Kasapoğlu’ndan gençlere tavsiye: Spor hayatın parçası olmalı

İKÇÜ’de gençler ile bir söyleşide gençlere tavsiyelerde bulunan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sporun da diğer her şey gibi vaktinin olması ve hayatın bir parçası olması gerektiğin söyledi.


  • Oluşturulma Tarihi : 12.05.2025 12:45
  • Güncelleme Tarihi : 12.05.2025 12:45
  • Kaynak : BERKAY ERDEN
Kasapoğlu’ndan gençlere tavsiye: Spor hayatın parçası olmalı haberinin görseli

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde (İKÇÜ) düzenlenen Kariyer Zirvesi’25’e katılan Ak Parti İzmir Milletvekili ve önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, burada bir söyleşi gerçekleştirdi. Üniversiteli gençler ile sohbet eden ve onların sorularını yanıtlayan Kasapoğlu, siyaset ve siyaset öncesi kariyeri hakkında gençlerle tecrübelerini paylaştı, onlara tavsiyelerde bulundu. Zamanın kullanımı konusunda verimli davranılması gerektiğini söyleyen Kasapoğlu, 24 saat içerisinde spor faaliyetlerine de mutlaka vakit ayırılması gerektiğini belirtti.

“İNANMIŞLIK BAŞARI GETİRİR”

İnsanı başarıya götüren pek çok özellik olduğunu belirten Kasapoğlu, kendisi açısından en önemli özelliğin inanmışlık olduğunu belirterek şöyle konuştu;
“Çok aktif bir öğrenciydim. Hep faaliyetlere ve etkinlikler ile geçen öğrencilik sürecim oldu. Ben o süreçlerin bizlere çok şey kattığını ve eğittiğini düşünüyorum. Sizler de bu tür faaliyetler içerisinde olan gençler olarak bir duyarlılığınız var ve bu duyarlılığını kaybetmeyin. Motivasyonunuz başka yönlere kayabilir ancak sorumluluk anlayışınızı kaybetmemeniz çok önemli.  İnanmışlık çok önemli, bir yola baş koyan insan özveri ile çalışır. Kendini geliştirme noktasında zaman harcar. Ben bir genç arkadaşımda bunu gördüğüm zaman bu arkadaş bir yerlere gelir diyorum. Ne kadar çok engelle karşılaşır ve onları devirirseniz yürüyüşünüz o kadar güçlenir. Pek çok özellik var insanı başarılı kılan ama bence en önemlisi inanmak ve vazgeçmemek. Hayat sadece güzel günlerden ibaret değil biz her koşulda güçlü olmalıyız. Her koşulda aklıselim olmalıyız ve insanı özelliklerimizi kaybetmemeliyiz” 

“KATILIMCILIK İLKENİZ OLSUN”

Farklı bakış açılarının zenginlik olduğun ifade eden Kasapoğlu, farklı düşüncelerin ortak bir amaç için bir araya gelmesinde katılımcılığın önemine değindi. Kasapoğlu, “Hepimizin farklı bakış açısı olabilir. Farklı kültürlere farklı inançlara saygılı olmalıyız. Ancak bu farklılıklara rağmen birlikte hareket etmek sorumluluğumuz. Asıl olan ortak bir noktada bir araya gelmek. Herkesin kendini toplumun bir parçası olarak görmesi bizim için çok önemli. Ülkede 85 milyon insan var ve çoğu genç. Dolayısıyla gençlerin farklı yaşam tarzları bizim zenginliğimiz. Katılımcılık bizim için çok önemli. Katılımcılığı biz süreç olarak görüyoruz. Katılımcılık sizin de kariyer topluluğu olarak bir ilkeniz olsun” ifadelerini kullandı.

