Töre bitti deniyor, şiddet devam ediyor: İzmir’de gündem fırsat eşitliği

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Çalıştayının açılış oturumunda konuşan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Çiğdem Erdoğan, töre cinayetlerinin artık gündeme gelmediğine dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 09.05.2025 16:06
  • Güncelleme Tarihi : 09.05.2025 16:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Töre bitti deniyor, şiddet devam ediyor: İzmir’de gündem fırsat eşitliği haberinin görseli

HAYRİYE GÜLPERİ TİBİN - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu tarafından düzenlenen Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Çalıştayı, İzmir İktisat Kongresi Binası’nda yapıldı. Program, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Çiğdem Erdoğan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili, CHP Ankara Milletvekili ve Parti Sözcüsü Gamze Taşçıer, İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin Karameşe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

KARAMEŞE: İZMİR ÖN PLANA ÇIKAN BİR ŞEHİR

Program kapsamında açıklamalarda bulunan Karameşe, “Önümüzdeki iki temel kavram var. Kadın ve şehir. Biz İzmir’de yaşayanlar olarak şöyle deriz, İzmir kendine özgü kimliği olan bir şehir. Bir şeyi tanımlamak demek sınır çizmek demek. İzmir bu alamda diğer şehirlerden ayıran sosyolojinin neden kaynaklandığını düşündük” dedi. Karameşe, şöyle devam etti: “Şehrin bileşenlerini sosyal bileşen, tarih bileşeni, düşünce ve ticaret bileşeni olarak ayırabiliriz. İnsanlık tarihinin herhalde en önemli iki önemli şeyi İzmir’de oluştu. Ticaret ve para. İlk defa düşüncenin ne olduğu da bu topraklarda ortaya çıktı. Dünya tarihinin birkaç büyük ismi bu topraklarda yaşadı. İzmir’e geri çekilip bakınca Symyrna’dan geldiğini görüyoruz İzmir’in. Bu isim bir kadının isminden geliyor. Şehrin tanımsal kökenleri ise Acemce ve bir idarenin kurulduğu yer anlamına geliyormuş. İzmir’in kimliğini oluşturan unsurlardan birkaçı da ticaret ve liman şehri olduğunu düşünüyorum. İzmir’de 19 – 20’nci yüzyılda 13 ayrı etnik gruba ev sahipliği etmiş İzmir. Çok fazla ticaret yapılmış. Türkiye’deki kadın milletvekili sayısı 118. İzmir’de 6 kadın milletvekili var. Belediye Meclis üyesi olarak İzmir’de 230 kadın meclis üyemiz var. İzmir’de kadın belediye başkanlarımızın oranı ise yüzde 25. İzmir kadınlarla ilgili olarak ön plana çıkan bir şehir. Biz kadınlarımıza imkanlarımızın sunulmasından mutluyuz.”

BAŞKAN TUGAY’DAN EKONOMİK BAĞIMSIZLIK VURGUSU

Sonrasında söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise şöyle konuştu: “Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi’ni toplamadan önce yaptığı çalışmalardan bir kadın çalıştayıydı ve kadınların önemli desteğini sağlamıştı. Kadınların siyasette daha fazla var olması yolunda çalışmalar yapan kentlerden biri İzmir. Bize bırakılan bu değerli mirası taşımak adına hepimiz burada çalışıyoruz. Bu çalıştay bu yüzden bizim için önemli. Bizler İzmir’de geçmişten günümüze birçok kimliği benimsemiş birçok değer ile akıllarda yer etmiş bir şehrin yaşayanlarıyız. Bu değerlerin başında eşitlik, özgürlük, demokrasi ve cumhuriyet değerleri geliyor. Bugün de aynı çizgiyi koruma çabasındayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu değerleri taşımanın sorumluluğunu hissediyoruz her zaman. Toplumsal cinsiyet eşitliliğini de yaşamın her alanına yaymak için çabalıyoruz. Kadınların eşit haklara sahip olması için hem sahada çalışıyoruz hem de geleceğe dönük çalışmalar yürütüyoruz. ESHOT’ta şu anda 200’ün üzerinde kadın şoförümüz var. Eşitliğe Sür projesi kapsamında da birçok kadınımız eğitimlerini sürdürüyor. Kadınların meslek sahibi olması yolunda çok çalışma yapıyoruz. Sayılabilecek çok şey var. Kadınlarımızın iş yaşamında ekonomik bağımsızlığını kazanması için çabalıyoruz. Önümüzdeki 3 yılı kapsayan yerel eşitlik eylem planımızı hazırladık. Plan dahilinde çocuklar için etkinlik merkezlerini çoğaltacağız. Kadınlara yönelik sosyal ve kültürel çalışmaları artıracağız. Şiddetle mücadelede daha etkin politikalar yürüteceğiz. Kadınlarımızın, ülkelimizi çok daha güzel yerlere taşıyacak enerjiye sahip olduğunu biliyoruz. Biz de bunun için çalışmaya devam edeceğiz.”

