Sayfa Yükleniyor...
İzmir’de düzenlenen özel güvenlik çalıştayında, özel güvenlik hizmetlerinin karşılaştığı zorluklar kapsamlı bir şekilde ele alınırken, kolluk kuvvetleri ile özel güvenliklerin koordineli çalışmaları sonucunda suç oranındaki düşüşe dikkat çekildi
KEMAL ÖZKURT / İzmir Ticaret Odası (İZTO), 14-18 Ocak tarihleri arasında düzenlenen “Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 20 Yılı ve Özel Güvenliğin Dünü, Bugünü, Yarını” başlıklı Çalıştay’ın kapanış toplantısına ev sahipliği yaptı. Üç gün boyunca İZTO’da gerçekleştirilen toplantılarda, özel güvenlik sektörünün 20 yıllık geçmişi ve geleceği masaya yatırılırken, özel güvenlik hizmetlerinin gelişim süreci, mevcut durumu ve sektörün karşı karşıya olduğu zorluklar üzerine kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Kapanış toplantısında konuşan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, kolluk kuvvetleri ile özel güvenlik görevlilerinin birlikte çalışmasının, suçların önlenmesi ve toplumsal huzurun sağlanmasında önemli bir rol oynadığını bu iş birliğinin, Türkiye’nin güvenlik altyapısını güçlendirdiğini ve vatandaşın güven duygusunu pekiştirdiğini dile getirdi.
Güvenlik görevlilerinin, kolluk kuvvetlerine yardımcı olmanın yanı sıra toplumun güvenliğine de önemli katkılar sunduğu ve bu katkıların, suçların önlenmesinde ve güvenlik algısının güçlendirilmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, “Bildiğimiz gibi güvenlik bir bütündür; yani sadece kişi güvenliği değil, kurum güvenliği değil, aynı zamanda siber güvenlik, dijital güvenlik ve algının korunması da güvenliğin bir parçasıdır. Bu manada genel kolluk görevlileri ve kurumlarıyla özel güvenlik anlayışının teşkilatlarının koordine edilmesi, ülkemizin güvenlik altyapısının ciddi şekilde güçlenmesini sağlamıştır. Özel güvenlik görevlileri, kamu güvenliği ekiplerinin sahada yürüttüğü operasyonlarda, güvenlik öncesi, sırası ve sonrasındaki her aşamada etkili bir şekilde görev alarak toplumun huzurunu ve güvenini sağlamada önemli bir katkı sunmaktadır. Bu güç birliği, toplumsal olayların önlenmesinde, suçların tespit edilmesinde ve özellikle terörle mücadelede önemli fayda sağlamaktadır. Bugün kolluk kuvvetleriyle koordineli çalışmanın nedenini, önemli olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz. Birlikte yürütülen bu işler, toplumun güvenliğini sağlamadan sadece iki ayrı gücün değil, birleşmiş bir güç olarak hareket etmenin nedenini etkili olduğunu gözler önüne ermektedir. Güvenlik alanındaki bu uyumlu çalışmalar sadece suçların önlenmesinde değil, aynı zamanda vatandaşların güven duygusunun pekiştirilmesinde de büyük rol oynamaktadır” diye konuştu.
Özellikle büyükşehirlerde ticaret ve sanayinin yoğun olduğu bölgelerde sektörün öneminin daha da artığını belirten TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, “2004 yılında yayınlanan bir kanunla karşılanarak ülkemizde yeni bir iş sektörü olarak ortaya çıkmıştır. Bugün vazgeçilmez bir sektör haline gelen özel güvenlik hizmetleri, yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Ayrıca, 500 şirketle ekonomimiz için önemli bir unsur haline gelmiştir. Özellikle büyükşehirlerde ticaret ve sanayinin yoğun olduğu bölgelerde bu sektör daha da ön plana çıkıyor. Öyle ki, sektör şu anda yaklaşık 5 milyar Euro’yu aşan bir hacimle ekonomiye katkı sağlamaktadır. Bu çalıştayda sadece İçişleri Bakanlığımızın çözeceği konular değil, aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgilendiren başlıklar da yer alıyor. Bakanlıklar arasında koordinasyon sağlanarak, TOBB şemsiyesi altında bu sorunları doğru platformlara iletmek için gayret göstereceğiz” dedi.
Sektörde ciddi sayıda kayıt dışı istihdam olduğuna ve yeterli denetim yapılmadığına dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik, “Bu asılsız haberlerden sektör olarak büyük rahatsızlık duymaktayız. Burada vurgulamak isterim ki, alanda akredite edilmemiş kişilerin istihdam edilmesi, 5188 sayılı Kanun ile yasaklanmış ve cezai müeyyide altına alınmıştır. Benzer şekilde, çalışma izni bulunmayan kişilerin danışman, gözetim görevlisi ya da benzeri unvanlarla özel güvenlik görevlisi gibi çalıştırılması, sektör için ayrı bir tehdit oluşturmaktadır. Kanuna aykırı durumların tespit edilmesi halinde, gerekli adli ve idari işlemler zaman kaybetmeksizin yerine getirilmektedir. Son yıllarda sektörün hızla geliştiğinin ve modern güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik önemli adımlar atıldığının farkındayız. Bu nedenle, sektörün gelişim sürecine katkıda bulunmak adına sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve bu yöndeki çalışmalarımızı aralıksız sürdürmektedir. Bizim misyonumuz, özel güvenlik hizmetlerini ulusal güvenlik politikalarıyla uyumlu hale getirmek, sektörde faaliyet gösteren her bir bireyin, kurumun ve kuruluşun haklarını korumak, hizmet kalitesini artırmak ve Türkiye’nin genel güvenliğine katkı sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