Sayfa Yükleniyor...
İzmir Torbalı’da faaliyet gösteren bir tarım işletmesi, 5+1 koltuk kapasiteli şirket aracıyla personelini taşıdığı için trafik ekipleri tarafından korsan taşımacılıkla suçlanarak 47 bin TL ceza kesildi ve aracı trafikten men edilerek 60 gün kapatma cezası yedi.
0
KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER - İzmir’in Torbalı ilçesinde faaliyet gösteren bir tarım işletmesi, şirket aracına personel bindiği için büyük bir mağduriyet yaşadı. 5+1 koltuk kapasitesine sahip kamyonet ruhsatlı şirket aracıyla Buca’da oturan çalışanlarını tarlaya götürüp getirirken trafik ekipleri tarafından durduruldu ve ‘korsan taşımacılık’ yaptığı gerekçesiyle 47 bin TL para cezasına çarptırıldı. Üstelik şirket aracı 60 gün trafikten men edildi. Firma sahibi Necati Polat, yaşadıkları durumu “Fıkra gibi bir olay” sözleriyle özetledi. Personel servisi olarak kullanılan aracın hem şirket üzerine kayıtlı olduğunu hem de üzerinde firmanın logosunun yer aldığını belirten Polat, tüm belgeleri eksiksiz olmasına rağmen böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Ceza kesildiği sırada şoförün aracı şirket adına kullandığını ve taşınan kişilerin firmanın kendi çalışanları olduğunu açıklamasına rağmen polis ekiplerinin bunu dikkate almadığını belirten Polat, “Kendi aracımızla kendi çalışanlarımızı taşıyoruz, yolcu taşımıyoruz ki! Ama bize korsan taşımacılıktan ceza yazıldı” diyerek tepki gösterdi.
Yaşadıkları mağduriyet karşısında şaşkına döndüklerini belirten Polat, “Biz fıkra gibi bir olay yaşıyoruz. Şirketimize ait bir aracımız var. Tarım ürünleri işleyen bir tesis işletiyoruz ve bu aracı hem tarladan ürünleri taşımak hem de Buca’da oturan 5-6 personelimizi iş yerine getirip götürmek için kullanıyoruz. Yolda trafik çevirmesi oldu, ekipler durdurdu. Sonra dediler ki ‘Bu araçla yolcu taşıyamazsınız, korsan taşımacılığa girer.’ Biz de ‘Nasıl yani? Yolcu taşımıyoruz ki, kendi personelimizi taşıyoruz’ dedik. Şoförümüz de şirketin aracı olduğunu, içindeki kişilerin çalışanlarımız olduğunu söyledi ama dinlemediler. Aracımızı bağladılar, 47 bin TL ceza kestiler” şeklinde konuştu.
Cezayı aldıktan sonra yetkililerle görüşmek için her kapıyı çaldığını ancak kimsenin kendilerine net bir açıklama yapamadığını söyleyen Necati Polat, “Aracımız bağlandıktan sonra bütün müdürlüklere gittik, ilgili kurumlarla görüştük ama kimse neden bu cezanın kesildiğini, neden aracımızın bağlandığını bize net bir şekilde açıklayamadı. Aracı aldığımız acente Ruhsatta aracın 5+1 kişilik, yük ve hususi olduğu için Trafiğin kapatamayacağını söyledi. Trafik diyor ki ‘Bu araçla yolcu taşıyamazsın.’ Biz de diyoruz ki ‘Biz yolcu taşımıyoruz ki, kendi çalışanlarımızı taşıyoruz.’ Yetkililere sorduk, bir çözüm aradık ama herkes birbirine yönlendirdi. Trafik, ‘Bu işin çözümü bizde değil’ diyor, Büyükşehir belediyesine yönlendiriyor. ‘Büyükşehir mevzuat böyle 5+1 araca özmal yol belgesi veremiyiz, mevzuat böyle diyor. Yani herkes topu birbirine atıyor ama kimse bize doğru düzgün bir açıklama yapamıyor. Bizim aracımızda her şey yasal. Şirketimize ait, logomuz var, içindeki insanlar şirketimizin çalışanları. Buna rağmen bize korsan taşımacılık cezası kesiliyor. Korsan kim bilmiyoruz. Eğer bu bir mevzuatsa, bu mevzuatta bir yanlışlık var. Eğer yanlış yorumlanıyorsa, bunun bir an önce düzeltilmesi lazım” diye konuştu.
