Muhalefetten faaliyet raporu eleştirileri: İZBETON, asfalt, deprem, yarım kalan projeler…

Meclis’te Büyükşehir ve ESHOT 2024 yılı faaliyet raporları görüşmesinde konuşan muhalefet meclis üyeleri Belediye’ye sert eleştirilerde bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 18.04.2025 21:09
  • Güncelleme Tarihi : 18.04.2025 21:09
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Muhalefetten faaliyet raporu eleştirileri: İZBETON, asfalt, deprem, yarım kalan projeler… haberinin görseli

SEMİ TEKTAŞ / İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı 3’üncü Birleşimi Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. Meclis’te İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı faaliyet raporu ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Raporlar hakkında konuşan AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri İzmir Büyükşehir’e ve Başkan Tugay’a sert dilde eleştirilerini yöneltildi.

BÜTÇE TARTIŞMALARI

AK Parti adına ilk olarak söz alan Nail Kocabaş, “2024 yılı için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi tam 45 milyar TL olarak belirlendi. Ve bu bütçenin yüzde 41’i, yani 18 milyar 623 milyon TL’si, yatırımlara ayrıldığı ifade edildi. Büyük laflar edildi, 'yatırım yılı' dendi. Ama ne oldu? Faaliyet raporuna bakıyoruz: Gerçekleşen yatırım harcaması 16 milyar 221 milyon TL. Yani, kâğıt üzerinde yatırım için ayrılan paranın yaklaşık 2,5 milyar TL’si buhar olmuş! Bu, İzmir’in kaybolan umududur, bekleyen projesidir, ötelenen hizmetidir! Eğer bu 16 milyar gerçekten yatırımda kullanılsaydı, bugün İzmir’in dört bir yanında yeni alternatif yollar, modern otoparklar, yeşil alanlar, kent ormanları, kentsel dönüşüm şantiyeleri, battı-çıktılar, üst geçitler, alt geçitler görürdük. Ama yok! Çünkü o yatırımlar sadece rakamlarla, sadece kâğıt üzerinde kaldı” dedi.

“DÜŞÜŞ HER YIL ARTARAK DEVAM ETMİŞ”

Sözlerine ilk olarak asfaltlama çalışmaları ile başlayan Kocabaş, “Faaliyet raporunu incelediğimizde bazı başlıkların istikrarlı bir şekilde ilerlediğini görüyoruz. Ama bu istikrar, bir başarı hikâyesi değil. Bu istikrar, hizmet üretmemenin, sorunları çözememenin, vatandaşa kulak tıkamanın istikrarıdır! En temel belediyecilik hizmeti nedir? Yol yapmak, yol onarmak! Ama gelin görün ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi bu temel hizmeti bile her yıl daha az verir hale gelmiş. 2019 yılında, 1 milyon 757 bin ton, 2020’de 929 bin 691 ton, 2021’de 958 bin 791 ton, 2022’de 773 bin 612 ton, 2023’de 662 bin 563 ton ve 2024 yılında ise sadece 473 bin 797 ton! Yani düşüş her yıl artarak devam etmiş. Şimdi bakın, 2024 yılı için hedef 1 milyon 100 bin ton. Gerçekleşen ise bunun yarısı bile değil! Peki bu 473 bin tonun ne kadarı İzmir’in merkez ilçelerine atılmış? Sadece 287 bin tonu. 4,5 milyonluk İzmir’de, 3 milyondan fazla hemşerimizin yaşadığı merkez ilçelere reva görülen asfalt bu! Ama billboardlara, afişlere, sosyal medyaya gelince ne yazıyor? “İzmir’in dört bir yanına 1 milyon ton asfalt atıyoruz. İZBETON’un elinde 3 adet asfalt plenti var. Bu tesisler saatte toplam 750 ton asfalt üretebilecek güçte. Günde sadece 20 saat çalışsalar, 15 bin tonluk günlük kapasiteye ulaşıyorlar. Yılda 200 gün çalışsalar, ortaya tam 3 milyon tonluk üretim potansiyeli çıkıyor. Bu, sıradan bir rakam değil. Bu, İzmir’in tüm yollarını baştan sona yenileyebilecek bir kapasite demektir. Ama ne olmuş? Üretilen asfalt sadece 473 bin ton. Yani tesis var, teknoloji var, imkân var ama ne yazık ki hizmet yok! Bugün İzmir’in dört bir yanı bozuk yollardan geçilmiyor. Binlerce noktada asfalt onarımı bekleniyor. Üstelik sadece ara sokaklar değil, ana arterler bile alarm veriyor. Üst kaplama neredeyse yok. Bazı yollar öyle bir hâlde ki, artık yama değil, yeniden yapım gerekiyor!” diye konuştu.

