Karar Meclis’ten çıktı: Öğrenci ulaşım kartı kullananlara kötü haber!

Karar Meclis’ten çıktı: Öğrenci ulaşım kartı kullananlara kötü haber!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, İzmir’de toplu ulaşımda öğrencilerin kullandığı indirimli İzmirimkart kullanıcılarına ilişkin önemli bir karara imza atılırken kart kullanımına yaş sınırı getirildi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.05.2024 18:58
  • Güncelleme Tarihi : 17.05.2024 16:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karar Meclis’ten çıktı: Öğrenci ulaşım kartı kullananlara kötü haber!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda, Büyükşehir iştirakleri olan İZTARIM A.Ş. ve İZFAŞ A.Ş. için sermaye artışı önergeleri meclis gündemine getirilirken toplu ulaşımda indirimli öğrenci kartı kullanımlarına yaş sınırı getirildi.

Önergeler kapsamında İZTARIM A.Ş.’nin sermayesinin 96 milyon 787 bin lira ve İZFAŞ A.Ş.’nin sermayesinin 199 milyon 314 bin lira artırılması hususu meclis üyelerine sunuldu.

Bir önceki oturumda başkanlıktan gelen önergeler kapsamında gündeme gelen sermaye artışı talepleri görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilirken komisyondan oyçokluğuyla gelen sermaye artışı talebi AK Parti’nin uyarısıyla birlikte Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP’nin ‘evet’ oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

BOZTEPE: HER GÜN ZARAR ETMENİNİ ANLAMIŞ DEĞİLİZ

Gündem maddelerine ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, şirketlerin zarar etmesinin mümkün olmaması gerektiğini belirterek, “Biz geçmiş dönemlerde de birçok kez özellikle İZFAŞ ile ilgili görüşlerimizi dile getirmiştik. İzmir’de bu iki önemli şirketin her gün zarar etmesini anlamış değiliz. İZFAŞ uluslararası fuar düzenleyen bir şirket. Son dönemlerde niye sürekli zarar ettiğini anlamış değiliz. Temenni ediyorum ki İZFAŞ önümüzdeki dönem İZFAŞ’ın zarar etmediği bir dönem olur. İZFAŞ’ın herhangi bir kira gideri yok. İçinde küçük özel şirketler var. Milyonlarca liralık karların elde edildiği fuarlar düzenliyor. Umuyorum ki önümüzdeki dönemde zarar etmez. Biz de Büyükşehir olarak katkı sunmak zorunda kalmayız” dedi.

YILDIR: ÜLKEMİZİN KOŞULLARI AĞIR

Boztepe’nin sözlerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, ekonomik krizi işaret ederek “Ülkemizin koşulları ağır. Her ne kadar koşullar ağır olsa da arkadaşımızın uyarılarını dikkate alacağız” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: ŞİRKETLERİMİZ ANA FAALİYETLERİNİN ÇOK DIŞINA ÇIKTI

Sermaye artırımı ihtiyacında şirketlerin ana faaliyetleri dışında faaliyetler yürütmesinin etkili olduğu eleştirisi getiren AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, şunları söyledi:

“Belediye şirketlerimiz sistematik olarak zarar ediyorlar. Bu son dönemde olan bir şey değil. Önceki 5 senede de zarar ediyorlardı. Geçtiğimiz dönemde kurulan şirketlerimiz ana faaliyetlerinin çok dışına çıktı. Mesela İZTARIM. Son dönemde kafe işletmesine girdiler. Biz o zamanlarda, ‘Bir kafe işine girecekseniz Grand Plaza var’ demiştik. Bir önceki dönemin hayalperest yaklaşımları sonunda şirketlerimizin zararı büyür hale geldi İZTARIM’In kafe işletmesini bırakmasını öneriyoruz. Grand Plaza ne işe yarıyor? Maalesef sermaye artırımlarına devam edersek sıkıntı büyüyecektir. Kurulan şirketlerin kurulma amaçlarına uygun ve kar etmesine destek veririz. Ama biz, bu sermaye artırımının borç kapatmaya öncelik olduğu için ret oyu kullanıyoruz.”

ÖĞRENCİ KARTINA YAŞ SINIRI GELDİ

Oturumda ayrıca, İzmir genelinde toplu ulaşımda indirimli öğrenci kartı kullanan kişilere yönelik önemli bir madde gündeme geldi.

Önerge kapsamında, öğrenci İzmirimkart kullanımlarına 30 yaş sınırlaması getirilmesi önergesi meclis üyelerine sunuldu.

