- İzmir
- 07.07.2025 15:54
Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş, iklim değişikliği ve insan faaliyetlerinin orman yangınlarını artırdığını vurgulayarak, “Planlı orman yönetimi olmadan yangınlarla baş etmek mümkün değil” dedi.
Türkiye’de özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında artan orman yangınları, doğa ve ekosistemi derinden tehdit ediyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, iklim değişikliğinin etkilerinin büyümesi ve insanların yaşam alanlarının ormanlarla iç içe geçmesi nedeniyle yangınların kontrol altına alınmasının giderek zorlaştığını söyledi. Türkeş, yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde orman ile insan faaliyetleri arasında tampon kuşaklar oluşturulması gerektiğini belirterek, önümüzdeki iki ayın kritik önem taşıdığını ifade etti. Türkeş, "Normallerinden çok yüksek hava sıcaklıkları ve kurak koşullar, ardışık sıcak hava dalgaları, hava nemini yüzde 15'lere düşüren poyraz, kuzeyli kuvvetli rüzgarlar bir araya geldiği zaman; sıcak noktalarda çıkan, başka zaman bu kadar genişlemesi mümkün olmayan yangınlar kontrol edilemez ve büyük yangınlara dönüşebilir. Yangın mevsimine her türlü ekipman ve uzmanlaşmış ya da deneyimli personel açısından hazırlıklı olunmalı ancak olumsuz hava durumu tiplerinin etkili olduğu sıcak noktaları da yakından takip etmek gerekiyor. Çünkü o noktalar büyük yangınlara dönüşüyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Murat Türkeş, ormanlarla insan yaşamının iç içe geçtiğine dikkat çekerek, yangınların önlenmesi için orman ile insan faaliyetleri arasında tampon bölgeler oluşturulması gerektiğini vurguladı. Türkeş, orman altının temiz tutulmasının ve planlı, bütünleşik orman yönetiminin hayati önem taşıdığını belirterek, iklim değişikliğinin etkileri artmadıkça yangınların kontrol altına alınmasının mümkün olmadığını söyledi. Türkeş, "Orman ile insan faaliyetlerinin arasında tampon bölgeler, geçiş kuşakları oluşturmak gerekiyor. Tıpkı ormanların içindeki yangın ve emniyet şeritleri gibi. Bu kuşakların ve komşu ormanların, orman altının temiz tutulması ve kontrol edilmesi gerekiyor. Yangınlar artık baş edilemez hale geldi. Çünkü iklim değişikliğinin etkileri arttı ve yaşam ormanla iç içe geçti. Planlı ve bütünleşik bir orman yönetimine geçilmediği sürece bu yangınlar kontrol edilemez" dedi.
Prof. Dr. Türkeş, 10 Temmuz’dan itibaren sıcak hava dalgalarının artacağını ve Eylül ayına kadar normallerin 2 ila 5 derece üzerinde seyreden, kurak bir dönemin etkili olacağını belirtti. Bu durumun yangın riskini ciddi şekilde artırdığını vurgulayan Türkeş, “Bunların hepsi yangınlara elverişli hava durumu tiplerinin oluşma olasılığının da yüksek olduğunu gösteriyor. Çıkan yangının büyümesi, sıklığı ve yanan alanın genişliği açısından 20 Ağustos'a kadar olan dönem çok önemli. Temmuzdan ağustos sonuna kadar olan süreç yangın açısından kritik. Çünkü Türkiye'deki yangınların çok büyük bir bölümü bu aylarda çıkıyor. Bu nedenle önümüzde zor 2 ay var. Akdeniz'de son 20 yılda denizde sıcak dalga oluşumu da giderek artıyor. Denizlerimiz bugünlerde hızla ısınmaya başlayacak" dedi.