“YOLU BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ”

Genç odaklı çalışmaları bakanlık olarak yürüttüklerini ifade eden Kasapoğlu, Üniversitelerde genç ofisler açtıklarını söyleyerek, “Buradaki ofisi görmedim bazı üniversitelerimizde çok geniş kapsamlı ofisler var. Anladığım kadarıyla buradaki ufak onu geliştirelim. Orayı daha aktif kullanmak için talepleriniz varsa değerlendirelim. Biz yolu birlikte yürüyeceğiz. Yanlışsa düzenleteceğiz. Burası en önemli üniversitelerinden biri.  Buraya daha çok imkan sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

“ZAMAN EN ÖNEMLİ HAZİNE”

Kendisine yöneltilen özeleştiri sorusuna cevap olarak zaman yönetiminin önemine dikkat çeken Kasapoğlu, “Kendime has özeleştirelim var onları paylaşmam ama şunları söyleyebilirim; zaman en önemli sermaye. Zaman yönetimi bence çok kıymetli. Geçen zamana bakınca çok faydalı işler yaptık ancak zamanı daha iyi yönetmeliyiz. Günümüz dünyasında pek çok faydalı şey gibi sanal bağımlılıklar var. Bunlar zamanın yönetimini engelliyor. Zaman yönetimi konusunda her birimize daha verimli zaman yönetimi sorumluluğu düşüyor. Ben de geçmişe bakınca bunu düşünüyorum. Zaman en kıymetli hazine” dedi.

“KARİYER ROTASINI İYİ YÖNETEN İYİ LDİER OLUR”

Kasapoğlu, “Ben Marmara’da işletme okudum. Bize ne bir ofis evrildi ne bir altyapı vardı. Harçlıklarımla süreçleri yönettik. 90’lı yıllardan bahsediyorum 100 yıl öncesi değil. Bir çaba ortaya koyduk ve o çabalar meyvesini verdi. Tecrübe ve bilgi olarak geri döndü. Çalışmalarınhiç biri boşa gitmez. Şartları zorlayın. ÜNİDES gibi imkanlar çok önemli bunu değerlendirin. İstanbul’un en merkezi yerinde okudum böyle bir salonumuz yoktu. İmkan yoksa imkanı da birlikte oluşturacağız. Girişimcilik kariyer planlamasında en önemli kelime. Biz bunu 90’lı yılların ortasında yeni yeni duyuyorduk. Orada iş insanlarını siyasetçileri ağırlıyorduk. Ben mücadeleci bir arkadaşınızım. Ben kendimi bu çerçevede zorlamışımdır. Bazen şartlar sizin moralinizi bozar ancak bu noktada ben hep mücadele ettim. Mücadeleci olmak zorundayız da. Siyasette mücadele bürokraside mücadele. Zor süreçlerden geçtik bakanlık döneminde pandemiden geçtik. Vazgeçmemek, bir ekip olmak önemli. Kariyer yolculuğu bence bir rotadır. Kariyerin sizi nereye götürdüğü önemli. Ama rotayı yöneten de sizsiniz. Rotayı ne kadar iyi yönetirseniz o kadar iyi lider olursunuz. Girişimci ruh statüko konusunda size destek olur. Girişimcilik bir kariyer yaklaşımıdır. Bu şekilde çalışılmalı akademik anlamda. Bence bizim başarı hikayelerinden ziyade başarısızlık hikayelerini incelmememiz lazım. Oradan daha önemli ipuçları elde edebiliriz. Başkalarının tecrübelerini kendimiz yaşamadan öğrenmek çok önemli. Tecrübe aktarımı bu konuda çok önemli” şeklinde konuştu.