Çalıştay kapsamında açıklamalarda bulunan TBMM Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Çiğdem Erdoğan, Türkiye’de artık töre cinayetlerinin konuşulmadığını vurguladı. Kadının isterse önce kendisini sonra ailesini ve toplumu değiştirebileceğini belirten Çiğdem Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Bugün İzmir’e bir çıkarma yaptık. Bugün teknolojinin dijitalleşmenin ve yapay zekânın etkisiyle değişimin karakteri dahi değişti. Kadın politikaları alanında da pozitif bir değişim içinden geçiyoruz. Her ne kadar fark etmek zor olsa da kadın sorunları yenileniyor. Bu yüzden sürekli bir yenilenme gerekli oluyor. Bir zamanlar kız çocuklarının okula gönderilip gönderilmemesi gündemdeyken bugün bunları aşmış durumdayız. Kadın alanında geçmişte başlık parası ve töre cinayeti konuşulurken bugün bambaşka yenilikleri konuşuyoruz. Kadınlar olarak bu değişim ve dönüşüm sürecinden korkmuyoruz. Kadın ve değişim barışıktır. Kadın isterse önce kendini sonra ailesini sonra toplumu değiştirir. Bugün yalnızca bir çalıştay için toplanmadık. Kadının sesi duyulsun diye emeği görünür olsun diye düşünceleri siyasette, bürokraside yer bulsun diye çıktığımız yolda bir kez daha beraberiz. Özellikle son 22 yılda kadın erkek fırsat eşitliği, kadın haklarının korunması amacıyla birçok reform yapıldı. Bu anlamda kadının iş gücüne katılı gibi pek çok alanda reform yapıldı. Kadın – Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak kurulduğumuz günden bu yana kadınların önündeki her türlü engeli kaldırmak için çalıştık. Komisyon olarak farkındayız ki eşit ve müreffeh bir toplum olmanın sürdürülebilir kalkınmayı sağlamanın yolu kadın erkek eşitliğinin sağlanmasından geçer. Bugün bunun için yeterli olmasa da önemli adımlar attık. 2024 yılı kadın istatistiklere baktığımızda ciddi değişimler görüyoruz. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadın erkek eşitliğinin sağlanması toplumun bütünü için bir iyileşme sürecidir. Bizler Türkiye’nin her bir köşesinde kadınlarımızın daha güçlü olduğu bir toplum için mücadele etmeye kararlıyız. Toplumun her kesimini bu mücadelede görmekten mutluluk duyacağız.  

BURSALI: KADININ GÜCÜ TOPLUMUN GÜCÜDÜR

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, İzmirli kadınların ülkenin kalkınmasına da destek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “İzmir’in güçlü kadınları sadece kendi haklarını değil ülke kalkınmasını da omuzlayarak güçlenmeye devam ediyor. İzmir’in kadınları sosyal hayatta ne kadar etkili olduğunu biliyor bununla gurur duyuyoruz. Bu başarılar bireysel olmakla birlikte önemli politikaların da sonucu. Bugün burada kadınların hak ettikleri yere gelmesi için yıllardır verilen mücadeleyi değerlendirmek ve daha güçlü adımlar atmak üzere birlikteyiz. Kadınların güçlenmesi bir tercih değil, kalkınmanın şartıdır. AK Parti olarak kadınlarımızın hayatın her alanında daha güçlü ve görünür olmaları için adımlar attık. Her alanda hayata geçirdiğimiz birçok projeyle kadınlarımızın hayatına dokunduk. Kadınlara yapılan her yatırımın geleceğe yapıldığına yürekten inanıyoruz. Kadını güçlendiren toplum, daha adil daha üretken ve daha huzurludur. İzmir geleceğin de öncüsüdür. Bilimsel gelişmelerde çevre projelerinde sanayide ve siyasette İzmirli kadınların öncü rolünü daha da güçlendirmeye kararlıyız. Biliyoruz ki kadını desteklemem sadece bireyi değil toplumu ayağa kaldırmaktır. Kadının gücü ailenin gücü, ailenin gücü toplumun gücüdür.”

SUNAT: KADININ CESARETİ DEĞİŞİMİN ADIMIDIR

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat ise şunları kaydetti: “Kadının görünür olmasının en önemli yolu ekonomi ve istihdam. Maalesef Türkiye’de yeteri kadar, kadının istihdam katılımını sağlayabilmiş değiliz. İşgücüne katılım yüzde 37,4 ama istihdama katılım yüzde 30 olarak görünüyor. Dünya ortalamasının çok altındayız girişimcilik oranında da. Bugün burada cesaretin emeğin ve azmin adı olan sizlerle bir arada olmaktan gurur duyduğumu söylemek için bulunuyorum. Siz de fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmekten korkmayan, zorluklar karşısında yılmadan yol alan cesur yürekleriniz hanımefendiler. Kadın girişimciler sadece iş kurmaz umut inşa eder, istihdam yaratır ve topluma yön verirler. Bir kadını yaktığı ışık sadece kendi yolunu değil ardından gelen yüzlerce hayatı da etkiliyor. Sizler zorluklara rağmen yılmayan, ön yargıları yıkan ve her adımda ben de varım diyen rol modellersiniz. Bu rol modellerin sayısını artırmak durumundayız. Girişimcilikle ilgili hikayelerini yazan kadınlar geleceği şekillendirir. Bugün birçok iş kadınıyla bir araya geldik. Kolay değil yürümek, her konuda olduğu gibi kadınlar bu zorlukları aşarak geldiler buraya. Sadece girişimcilikte değil her konuda böyle. KADINLAR her alanda zorluklarla bir araya geliyor ve bunları aşıyorlar. Bu zorluklar yüzünden de daha dirençli oluyorlar. Çünkü kadın bilir ki inandığı yolda imkânsız yoktur. Bizi biz yapan da bu özelliktir. Her işin ardında bir inanç her başarının ardından bir mücadele var Biz biliyoruz ki bu mücadele en çok kadınlara yakışıyor. Atatürk’ten biz kadın hakları adına bir gelecek ve misyon aldık, büyük bir miras aldık. Bu mirasa sıkı sıkıya sarılmamız gerekli. Kadının emeği ülkenin geleceğidir. Kadının fikri, toplumun aydınlığıdır. Kadının cesareti ise değişimin adımıdır. 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