“İZMİR’İN DEPREM GERÇEĞİ”

Kentsel dönüşümün vaatlerinin yerine getirilmediğini ifade eden Kocabaş, “İzmir’de bir deprem gerçeği var. 2020 depreminde, 117 canımızı yitirdik. İzmir’in doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, altı ve üzerinde deprem üretebilecek 17 fay hattının, aktif fay hattının olduğunu hepimiz gördük ve hepimiz biliyoruz. Gerek İzmir’de gerek çevremizde meydana gelen en ufak bir sarsıntıda ve depremde hepimiz ciddi korkular yaşıyoruz.  İzmir’de yapı stokunda problem var, çarpık yapılaşma var.  İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor. Geçmişte de şimdi de salon toplantıları yapmaktan öteye geçemiyor. Faaliyet raporunuza yazdığınız ‘Kentsel dönüşüm çalışmalarımız 6 bölgede 248 hektar alanda devam etmektedir’ ifadesini gördük. Devam eden değil de duran inşaatlarını söyleseydiniz daha doğru olurdu. Duran Adam vardı, İyi bilirsiniz! Hatırlarsınız. İşte, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümde başladığı inşaatlar, aynen o şekilde duruyor, hareket etmiyor. Gidip o duran inşaatlarından fotoğraf çekip, göstermek için buraya getirecektim. Büyükşehir’imiz, şantiyeleri gezip faaliyet raporuna koymuşlar. İZBETON aracılığıyla İzmirli hemşerilerimizi mağdur eden Kooperatif rezaletine tekrar girmeyeceğim, bol bol zaten konuşuyoruz. Hani şimdi kooperatif modelinden Ege Şehir Planlama A.Ş.’ye geçiyorsunuz ya konut yapmak için. O Ege Şehir Planlama, 3 sene önce Büyükşehir çalışanlarımıza ev yapmak için inşaata başladı ya. Daha yarısına bile gelemden çalışmalar durdu. 2 ay önce gittim fotoğraflayıp şantiyenin aşamasını burada gösterdim. Durum ortada. Ayrıca, Büyükşehir’in binasının akıbeti belli değil.  İnsanlar kendi evini yapamayan, kendi çalışanın evini yapamayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümü ne kadar yapar diye sorar” şeklinde konuştu.