KOCABAŞ: MAĞDUR EDECEĞİ KANAATİNDEYİZ

Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş, kararın mağduriyet yaratacağını belirterek “30 yaş sınırı getiren bu maddenin daha önceki yıllardaki hak sahiplerini engelleyeceğini düşünüyoruz. ESHOT’un birçok taşımacılık hizmetini sübvanse ettiği bu durumda hak sahipleri mağdur edeceği kanaatindeyiz. Uygulamayı doğru bulmuyoruz. Bunun değişik yöntemlerle belediyenin denetlemesiyle, çalıştığı anda kesilebileceği gibi yöntemler kullanılabilir” dedi.

KUL: KURUMUN CİDDİ BİR ZARARI SÖZ KONUSU

Kocabaş’a yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu üyesi İpek Kul, ESHOT’un zararda olduğunu ve uygulamanın suiistimal edildiğini ifade ederek  “Vatandaşımızın aleyhine olan bir durum söz konusu değil. Belediyemizin aleyhine olan bir durum var. Bazı kötü niyetli vatandaşların kullanımı sonucunda belediyemizin zararının ortaya çıktığı tespit eridi. Yaklaşık 664 bin farklı öğrenci kartı bulunuyor. Bu kartlardan 560 bin tanesi 25 yaş altının kullanımında 60 bin kullanıcının ise 30 yaş üstü olduğu tespit edilmiş. 40 bin kullanıcının da 25-30 yaş arası olduğu tespit edilmiş. Burada 30 yaş olup hala öğrenimine devam eden kullanıcıların esasında aktif olarak çalışma hayatında olmasına rağmen ESHOT indiriminden faydalandığı tespit edilmiş. Son yıllarda bunun arttığı tespit edildi. Kurumun ciddi bir zararı söz konusu oluyor. ESHOT’un önemi göz önünde bulundurulduğunda kurumla alakalı her kararın Melis’te hem vatandaşın hem de kurumun lehine olacak şekilde alınması gerekiyor. TCDD’de öğrenci yaş sınırı 26 iken başkanımızın inisiyatifiyle bu yaş 30 yaş olmuştur. Kendisi yüksek lisans yapan kişilerin olduğunu da düşünerek sınırı TCDD’nden yüksek tutmuştur. Bu anlamda bir zarar söz konusu değildir” diye konuştu.

SEVİL: ESHOT ANLAMINDA BİR FAYDA YARATACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ

Son olarak söz alan AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil, şunları söyledi; “Şu an ulaşım sistemimizde öğrenci kartıyla indirimli kullanılan kartlar var. Bunun ESHOT sistemine mali bir yükü var. ESHOT indirimli kartı hangi şartlarda verir bu kanunla belirlenmiş. Öğrenciler de bu kanuna dahil olan kişiler. Dolaysıyla biz kafamıza göre öğrencileri yaşına ve cinsiyetine göre ayırmayı doğru bulmuyoruz. Çünkü öğrenci olarak bu kartı kullanmalarında yasal hakkı var. Biz burada bir toplu ulaşım hizmeti saplıyoruz. Bu alan bizim kar amacı güdeceğimiz bir alan değil. Bu almada vatandaşlarca yanlış, fazla ya da kurumu zarara uğratacak bir kullanım söz konusuysa yasayı ilga ederek kullanıcılar arasında bir farklılık yaratacak bir duruma sebep olmak yerine bununla ilgili farklı bir yol izlenebileceğini komisyonda da söyledik. Burada en önemli argüman… 30 yaş sınırı için gelen en önemli argüman TCDD’de 26 yaş sınırının olması. TCDD’nin 26 yaş sınırı öğrenciler üzerinden yapılan bir değerlendirme değil. O, gençlik ve çocuk adı altındadır. Bir çocuk ve gençlik yaş skalası belirlenmiştir. Burada yasayı tartışabiliriz ama yasayı değiştirmek bizim yetkimizde değil. Kaldı ki ESHOT’un zarara uğradığı ve fayda elde edeceği konusu söz konusuysa rakamlar ortada. 664 bin kullanıcıdan 60 bin kullanıcıyı eliyoruz. Şunu da düşünmek lazım. 30 yaşında olup çalışmayan açık öğretimde okuyan bir kadın için dezavantaj getiriyoruz. Dolayısıyla çok da faydalı bir uygulama değil bu. Biz bu önergenin kent ve ESHOT anlamında bir fayda yaratacağını düşünmüyoruz.”