Aynı araçla yıllardır işe gidip geldiklerini ve ilk defa böyle bir sorunla karşılaştıklarını ifade eden Polat, “6 senedir bu sistemle personelimizi işe getirip evlerine bırakıyoruz. Bugüne kadar kimse bizi durdurup ‘Bu araçla personel taşıyamazsın’ demedi. Peki şimdi ne değişti? Mevzuata baktık, bir değişiklik de göremedik. Ama değişse bile bu tür değişikliklerin insanları mağdur etmeyecek olması lazım. Mevzuatların vatandaşa yardımcı olması, üretim yapan insanları desteklemesi lazım” dedi.
Personel taşımacılığı yapmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ‘özmal’ yol izin belgesi almaları gerektiğini bildiklerini fakat Büyükşehir’in 9 kişilik koltuk sayısından az araçlara güzergah izni vermediğini dile getiren Polat, “Biliyoruz ki personel taşıyan araçlar için özmal yol izni almak gerekiyor. Gidip Büyükşehir Belediyesi’ne başvurduk, ‘Bu araçla özmal yol izni alamazsınız çünkü 9 kişilik koltuk sayısı altındaki araçlara güzergâh izni vermiyoruz’ dediler. Bizim araç 5+1 koltuklu, yani 6 kişinin binme hakkı var. Büyükşehir 5+1 olduğu için buna belge veremeyiz’ diyor. Peki şimdi biz ne yapacağız? Trafik ‘İzin al’ diyor, belediye ‘Bu araca belge veremeyiz’ diyor. Bizim aracımızı bağladıkları gün, önümüzdeki 2-3 araç daha aynı gerekçeyle bağlandı. Yani bu sadece bizim sorunumuz değil, trafikte böyle mağdur olan yüzlerce araç var. Bize diyorlar ki ‘Büyükşehir 5+1 araca yol izni veremeyiz, en az 9 kişilik minibüs veya otobüs olmalı. Çözüm ne dedik minibüs alın gelin verelim dediler. Fıkra gibi bir olay. Biz 5 kişilik butik bir işletmeyiz, bu araç bizim bütün işlerimizi hallediyor, birde minibüs alacağız bu ekonomik ortamda. Mevzuat böyle, biz bir şey yapamayız O zaman bu mevzuatta bir yanlışlık var. Bizim bir şirket olarak kendi aracımızla kendi personelimizi taşıyamamamız büyük bir sorun” ifadelerini kullandı.
Şirket yetkilileri, bu tür bürokratik engellerin küçük ve orta ölçekli işletmeleri zora sokacağını ve yetkililerden somut bir çözüm beklediklerini vurgulayan Polat, “Ben bugün aracımı çıkarsam bile yarın aynı şey başıma gelebilir. Çünkü hala bir çözüm bulunmuş değil. Eğer yetkililer bu durumu düzeltmezse, bizim gibi işletmeler büyük sıkıntı yaşar. Buradan yetkililere sesleniyorum; Lütfen bu sorunu çözün! Eğer mevzuat yanlışsa, değiştirin. Eğer bir hata yapılıyorsa, düzeltilsin. Biz üretim yapmak istiyoruz, işimizi yapmak istiyoruz. Ama mevzuat bu şekilde engellerse nasıl çalışacağız? Kendi aracımızla kendi çalışanımızı taşıyoruz ama ‘korsan taşımacı’ ilan ediliyoruz. Eğer gerçekten bizim yaptığımız iş yasaya aykırıysa, bize açıkça anlatılsın. Ama bugün 47 bin TL ceza yedik, aracımız bağlandı ve ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