YARIM KALAN PROJELER

Tugay döneminde yapılmayan projeler hakkında bilgi veren Kocabaş, “Güzel İzmir’imizi yarım kalan, bitirilemeyen hizmetler şehri yaptınız. Neden bunu söyledim. Bakın, Karşıyaka Mavişehir’de, kentin göbeğinde bir beton yığını var. Kaderine terk edilmiş Opera binası var. İzmir’in sanat merkezi iddiası ile yola çıktınız, şimdi utanç vesikası olarak orada güdük bir vaziyette orada duruyor.  2016 yılında, Halkapınar Yeraltı Otoparkı ihalesi sonuçlandı ardından işlere başlandı. Orada 2 güvenlik görevlimiz de heyelan sonrası hayatlarını kaybetti. Kendilerine tekrardan Allah’tan rahmet diliyorum. İşlere başlarken bol bol haber, duyuru, PR çalışması… Sonuç, hala bitilemedi.  Buca Onat Tüneli. Yıllar geçti. Bir ara iş durdu, tünelin içinden otlar bitmeye başladı. 10 yıl oldu, daha bitmedi. Şirinyer Parkı Sosyal Tesisleri, 2017 faaliyet raporundan itibaren projesi hazırlanıyor olarak geçiyordu. 2024 faaliyet raporunda ‘’Yükleniciden keşif-metraj çalışmaları istenmiş proje tamamlanmıştır.’’ İfadesi geçti. 8 yılda projesini tamamladıysanız, siz düşünün artık kaç yılda bu proje hayata geçirilecek! Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz’ı 9 yıldır bitirilmedi. Bu ay sonu, açılacağını söylediniz. 10. yıla girmeden bitirilmesi, takdire şayan. Başkanın Körfezde halk plajları hayali vardı, vatandaşa ‘Siz simitleri hazırlayın’ demişti adaylığında. Buradan tekrar soralım Başkana, ‘simitler hazır, ne zaman körfeze girilecek?’’  Başkan, bir şehri yönetmek, sadece projeler yapmakla değil, onları gerçekleştirmekle olur. İzmir, yarım projelerin değil, tamamlanmış hizmetlerin şehri olmalıdır. 2023’te 28 bin sokak hayvanı kısırlaştırılırken 2024’te 24 bin 759 sokak hayvanı kısırlaştırılmışsınız.  ‘’İzmir Büyükşehir Belediyesi kısırlaştırma çalışmalarına hız verdi’’ diye basına haber servis ediyorsunuz ama gerçekte frene basmışsınız! 2024’te 10 kilometre bisiklet yolu yapacağı hedefi koymuşsunuz yapılan SIFIR kilometre. Hatta biz buna eksi diyebiliriz. Tunç Soyer’in yaptığı (Alsancak DEÜ Rektörlük yanı yolda kaldırdı) bisiklet yolunu da kaldırdınız. İlk 180 gün vaatleri diye vaat tablonuz vardı. Biz dedik seçim heyecanı, bekleyelim dedik. Bir yıl geçti; Deniz taksiler faaliyete geçmedi. Akıllı trafik sistemi ile trafik rahatlamadı. Su fiyatlarında indirim değil yüzde yüze varan zam oldu. Yokları oynadınız” dedi.

 

KİŞİLİ: ÇÖP, ÇAMUR, ÇUKUR İZMİR’İN YAKASINI BIRAKMADI

AK Parti Meclis Üyesi Dilaver Kişili faaliyet raporuna ilişkin şunları söyledi: “Yeni hizmet döneminin ikinci yılına girdik. Her şeyden önce; temennimizdir ki, çeyrek asırdır kaybeden İzmir’e, bu yıldan başlayarak gerçek, somut hizmet reva görülür. Bu arada, bizler de elbette doğruları söylemeye, yapıcı eleştirilerimizi dile getirmeye, İzmir’in sesi olmaya devam edeceğiz.  Üzülerek söylemeliyim ki; Orhan Veli'nin Süleyman Efendi’si ayağındaki nasırdan ne çektiyse. İzmir de verilen sözlerin tutulmamasından, plansızlıktan, beceriksizlikten çekti. Ne yazık ki; çöp, çamur, çukur üçlemesi İzmir’in yakasını bırakmadı. Ne yazık ki; körfez kirliliği, arıtma, alt ve üst yapı, trafik gibi sorunlar, büyüyerek varlığını korudu. Ne yazık ki; İzmir’i yönetenler, genel siyaset yapmaktan, hizmet etmeye niyet, zaman ve güç bulamadı! Ne yazık ki; her becerilemeyen işe kılıf bulmak için iktidara yüklenmekten vazgeçilmedi”

“HALKA HİZMET Mİ, GENEL SİYASETTE PARLAMAK MI?”

Kişili, “Bakınız Örneğin İZSU… İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi, hizmet niteliği, iş alanı en büyük şirketlerinden. Halka en elzem hizmeti götürüyor. Ama, genel müdürü; açtığı çukurları kapatmak yerine, ben bu şehrin atık suyuyla yağmur suyunu nasıl birbirinden ayırırım matematiği yapmak yerine, kaçağı nasıl önlerim diye düşünmek yerine esnafı boykot ediyor! Hayırdır Sayın Başkan; tıpkı bazı meclis üyelerinizin milletvekilliği hayali kurduğu gibi; bürokratlarınız da önümüzdeki dönem için belediye başkanlığı mı düşünüyor? Öncelik halka hizmet mi, genel siyasette parlamak mı? Mart Meclisinde, 3,5 ay önce açılan bir çukuru gündeme getirmiştim, dönüp talimat vermiştiniz. Sayın Başkan? Bürokratlarınız talimatlarınızı yeterince ciddiye almıyor olabilir mi? Bu yüzden mi bu kadar sık bürokrat değiştiriyorsunuz” diye konuştu.

