, tarımsal üretim ve rekreatif kullanımı bir araya getiriyor.

Yaşayan Parklarda; vatandaşların ve turistin rekreasyon ihtiyacının karşılanması, doğal alanları insanla birlikte koruma ilkesi ve gelecek nesillere aktarma düşüncesi üzerine; insanları davet ederek neden korunması gerektiği bilincini aşılamayı hedefliyor. Kentin unutulmuş, göz önünde olmayan, denetlenemeyen doğal alanları ziyarete açarak kaçak faaliyetlerin (moloz dökümü, yapılaşma...) önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İşte İzmir’de bulunan Yaşayan Parklar…

OLİVELO

Güzelbahçe Yelki’de elli yedi hektarlık alana sahip olan proje, kültürel ve doğal mirası niteliğindeki (Delice) zeytin ağaçları hakkında farkındalık yaratmak ve bölgeyi Avrupa Bisiklet Yolları Ağı (EuroVelo) ile birleştirerek önemli bir bisiklet istasyonu haline getirmeyi amaçlamaktadır.

Zeytin ağaçlarının yanı sıra ahlat ağacı, menengiç, Anadolu palamut meşesi ve kızılçam türleriyle zengin bir doğal alandır. Delicelerin aşılanarak Erkence’ye dönüştürüldüğü bu doğal alanda ziyaretçilere üretim, bakım ve hasat döngüsü anlatılmaktadır. Kadim üretim tekniklerini devam ettirmek ve bu süreci insanların deneyimleyebilmesine imkan sağlamaktadır.

Kentin karmaşasından uzaklaşarak insanın doğayla bütünleşmesi, keyifli vakit geçirmesini sağlayan aktiviteleri (bisiklet, oryantiring, yürüyüş vb) içeren rotalar oluşturulmuştur. Proje, doğanın kendi döngüsüne müdahale etmeksizin, aksine destekleyen bir anlayışa sahiptir. Zeytinin hikayesini, kendi doğasının tam da içinde dinlemek için ziyaretçilerini beklemektedir.

MAVİŞEHİR BALIKÇI BARINAĞI

“Doğa şehirde” projesiyle hayata geçirilen Mavişehir Balıkçı barınağı Yeşil Altyapı vizyonuyla oluşturulmuş bir alandır. İklim kriziyle mücadele ve kuraklığa dirençli bir park olarak tasarlanmış, suya az ihtiyaç duyan Karabaş otu, İzmir kekiği, zakkum, ılgın, funda gibi bitkiler kullanılmıştır.

Şehir merkezinde kuşların rahatça gözlenebileceği yerlerden birisi olan Mavişehir Balıkçı Barınağı’nda ziyaretçilerin gözlemleyebileceği kuş türlerini içeren bilgilendirme levhaları da bulunmaktadır.

Flamingo Yolu projesiyle hayata geçirilen tekne turları da buradan kalkışlı olarak yapılmaktadır.

GEDİZ DELTASI

Gediz deltası, Akdeniz havzasındaki en geniş sulak alanlardan biridir. İzmir körfezinin batı kıyısında Gediz nehrinin denizle buluştuğu noktadadır.

Kuşlar için büyük önem taşıyan delta, kuş biyoçeşitliliğinin en fazla olduğu alanlardan biridir. Deltada bugüne kadar 300 kuş türü gözlemlenmiştir. Kış aylarında ise 80bin kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Tepeli pelikan, küçük kerkenez, mahmuzlu kızkuşu, karagagalı sumru ve Kocagöz gibi kuş türleri burada üremektedir.

Delta, flamingonun da ülkemizdeki iki üreme alanından biridir. Özellikle Doğu Avrupa’da yaşayan su kuşları için sahip olduğu iklim koşulları ve beslenme olanakları sebebiyle önemli bir kışlama ve konaklama alanıdır. Buradaki önemli memeli türleri saz kedisi, Akdeniz foku ve su samurudur

Güney Gediz Deltası Yaşayan Parkı buradaki ekosistemi tanıtmayı hedeflemiştir. İnsanların doğayla bütünleşmesi sağlanırken, kuşları gözlemleyebilecek ve onlar hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir. Alandaki mevcut yollar bisiklet kullanıcıları ve yürüyüş yapanlar için uygun hale getirilmiştir. Etkileşimli doğa deneyiminin buradaki kuş türlerini tanıma ve koruma çerçevesinde ilerleyen proje, doğayla uyumlu ufak dokunuşlarla gerçekleştirilmiştir.

Gün batımının en canlı renkleriyle delta, ziyaretçilerini bir görsel şölen ile karşılamaktadır.

İzmir Kuş Cenneti’ne gelen ziyaretçilerin gözlem etkinliğine başlamadan önce Gediz deltası ve sakinleri hakkında bilgi sahibi olabilecekleri bir toplanma merkezi olarak hizmete açılan Delta Kafe, aynı zamanda yeme-içme, dinlenme, gözlem ile ilgili ihtiyaçları (şapka, dürbün, kitap, kitapçık, broşür, harita vb) karşılamaya yönelik donanıma da sahiptir.

FIRAT FİDANLIĞI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uzun yıllar bitki üretimi ve depolaması için fidanlık olarak kullanılmış alan, bölge sakinlerinin talepleri doğrultusunda yeniden işlevlendirilmiştir. Şehrin içinde nefes alınacak bir alan olan 30 bin m²'lik park, Buca'da konumlanmaktadır.

 BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir'de gezilecek 7 sahil kasabası

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