- İzmir
- 06.05.2025 14:37
Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, yüzde 1 KDV ile aldıkları girdiyi kullanarak yaptıkları yemeği yüzde 10 KDV ile sattıklarını belirterek, "Biz daha işin başından kardan yüzde 9 içeri giriyoruz. Yemek kartlarının aşırı komisyonları, kasapların pişmiş et satarak KDV’de bize haksız rekabet yapmaları, kiralar, yüksek su ve katı atık bedelleri de iyice belimizi büküyor. Hiç olmazsa devlete olan ödemelerimizde yapılandırma imkanı tanınmasını istiyoruz" diye konuştu.
İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Doğan Kılıç, odayı ziyaret eden AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’ya lokantacıların sorunlarını aktardı. İESOB Başkanvekili ve Ak Parti İl yöneticisi Necdet Heppekcan’ın da katıldığı ziyarette sorunları dikkatle not alan Çankırı, Ankara’da bakanlıklarla ve ilgili mercilerle görüşüp sorunlara çözüm arayacağını söyledi.
Lokantada yapacağı yemeğin malzemesini yüzde 1 KDV ile aldıklarını kaydeden Kılıç, ‘Yemeği yapıp müşteriye yüzde 10 KDV ile satıyoruz. Daha işin başında yüzde 9 oranında kardan kaybımız var. Öte yandan kasaplar dükkanlarına döner ve piliç çevirme koymaya başladı. Pişmiş eti çiğ et KDV si ile yani yüzde 1 ile satıyor. Böyle adaletsizlik olur mu? Kasap yemek satar mı? Bunları rapor haline getirip İzmir Vergi Dairesi Başkanlığına iletiyoruz. Denetimlerin artırılmasını istiyoruz. Eğer girdi ve satış KDV lerimiz yasayla düzenlenirse sorunumuz kökten çözülecektir’ dedi.
Yemek kartlarının lokantacının sırtında kambur olduğunu da belirten Kılıç, "Ürünü alıp emek veren, sermaye koyan, masrafa giren biziz ama yemek kartları karımızdan fazla komisyon alıp bizden çok kazanıyor.. İyice tekel oluşturdular, dağıtımlarda da üyelerimizi mağdur ediyorlar. Yemek kartları üyelerimizden kuryesi, KDV si, komisyonu ile toplamda yüzde 46 kesinti yapıyor. 100 liranın 46 lirasını bunlara ödüyoruz. Kalan 54 lira ile kira, personel, SGK, vergi, malzeme, elektrik, su ödeyip üzerine evimize nasıl ekmek götüreceğiz? Bu işin düzenlenmesi, hakkaniyete uygun kurallarla tanzim edilmesi lazım" şeklinde konuştu.
Yapılandırma beklentisi içinde olduklarını da kaydeden Doğan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: "Vergi, SGK gibi devlet ödemelerinde yapılandırma talep ediyoruz. Ekonomik şartlarımız ortada, yapılandırma imkanı olursa hem bizlere ödemede kolaylıklar sağlanır hem de devletin tahsilatı artar. Aynı şekilde katı atık konusunda da desteğe ihtiyacımız var. Benim işyerime 93 bin lira su faturası geliyor, faturada kullanılan su bedeli 38 bin lira. Gerisi katı atık ve benzeri vergiler. Belediyelerin konusu ama, suyu yoğun kullanan üyelerimize kolaylıklar da sağlanmalı. Toplum sağlığı açısından bu şart. Bizim insanlara hijyen hizmet sunmamız için suyu bol kullanmamız lazım. 40 öncesine dönüp, iki ayrı leğende mi bulaşık yıkayalım?"
Yeme içme sektörünün halk sağlığı açısından son derece önemli bir meslek kolu olduğunu hatırlatan Ceyda Bölünmez Çankırı ise, sorunları Bakanlıklar da dahil olmak üzere ilgili mercilere ileteceğini söyledi.
Sıkıntıları dikkatle not alan Çankırı, "Esnaf bu toplumun bel kemiği. Bu kesimin sorunlarını çözmek, halkın huzuru ve refahı açısından gerekli. Bu düşüncelerle esnaf odalarını ziyaret ederek sorunları yerinde öğreniyoruz. KDV konusundaki sonuna kadar haklısınız. Bu sıkıntıyı en kısa sürede gerekli mercilerle görüşeceğim. Vergide adalet çok önemli. Vergi, SGK gibi konularda hazırlanacak torba yasaya yapılandırma düzenlemesini sokmak için çaba göstereceğim. Diğer sorunlarınızla ilgilenerek gelişmeleri size ve oda yöneticilerine bildireceğim" dedi.