Sayfa Yükleniyor...
Yıllık 32 milyon kilowatt enerji üretim kapasitesiyle İzmir’in Karaburun ilçesine kurulacak olan Depolamalı Güneş Enerjisi Santrali (DGES) İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün kararıyla halka anlatılacak.
Muhabir-Berkay Erden / İzmir’in Karaburun ilçesinde mera ve ham toprak niteliğindeki araziye yapılacak olan DGES hakkında İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü toplantı kararını paylaştı. Müdürlüğün aldığı karara göre DGES hakkında 3 Eylül tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenerek 270 milyon liralık yatırım bedelli proje halka anlatılacak.
Müdürlüğün paylaştığı toplantı kararı ise şu şekilde; “İZMİR ili KARABURUN ilçesi sınırları içerisinde NANO YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI ANONİM ŞİRKETİ tarafından yapılması planlanan KARABURUN DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) VE ELEKTRİK DEPOLAMA TESİSİ (16MWe/16MWh) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 03/09/2024 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Daha önce yayınlanan duyuruda belirtilen Halkın Katılımı Toplantısı tarihi güncellenmiştir. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve İZMİR Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”
Karaburun’un Küçükbahçe ilçesi 518 ada ve 100, 101 ile 102 parseller üzerine yapılması planlanan DGES projesinde toplam 44 bin 37 adet bifacial çift cam modülü kullanılacak. En yakın yerleşim merkezine 950 metre mesafede olan proje alanı denize ise 1,4 kilometre mesafede yer alıyor. Başlanıldığı takdirde 12 aylık inşaat sürecinin olduğu belirtilen projenin dosyasında İzmir’in güneş enerjisi potansiyeline değinilerek; elde edilen enerjinin Karaburun’un enerji ihtiyacı için kullanılacağı bilgisi yer aldı.
BERKAY ERDEN