Körfezin bağışıklık sistemi zayıf: İzmir Körfezi’nde yeniden balık ölümleri yaşanabilir

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Yurga, İzmir Körfezi’nde bu yıl da plankton çoğalmasının beklendiğini belirtti

  • Oluşturulma Tarihi : 10.07.2025 11:00
  • Güncelleme Tarihi : 10.07.2025 11:00
  • Kaynak : DHA
Körfezin bağışıklık sistemi zayıf: İzmir Körfezi’nde yeniden balık ölümleri yaşanabilir haberinin görseli

Körfezin ekolojik dengesinin bozuk olduğuna dikkat çeken Yurga, “Körfezin bağışıklık sistemi zayıf. Bu yüzden dışarıdan gelen plankton türleri, yerli türler arasında kolayca çoğalabiliyor. Bu da gösteriyor ki ekosistem sağlıklı değil. Yakında İzmir Körfezi’nde yeniden balık ölümleri yaşanabilir” dedi.

EÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü, Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Dr. Levent Yurga, İzmir Körfezi'nde son yıllarda artan kirlilik ve balık ölümleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Körfezin doğal yapısının dinamik olduğunu vurgulayan Yurga, ancak bu bölgeye ciddi miktarda evsel ve sanayi atığı karıştığını söyledi.

“Kış aylarında yağışlarla birlikte sanayi atıkları taşkınlar aracılığıyla körfeze ulaşıyor. Bu atıklarda bulunan bazı tuzlar, denizdeki canlılar için besin kaynağı haline geliyor ve planktonlar mevsimsel olarak hızla çoğalıyor. Ancak bazı plankton türlerinin aşırı artışı, balık ölümlerine yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

Dr. Levent Yurga

"YAPILACAK TEK ŞEY KİRLİLİĞİ AZALTMAK"

İzmir Körfezi'nde dış kaynaklı plankton türleri görüldüğünü ifade eden Yurga, "Bu türlerin bazıları toksik de olabiliyor. Bunlar aşırı miktarda çoğaldığı zaman körfezde oksijen seviyesi düşüyor. Oksijenin azalmasıyla en dayanıklı olarak bilinen kıkırdaklı balıklar bile ölmeye başlıyor. Yapılması gereken tek şey, kirliliği azaltmak. İzmir Körfezi'ne akan derelerin kirliliği azaltıldığı, arıtma tesisleri artırıldığı zaman 2-3 yıl içinde körfez dipten yüzeye doğru temizlenmeye başlayacak. Mavi körfez elde edilmesi son derece kolay. Çocuklarımıza yüzülebilecek körfezi vermek için yapılacak tek şey kirliliği azaltmak" dedi.

"EKOLOJİK DENGE BOZUK"

Geçen yıl Seferihisar, Foça'da denizanalarının aşırı çoğaldığını söyleyen Levent Yurga, bu yıl ağustos sonu, eylül başı gibi denizanalarının yine çoğalabileceğini söyledi. Dış kaynaklı plankton türlerinin geçen yıl gibi bu yıl da çoğalmasını öngördüğünü belirten Yurga, "Körfezin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için dışarıdan gelen planktonlar yerli türlerimiz arasında rahatça çoğalıyorlar. Dışarıdan gelen bir türün yerli türler içinde sivrilip, kirlilik ve çevre felaketine neden olacak şekilde çoğalması iyi değil. Demek ki körfezde ekolojik denge bozuk. İzmir Körfezi'nde yakında yeniden balık ölümleri olacak. Toplu balık ölümlerini görmememiz için yapmamız gereken tek şey, kirliliği azaltmak. Belediyenin arıtma tesislerinin sayısını artırması gerekiyor. Kirliliği azaltmakla ilgili sırf belediyeye iş düşmüyor, halkın da bilinçlendirilmesi gerekiyor. İzmir Körfezi'ni sadece kirlilikle mücadele kurtarır" diye konuştu.