- İzmir
- 30.04.2025 20:01
Olumsuz hava koşulları nedeniyle Manş Denizi geçişini yarıda bırakmak zorunda kalan otizmli yüzücü Tuna Tunca, yarım kalan hedefini tamamlamak için İzmir’in Karaburun açıklarında yoğun antrenman yapıyor
22 yaşındaki özel sporcu Tuna Tunca, henüz 3,5 yaşındayken yüzmeye teşvik edildi. Ailesi, kolluksuz şekilde havuza atlaması ve suya olan ilgisini fark edince, Tuna'yı yüzme sporuna yönlendirme kararı aldı.
Ailesinin desteğiyle yüzme eğitimine başlayan Tuna Tunca, 11 yaşında antrenör Mert Onaran ile çalışmaya başladı ve bu süreçte birçok yarışmada derece elde etti.
Suda gösterdiği performans ve dayanıklılığıyla dikkat çeken Tuna, antrenörünün yönlendirmesiyle açık deniz yüzme yarışlarına yöneldi. 2018 yılında katıldığı ilk açık su yarışı olan Çanakkale Boğazı geçişinde, engelli kategorisinde ikinci oldu.
Tuna, şimdiye kadar İstanbul Boğazı'nı üç kez yüzerek geçti; ayrıca Sakız Adası'ndan Çeşme'ye yüzmeyi başardı. Bodrum, Marmaris ve Göcek’te düzenlenen yarışmalarda ise 5 kilometrelik parkurlarda yaş kategorisinde kürsüye çıkma başarısı gösterdi.
Tuna Tunca, 2021 yılında katıldığı Oceanman Alanya 10 kilometre yarışında kendi yaş grubunda üçüncülüğü elde etti. Ardından Mısır’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda 10 kilometrelik parkuru tamamlayarak dördüncü oldu.
Dünyanın en eski maraton yüzme yarışlarından biri olan Capri-Napoli Ultramaratonu’nda antrenörü Mert Onaran ile birlikte 36 kilometre yüzerek “en iyi ikili” kupasının sahibi oldu.
Geçtiğimiz yıl Manş Denizi’ni geçmek için hazırlıklarını tamamlayan Tuna, hava koşullarının aniden kötüleşmesi üzerine yarışı yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bu zorlu geçişi 2025’e erteleyen Tuna, antrenmanlarını İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında, annesi Gülnur Tunca’nın da desteğiyle sürdürüyor.
Anne Gülnur Tunca, Tuna'nın sudaki mutluluğu ve başarısı üzerine 11 yıl önce kariyerini bırakarak oğluna odaklandığını belirtti.
Manş Denizi geçişini olumsuz hava şartları nedeniyle bırakmak zorunda kaldıklarını anlatan Gülnur Tunca, şöyle konuştu:
"Manş, açık su camiasında 'Everest' olarak bilinir. Bilinmezliklerle dolu zor bir parkurdur ve Tuna geçen yıl eylülde bu denemeyi yaptı. Manş'a gittik, hava şartlarının düzelmesini, geçişin elverişli bir havanın olması için neredeyse 8-9 gün bekledik. Tamamen havaya bağlısınız ve son gün kaptanımız aradı 'Haydi sabah gelin limana Tuna bugün geçiyor.' dedi. Her şey hazır. Tuna suya atladı, her şey çok yolunda gidiyordu ve 8 saatlik yüzme sonunda hava çok değişti. Kaptan geldi 'Tuna'yı sudan çıkartıyoruz Gülnur hanım, yarışı durduruyorum.' dedi ve geri döndük."
Manş Denizi geçişini haziran ayında yeniden deneyeceklerini vurgulayan Tunca, bunun için Tuna'nın Ege açıklarında haftada 2 gün ortalama 2 ila 8 saat arasında antrenman yaparak kondisyon yüklemeye devam ettiğini anlattı.
Tuna'nın Manş Denizi denemesi için hazır olduğunu anlatan Tunca, "12-24 Haziran tarihleri arasında uygun bir havada yine kaptanımız Tuna'ya geçiş imkanı verecek. İnşallah kaldığımız yerden işi bitirmeye gidiyoruz. Tuna'nın Fransa'da kıyıya çıktığını görmek müthiş olacak. Tuna buna hazır ve bunu Türkiye'de yapan ilk otizmli sporcu olacak olması bizleri çok heyecanlandırıyor" ifadelerini kullandı.
Gülnur Tunca, otizmli çocukların ailelerine destek olmak için Tuna'nın yolculuğunu sosyal medya hesabından paylaştığını kaydetti.
Tuna Tunca ise Manş Denizi geçişine hazır olduğunu belirterek, başaracağına inandığını ifade etti.