“SPOR HAYATIN PARÇASI YAPILMALI”

Gündelik hayatta yemek ve içmek gibi spora da vakit ayrılması gerektiğini söyleyen Kasapoğlu, Okuldaki spor tesisi imkanlarının yeterliliği hakkında öğrencilere soru sordu.  Kasapoğlu, “200 kişiden 30 kişi düzenli spor yaptığını söyledi sadece. Spor yapan bir toplum olmamız lazım. Spor bir kültür olmalı. Her yerde spor tesisi var belki bu okuldaki yeterli değildir. Ancak genç nüfusun olduğu salondayız. Ben isterdim kiyüzde 80 el kaldırsın ‘spor yapıyorum’ diye. Bu maalesef genel bir durum, bunu her yerde soruyorum. Spor kültürü olduğu sürece sportif başarı gelecek. Nasıl yemek için rutinimiz var spor da rutin olmalı. Bunun için bizden imkan isteyene oluşturalım. Yeterki spora vakit ayırın. Spor boş vakit işi değil. Sporun da her şey gibi vakti olmalı. Sporu hayatınızın bir parçası yapın. Spor topluluğu var mı? Yok.  Bu konuda bir topluluk kurulmalı. Kampüste bir havuz olması büyük bir imkan. Sporla ilgili bir arkadaşınızım. Spora ilgim devam ediyor. İşleci ve aktif spor yapan olarak. Spor hayatınızın parçası olmalı 24 saat içinde yer ayrılmalı Üniversitede yüzme yapıyordum imkansızlıklara rağmen. Spor benim için hep önemliydi. Bakanlık dönemimizde olimpiyat tarihinin Türkiye açısından en önemli dönemini geçirdik. Tokyo Türkiye için ilklerin oyunlarıdır Mete Gazoz gibi” ifadelerini aktardı.

“BAĞNAZ BİR KİŞİ OLMADIM”

Çocukluktan beri sosyal ve siyasi hayatın içinde olduğunu belirten Kasapoğlu, insanları farklılıkları ile kabul eden bir yapısı olduğunu söyledi. Üniversite ve lise dostluklarının da ömür boyu süreceğine dikkat çekerek buralarda dost biriktirmenin öneminden bahseden Kasapoğlu, sözlerini şu şekilde bitirdi;
 “Yaşadıklarımızdan hep özeleştiri çıkarmak durumdayız. Günün muhasebesini yapmalıyız. Analiz bence bu noktada anahtar kavramlardan bir tanesi. Maalesef ölçme değerlendirme anlamında kurumlar yetersiz. Kurumlar niye yapamıyor çünkü bireylerde de aynı durum söz konusu. Boşta kaldığımda maalesef ben de telefona bakıyorum bunun yerine okumak lazım. Spor ve Gençlik Bakanlığı 2011’de kuruldu ve gençlerin bakanlığı oldu. Bakanlık ile ilişkileri iyi tesis edin. Bakanlığın imkânlarını kullanmaktan geri durmayın. Bakanlığın her tesisine kendi malınız gibi sahip çıkın. ÜNİDES’e sizlerin sahip çıkması lazım. Proje desteklerine başvurun. Ben İzmir’deyim milletvekiliniz olarak. İzmir’deki ofisimize her zaman gelebilirsiniz beni davet ederseniz ben gelebilirim oturup konuşalım dostluğumuzu pekiştirelim.Çocukluktan itibaren sosyal ve siyasi hadiseler duyarlıydım. Babam siyasetin içindeydi beni hep alıp götürürdü. Vatandaşla diyalog kurmam gelişti. Hiçbir zaman bağnaz bir kişilik olmadım. Hep insanları farklılıkları ile kabul eden bir yapım vardır.İnsansız hiçbir iş yapılmaz. Siz burada bir ekipsiniz ailede bir ekipsiniz ahenk önemli evde işte sitede. İnsan kaynağı iyi yönetilmeli. Yılların alışkanlıklarını aşmak bir süreç gerektirir ve ekip bu konuda büyük iş yapar. Takım çalışması ve biriktirilen dostlar çok önemli. Üniversite ve lise dostlukları bir ömür sürecek buradan güzel dostluklar ile ayrılın.”

 

Yazarımız Kim ?

BERKAY ERDEN