- İzmir
- 03.07.2025 00:00
Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği finansmanıyla yürütülen “Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi” (M4D) Projesi’nin 2'inci dönemi dün sona erdi.
Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla yürütülen Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi (M4D) Projesi’nin Temmuz 2022 tarihinde başlayan II. Dönemi, 1 Temmuz 2025 itibariyle sona erdi.
Türkiye'de çoğulcu medya ve özgür basının güçlendirilmesi için hayata geçirilen projenin II. dönemi boyunca, gazetecilerin mesleki faaliyetlerini ve çalışma şartlarını iyileştirmeye yönelik birçok destek sağlandı.
Basın Evi Destek Aracı ( BEDA) kapsamında toplamda 503 habere telif ödenerek serbest çalışan gazetecilere destek sağlandı, gazetecilerin haberleri M4D internet sitesinde düzenli olarak yayınlandı. Yine BEDA kapsamında 62 alt hibe desteği gerçekleştirildi.
Projenin ilk döneminde hayata geçirilen Stüdyo Cemiyet bu dönemde de gazetecilerin stüdyo kullanım ihtiyaçlarını karşıladı. Gazetecilerin ücretsiz olarak kullanabildikleri stüdyodan bugüne dek 400’den fazla gazeteci ve STK üyesi yararlandı.
Projenin ilk döneminde kurulan Basın Evi’nde gerçekleştirilen toplantı, söyleşi, eğitim gibi faaliyetlerde, yerli yabancı 3 binden fazla konuk ağırlandı.
Proje boyunca planlanan 34 söyleşi “Basın Evi Söyleşileri” adı altında gerçekleştirildi. Alanlarında uzman gazetecilerin konuşmacı olarak katıldığı söyleşilerde, gazetecilere bir araya gelme, ortak sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı sunuldu. Söyleşilere toplam bin 600’den fazla izleyici fiziken katıldı.
Projenin 2'inci döneminde de Türkiye’deki medya ortamı ve medya çalışanlarının mesleki standartları yakından takip edildi. Yıllık olarak yapılan Mesleki Memnuniyet Anketi sonuçları raporlaştırılarak Türkiye’de medya çalışanlarının çalışma koşulları ortaya kondu. Yılda 2 kez yayınlanan Medya İzleme Raporları ile de Türkiye’de medyanın durumu ve gazetecilik standartları aylık veya yıllık olarak toplanan verilerle belgelendi.
Farklı kentlerden veya çalışma alanlarından gazetecilik meslek örgütleri ile Medya Çalışma Grubu adı altında bir araya gelindi, ortak çalışmalara imza atıldı.
Gazeteciler Cemiyeti tarafından Medya Dayanışma Grubu ile birlikte 2024 yılında “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar”, 2025 yılında ise “Dijital Tekeller Tehditler ve Arayışlar” başlıklarında ulusal çapta medya konferansları düzenlendi. Tüm Türkiye’den ilgili kurum ve kişilerin davet edildiği konferansların sonunda Sonuç Bildirgeleri yayınlandı. Uluslararası gazetecilik kuruluşları ile kurulan yakın ilişkiler sayesinde EFJ Genel Kurulu, 2025 Sonuç Bildirgesi’nde yer alan dijital tekellere karşı ulusal ve uluslararası iş birliği çağrısına destek verdi.
Gazetecilere, GC Akademi adı altında kurulan platformda online olarak ve alanında uzman yayıncılarla fiziken gerçekleştirilen eğitimlerle mesleki bilgilerini artırma ve güncelleme şansı sunuldu.
Türkiye’nin dört bir yanına gerçekleştirilen ziyaretlerle yerel medya ile yakın ilişkiler kuruldu, çeşitli bölgelerde yerel medya çalışanlarının da katılımıyla Durum Değerlendirme Toplantıları düzenlendi.