Tarım atölyesi günleri tüm hızıyla devam ediyor

Genç Gazeteciler için Tarım Gazeteciliği Buluşması etkinliğinin ikinci gününde genç gazeteci adaylarıyla buluşan Şahinler ve Okar, gençlere önemli bilgiler verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.07.2023 11:26
  • Güncelleme Tarihi : 16.07.2023 16:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarım atölyesi günleri tüm hızıyla devam ediyor haberinin görseli

Tarım gazeteciliğinin ikinci gününde genç gazetecilerle buluşan Koyun Keçi Dünyası Kurucu Genel Müdürü Ümit Şahinler ve Seferi Keçi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Baha Okar, Tarım gazeteciliğine dair etkinliğe katılan gençlere tecrübelerini aktardı. Konuşmasında Türkiye’de tarım sektöründe en büyük sorunun üretim ve desteklemenin yanı sıra pazarlama olduğunu ifade eden Şahinler, “Ülkemizin her yerinde birçok ürün yetişiyor, hayvan çeşidimiz çok fazla, ürettiğimiz ürünleri pazarlama noktasında sorun yaşıyoruz. Burada da devreye iletişim mezunlarının girerek çözüm bulacağını ve bu sayede iş olanaklarını geliştireceğini düşünüyorum” dedi. Şahinler’in ardından konuşma gerçekleştiren Okar, Tarımda Çözüm Gazeteciğine ilişkin gerçekleştirdiği konuşmada negatif gazeteciliğin sorunları olduğundan daha fazla gösterdiğini bu yüzden çözüm odaklı gazeteciliğin yaygınlaşması gerektiğini belirtti.

keçi4

ŞAHİNLER: GAZETECİ ÖNCE KENDİ HAKKINI SAVUNABİLMELİ

Gazetecilerin kendilerine gazeteci diyebilmesinin başlıca kuralları olduğunu belirten Şahinler, “Öncelikle bir kişinin kendine gazeteciyim diyebilmesi için kesinlikle 212’li yasaya tabi olması gerekiyor. Bu konuda da gazetecinin kendi hakkını savunması gerekiyor. Çünkü kendi hakkını savunamayan gazeteci halkın doğru haber alma noktasında sorunlar yaşar. Bu yüzden bir gazetecinin kırmızı çizgisi 212 yasası olmalıdır. Öte yandan, bir kuruma bağlı olarak çalışmalıdır.  Bireysel gazetecilik çoğaldıkça işin profesyonelliğinden uzaklaşılacağını düşünüyorum. Son olarak bir gazetecinin kesinlikle gazetecilik mesleği haricinde bir iş yapmıyor olması gerekir. Gazetecilik mesleği dışında başka bir iş ile uğraşıldığı zaman hem mesleğin geleceği hem de halkın gerçekten doğru haber alma noktasında sonuna kadar savunma ve demokrasiyi yaşatma adına ciddi anlamda mesleğin içi boşalacaktır” ifadelerini kullandı.

ŞAHİNLER: TARIMDA EN BÜYÜK SORUN PAZARLAMA

Türkiye’deki tarım alanında en büyük sorunlardan birinin de pazarlama olduğuna dikkat çeken Şahinler, “Türkiye’de sayısız ürün çeşidine sahibiz. Yetiştirme konusunda sonuç alıyoruz ama ürettiğimiz ürünü pazarlayıp satamıyoruz. Üreticinin emek ettiği ürünü elinde kalıyor. Şu anda baktığımızda ise gazetecilik veya yeni medya mezunlarından yarısından fazlasının meslekte kalmak istemediğini görüyoruz. Meslekte kalmak istemeyen iletişim mezunlarının da tarım alanına yönelerek pazarlama ve reklamcılık yaparak üretilen ürünlerin daha çok satılması konusunda kendilerine alan yaratabilirler” dedi.

baha

ÇÖZÜM GAZETECİLİĞİ

Etkinliklerin ikinci gününde genç gazetecilerle buluşan Seferi Keçi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Baha Okar, gazeteci adaylarına, tarımda çözüm gazeteciliğini anlattı. Dünya’nın günden güne negatif haber içeriğine yöneldiğini belirten Okar, “Medya negatif haberciliğe yöneliyor çünkü bu haberler vatandaşlar tarafından daha çok ilgi görüyor. Medya bir sorun bulduğunda tabii ki de eleştirecek bir kamuoyu yaratacak ama buna çözüm bulunması için tüm dinamikleriyle konuyu irdelemesi gerekiyor. Çözüm gazeteciliğinde gerçek dinamikleri, uygulamadaki aksaklıklarıyla birlikte anlatırsanız başka yerlerde aynı sorunlara da çözüm olacak bir kamuoyu yaratmış olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

etkinlik

OKAR: NEGATİF GAZETECİLİK SORUN YARATABİLİR

Negatif gazeteciliğin ilerleyen süreçte habercilik sektörü için bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Okar, “Aslına bakarsanız biraz kendi kuyumuzu kazıyor olabiliriz. Çünkü tarım alanında zaten çok sorun var ve sürekli olarak bunlardan bahsetmek durumu olduğundan daha kötü gösteriyor ve çiftçi başta olmak üzere tüm vatandaşlarda olumsuz bir algı oluşuyor. Tarımdaki bir soruna çözüm üretmek gazeteciliğin işi değildir fakat eğer ortada bir sorun varsa ve eğer gazeteci bu sorunu kamuoyuyla paylaşıyorsa daha sonra o konu hakkında neler yapıldığıyla ilgili haberlere ağırlık vermesi çözüm gazeteciliği alanına girer. Çözüm gazeteciliğinde sorunlardan bahsedelim fakat sonrasında odak noktamızın sorunların çözümüne yönelik olması gerekir” diye belirtti.

Konuşmacıların ardından etkinliğe katılan öğrencilere sertifikaları taktim edilirken geleceğin gazeteci adayları saha haberciliğinin ayrıntıları ve sahada üretici ile doğru iletişim için “Sahada Tarım Gazeteciliği” atölyesi kapsamında Belevi’de 16 Temmuz tarihinde gerçekleşecek Şeftali Festivali’nde Efes Selçuklu üreticiler ziyaret edilerek “Yerinde haber çalışması” yapılacak.