“LASTİK ESNAFI SİZDEN MEMNUN”

Kişili, “Bu arada bir istirhamım olacak. Bu hem benim hem sizin hem de İZSU Genel müdürünün sınavı olsun! Karşıyaka Demirköprü'de açtığınız o çukur halen kapatılmadı. Kapatma talimatınızı şimdi, şu anda tekrar verir misiniz? Bu kez süre de verin ama! Bakalım ne olacak! En son, Sayın Yıldır da çıkıp verdiği demeçlerden birinde; İZSU genel müdürünün göreve başlar başlamaz soruşturma geçirdiğini, tutuksuz yargılandığını söyleyerek hizmet zafiyetinize bahane ürütmeye çalıştı. Oysa; esas olan kurumlardır, siz sisteminizi kurar, planınızı doğru yapar işi yürütürsünüz. Yani sayın başkan; diyelim ki 10 gün yoksunuz. İzmir’de hayat duracak mı? Sorularımın yanıtı her ne olursa olsun... Ortadaki gerçek şu: İzmir halkı en temel hizmetlerini alamıyor! Bu hizmeti vermekte sorumlu olanlar, sizlerse, kendi arka bahçelerinizde zaman tüketiyorsunuz. Sizin ve ilçe belediyelerinizin memnuniyet anketine baktığımızda memnun olan tek sektör var. O da sanayi esnafı; rotbans, lastik, alt takım ve kaporta işi yapan esnafımız yüzde 80 oranında sizden memnun. Onun dışında herkes 1 yılda bıkmış durumda” diyerek sözlerini tamamladı.

HAKAN YILDIZ ELEŞTRİLERİNİ SIRALADI

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, faaliyet raporu hakkında ise şu eleştirileri sıraladı;
“Siyasetin yüzde 50’si nezakettir. Ama bu şehrin belediye başkanı muhalefet partisinin grup başkanvekiline müdahale ederse bu nezaketsizliktir. İlk 180 günde su fiyatları düşecek, deniz taksilerin demiştiniz, hiçbirini göremedik. Derdimiz İzmir’in sorunlarını dile dökmektir. Stratejik planda sorunlar dile getirilmişti. Ben buna iki şey daha ekleyeceğim. İlki mali yapı, ikincisi bizi engelliyorlar algısı. 2 buçuk milyar dolar bütçe kullanan bir belediye içler acısı bir halde. İzmir’e yapılan bir haksızlıktır. Bir deprem planı vardı. Deprem master planı var dediniz, master planı yapmayın, faaliyete geçin. 1999’dan beri yönettiğiniz bu kente bir deprem planınız yok. 
Cemil Tugay, 1 Nisan’da belediye başkanı seçildiğinde 7.buçuk milyar SGK borcu vardı. Şimdi ise 15 milyar TL’yi buldu. 
Çöp mevzusu ortada Harmandalı, Ödemiş ve Bergama ortada. 
25 yıldır yönettiğiniz bu kentte teslim ettiğiniz konur sayısı bin 55’ti. Vadettiğiniz yerler bitmez. Sadece kitapçığa yazarsınız. Menemen’de konut yapacaksınız, kim yapacak EGE Planlama. Bu alanda belediye çalışanlarına ev sahibi olma koşulunu biz AK Parti sunduk. İl başkanınız kurduğu kooperatifin başkan yardımcısının sahibi olduğu şirket bu evleri yapıyor, burada sorumlu. Örnekköy’ü batırdı, Uzundere’yi batırdı. Ama bu şirket hala orada duruyor. Herkes kapısının önüne süpürmeli.  Benim attığım imzalar için hesap vermeye hazırım”

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