İzmirli 68 yaşındaki taş ustası, 5 Dünya harikasını mermere kazımayı hedefliyor

İzmirli Dursun Köroğlu, 68 yaşında, baba mesleği taş işlemeciliğini sürdürerek 5 dünya harikasını mermere işlemeyi hedefliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 04.12.2024 17:11
  • Güncelleme Tarihi : 04.12.2024 14:13
  • Kaynak : AA
İzmirli 68 yaşındaki taş ustası, 5 Dünya harikasını mermere kazımayı hedefliyor haberinin görseli

İzmir’in Selçuk ilçesinde 1981 yılında mermer işleme atölyesi kuran Dursun Köroğlu, arkeolojiye olan ilgisini mesleğiyle birleştirerek farklı bir yol izledi. Dünyanın Yedi Harikası’nı mermere kazıma hayalini gerçekleştiren Köroğlu, arkeologlarla birlikte çalışarak, İzmir Selçuk’taki Artemis Tapınağı ve Bodrum’daki Halikarnas Mozolesi'ni 1/40 ve 1/100 ölçeklerinde mermere işledi. Eserleri, birçok sanat merkezinde sergilenen Köroğlu, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldığı "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü" ile büyük bir gurur yaşıyor. Köroğlu, aldığı ödülün verdiği ilhamla, kalan 5 dünya harikasını da mermere işleyerek sanatını daha da ileriye taşımayı amaçlıyor.

İzmirli 68 yaşındaki taş ustası, 5 Dünya harikasını mermere kazımayı hedefliyor

Müzelerde sergileniyor

Köroğlu, yıllarca babasının yanındayken çıraklık ve kalfalık yaparak mesleğin her yönünü büyük bir titizlikle öğrendiğini belirtti.

Hevesli olduğu mesleğinde güzel çalışmalara imza attığını ifade eden Köroğlu, "2000'den sonra kendimi sanatsal çalışmalara verdim. İlk olarak 2,5 yıl Artemis Tapınağı'nı, 3 yıl Halikarnas Mozolesi'ni, 1,5 yıl Roma'daki Kolezyum'u, belli bir zamanımı alan Zeus Sunağı'nı, Apollon Tapınağı'nı çalıştım. Çalışmalarım, Arkas Sanat Merkezi, Efes Müzesi ve Adnan Menderes Üniversitesinde sergileniyor." dedi.

İzmirli 68 yaşındaki taş ustası, 5 Dünya harikasını mermere kazımayı hedefliyor

Sanatının oldukça zorlu olduğunu ve toz içinde çalışmanın sağlıksız koşullar yaratığını belirten Köroğlu, bu süreçlerin kolay geçmediğini ifade ederek:

"Çalışmada geriye dönemiyorsunuz, hata yaptığınızda veya mermeri kırdığınızda çalışma bitiyor. Uzun süreli çalışma olduğu için sabır gerekiyor. Çalışmalarım hacim olarak çok ağır olduğu için beni yoruyor. Sevmeden bu iş ve sanat yapılmaz. Dünyanın harikalarını mermere dökerken çok duygulanmıştım. Esasen 7 harikayı da yapmayı planlamıştım. Sponsor olmayınca çalışma yarım kaldı ve ikisiyle yetinmek durumunda kaldım çünkü bazıların yapımı daha uzun sürecekti ve kendi imkanlarımla yapmam mümkün değil. Keşke yapabilsem."

Köroğlu, uzun süreli projelere başlarken eleştiriler aldığını, ancak eserleri sergilendikten sonra pek çok takdir ve övgüyle karşılaştığını belirtti.

Yaşayan İnsan Hazinesi Ödülü'nün kendisine gurur verdiğini, sanatını başkalarına öğretmek istediğini belirten Köroğlu, "İmkanım olsa en büyük hayalimdeki şey sanatımı başkalarını öğretmek, insan yetiştirmek. Bunun farkındayız ama bu durum imkanlarla ilgili ve mesleğimizi yeni kuşaklara aktarmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Yazarımız Kim ?

AA