Sayfa Yükleniyor...
Menemen Belediyesi’nde herhangi bir açıklama yapılmadan işten çıkarılan işçiler 9 gündür belediye binasının önünde eylemlerine kararlılıkla devam ediyor
Muhabir-Merve Ağrıç/İzmir Menemen Belediyesi'nde yaşanan toplu işten çıkarmalar nedeniyle çıkarılan işçiler, 9 gündür belediye binasının önünde eylemlerini sürdürüyor. İşçiler tarafından yapılan açıklamalara göre, kendilerine çıkarılma nedenleri bildirilmedi ve işçiler, bu nedenleri öğrenene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti. İşçiler, belediyeye karşı tepkilerini dile getirerek, adil ve şeffaf bir sürecin işletilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Eyleme katılan işçiler, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi ve adaletin sağlanması için mücadelelerine kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.
Eylemlerinin 9’uncu gününde olduklarını belirten Belediye İş Sendikası Temsilcisi Umut Kavasoğlu, “Başkandan herhangi bir geri dönüş alamadık bugüne kadar. Buraya gelip hiçbir açıklama yapmıyor. Ne başkan ne başkan yardımcısı. Bize çıkarılırken hiçbir gerekçe sunulmadı. Bazılarımız pazartesi bazılarımız salı sabahı arandı. Belediyeye gelip evraklarımızı almamız istendi. Belediyeye gelip evraklarımızı aldık. 17’nci madde üzerinden çıkışımız yapılmış. Bize gelip açıklama yapmalarını istiyoruz. Neden çıkarıldığımızı bilmek istiyoruz. Çalışan hiçbir arkadaşımız bankamatikçi değil. Her gruptan çıkarılan arkadaşlarımız var. Her sabah saat 08.30’da buraya geliyoruz ve akşam saat 17.30’da işten çıkıyoruz. Emek veriyoruz belediyeye olan emeğimiz çok fazla. Çıkarılan işçiler arasında 25-30 yıldır çalışan arkadaşlarımız vardı. Bize bir gün geldiler ve dediler ki hepiniz sendikadan ayrılacaksınız. Hepiniz HAK-İŞ’e geçeceksiniz. HAK-İŞ yetkili sendika değil. Belediye İş Sendikasındaydık. HAK-İŞ’e geçirdiler. Şimdi arkadaşlarım mağdur HAK-İŞ nerede? Arıyoruz kendilerini. Şunu söylüyorlar bize, biz yetkili sendika değiliz, diğer sendika sahip çıksın. Ancak arkadaşlarımızın hepsine 'eğer HAK-İŞE’e geçmezseniz işten çıkartılacaksınız' dediler. Bu insanlar çıkartıldı. Eylemlerimize de devam edeceğiz. Bazı arkadaşlarımız geri dönüş aldı tekrar işe alındı. Alınamayanların yarısı burada diğer bir yarısı ise evde. Evde olmalarının sebepleri ise eğer eyleme katılırsanız sizi tekrar işe almayız denildi. Mağdur olmamak için eyleme katılamıyorlar” dedi.
İşten çıkarılma durumunun bireyin hayatında birçok olumsuz etkiye neden olduğunu belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Menemen Temsilcisi İsrafil Demir, “Bir işten çıkarılma durumu sadece işten çıkmak demek değil. Bunun yaratacağı ekonomik sıkıntının yanında genel olarak bireylerin ve ailelerini mükemmel beslenememesi ve barınamaması aynı zamanda bir sağlık sorunudur. Biz bu çerçeveden bakıyoruz. Eğer kamuda tasarruf yapılacaksa öncelikle vergisi silinen para babalarından tasarruf yapılması gerekir. İşçinin, emekçinin üzerinden değil. Biz buraya sadece çıkarılan işçilerin direnişini selamlamaya geldik. Şöyle bir anekdotu anlatmadan geçemeyeceğim. Yıllar önce ben Ankara Şube'de yönetici iken 50 tane güvenlik işçisi Hacettepe Üniversitesi’nde işten çıkarılmıştı. Biz o gün o akşam Hacettepe binasının kampüsünün içine çadır kurduk. Elbette biz memur sendikasıyız ama işçi bilinci, işçi dayanışması bizim için esastır. 1 ay süren direniş esnasında Hacettepe yöneticiler arkadaşlarımızı teker teker arayıp direnişinize son verin, sizi işe geri alacağız dedi ya da size şu kadar para vereceğiz diyerek direnişi kırmaya çalıştılar. Fakat hiçbir arkadaşımız file vermedi. 1ayın sonunda ise 50 arkadaşımız işe geri iade edildi. Direnişin böyle bir etkisi var” ifadelerini kullandı.
MERVE AĞRIÇ