- İzmir
- 16.04.2025 17:30
İzmir Marble Fuarı’na ilişkin kötü gidişatın olduğu, ziyaretçi iptallerinin yaşandığı yönündeki iddialara cevap veren EMİB Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Bir sürü dedikodu var. Ben umutluyum. Yarın ne olacağını göreceğiz” dedi
KEMAL ÖZKURT/ Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısını Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sektöre ilişkin değerlendirmelerinin yanı sıra yarın gerçekleşecek olan Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda yabancı katılımcıların azaldığı ve birçok kişinin kaydının sildirdiğine ilişkin iddialara cevap veren Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Ortalıkta birçok dedikodu var. Çin fuarı için de aynı şeyler söylenmişti ama gayet başarılı geçti. Ben fuardan çok umutluyum. Dünyanın genelinde bir düşüş var. Ama katılan her zaman kazanmıştır. Yarın ne olacağını göreceğiz” diye konuştu.
Yönetim Kurullarına seçilebilmek için gerçekleştirilmesi gereken ihracat rakamı alt sınırının düşürülmesi için girişimde bulunduklarını söyleyen Alimoğlu, “İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurullarına seçilebilmek için son iki takvim yılı itibariyle gerçekleştirilmesi gereken ihracat rakamı alt sınırı daha önce tarım sektörlerinde 250 bin ABD doları, sanayi ve madencilik sektörlerinde 1milyon ABD doları olarak düzenlenmişti. Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri ilgili Yönetmelikte Kasım 2022 tarihinde yapılan değişiklikle, alt sınır tarım sektörlerinde 1milyon ABD doları, sanayi ve madencilik sektörlerinde 5 milyon ABD doları olarak yeniden düzenlenmiştir. Ege Maden İhracatçıları Birliğimizin 27 Mart 2025 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında bu konuyu görüşüp, sanayi ve madencilik sektörlerinde 5 milyon ABD doları olan son iki takvim yılı itibariyle gerçekleştirilmesi gereken ihracat rakamı alt sınırının madencilik sektörü için 2 milyon ABD dolarına düşürülmesinin ve fiili ihracat/DTSŞ üzerinden yapılan ihracatların yanı sıra ihraç kaydıyla satışın da dahil edilmesi için Maden Sektör Kuruluna başvuruda bulunduk” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan ilave gümrük vergisinin Türkiye ve sektör açısından olumlu olarak değerlendirdiklerini ifade eden Alimoğlu, “Karar ile Avrupa Birliği ve birçok ülkeden ithal edilen ürünlerde yüzde 20 ve üzerinde vergi gelirken yeni uygulamada Türkiye, vergisi düşük tutulan ülkeler arasında yer aldı. Buna göre Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen ürünlerde ABD, yüzde 10 ek vergi alacak. Ve doğal taş özelinde de ayrıca bir vergi yükü söz konusu değil. Bu kapsamda, Türkiye’ye yönelik verginin düşük tutulmasını olumlu buluyoruz. Bununla birlikte Türkiye ile benzer ürünler ihraç eden İtalya ve İspanya gibi Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 20 ek vergi uygulanıyor. Biz Türk doğal taş üreticileri ve mermercileri olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şartlar ne olursa olsun üretime, istihdama, ihracata devam edeceğiz. Endişe duyulacak bir durum yok” diye belirtti.
Marble İzmir Doğaltaş fuarında yabancı katılımcı sayısının düştüğünü vurgulayan ihracatçı TÜMMER Başkanı Hanifi Şimşek, “Marble fuarındaki yabancı katolımcıyı biz kaybettik.Neden? Çünkü en iyisi bizde olsun, en büyük alan bizde olsun dedik. Biz zamanında İtalyanları, İspanyolları, Yunanistan’daki yabancı marka firmaları görürdük. Danışma kurulu toplantısında ben şunu önerdim; İtalya’dan, İspanya’dan, Brezilya’dan ve hatta Yunanistan’dan uluslararası marka olan firmalarla gerekirse yerle ilgili anlaşmalar yapalım. Türkiye’deki bedelleri neyse, gerekirse bunların altında olsun. Bu şekilde getirelim ki, bu fuarı da uluslararası düzeyde tekrar çıkaralım. İranlıların iki yıldır mücadele ettiği fuar alanını arka tarafa verdik ama İranlılar da belki artık gelmeyebilir. Eğer onlar da gelmezse, biz yine bu teşvikten faydalanamayız çünkü uluslararası katılımcıların belli bir oranı olması lazım. Hep beraber bu fuara sahip çıkmamız lazım. Hiç kimse kimseden aşağıda değil, hiç kimse kimseden yukarıda değildir” ifadelerini kullandı.
Marble fuarına verilen emeğin heba olmaması için fuara hep birlikte sahip çıkılması gerektiğini söyleyen İhracatçı EMİB önceki dönem Başkanı Mevlüt Kaya, “Çocuğunuzu büyütüyorsunuz, özen gösteriyorsunuz, sonra o çocuğun ayaklarına pranga vurmaya başlıyoruz. Dünyanın en büyük fuarlarından olan Marble’ye inadına sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü bu düzeye bir fuarı getirmenin emeğini çekenler bilir. 33 yıllık bir geçmişi olan, emek verilmiş bir fuar var. Ülkenin durumu her şeyi etkileyebilir ama bunlar geçicidir, ama şunu unutmamalıyız, fuara sahip çıkmalıyız. Tüm dünyadaki düşüş tabii ki bizde de olacak, bunların hepsini İZFAŞ’A, İzmir Marble’ye yüklemek olmaz. Herkesin burada emeği var, bu emek zayi olmasın” dedi.