- İzmir
- 12.05.2025 12:55
COP İzmir panelinde konuşan Başkan Tugay, iklim krizine dikkat çekerek, “Tarım arazilerini kaybediyoruz, topraklar can çekişiyor. Ekonomik olumsuzluklar nedeniyle tarım yapanlar desteklenmediği için sağlıksız gıda çoğalıyor” dedi
SEMİ TEKTAŞ / İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Tek sağlık ve iyi olma’ yaklaşımları doğrultusunda Türkiye’de ilk kez yerel düzeyde bir COP organizasyonu olan “COP İzmir” serisine ev sahipliği yaptı. “COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek: İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi” başlıklı oturumun açılış konuşmasını ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay gerçekleştirdi.
İkilim krizinin iki nedenden dolayı çözülmediğini ifade eden Tugay şöyle konuştu;
“Dünyanın sorunlarını konuşurken iklim krizinden bahsetmek olmaz. Yaşadığımız birçok sorunun arkasında iklim krizi var. Daha kötü günlere doğru diyoruz. Birlikte yaşadığımız tüm canlılar olarak suyumuz olmadığında, enerjimiz olmadan yaşamayız. Birilerinin adım atmasını beklemek olmuyor. Herkes zamanı gelince el atacak. Uluslararası toplumlar hep toplanıyor, soruna çözüm üretiyor ama uygulama yapmıyorlar. Çünkü kendi çıkarlarından vazgeçmiyorlar. İkinci olarak merkeziyetçi uygulama yerel yönetimlere sıkıntı yaşatıyor. Türkiye’de de bu böyle. Merkeziyetçi anlayıştan vazgeçmeliyiz. İlgili yetkili kurumlar taraf olmalı, ortak bir bilinç oluşmalı ve kararlar buradan çıkmalıdır. İzmir duyarlı insanların kenti. Bu krizde de daha duyarlı insanlarımız var. Bizler de yerel yönetimler olarak İzmir’in hakkını vereceğiz. İklim krizi sadece karbon emisyonuna bağlı sıcaklık olayı değil. Herkese birer birer dokunan sonuçları var. Ekonomik, politik, sosyolojik…
Şehirler su krizinde çıkmaz içinde. İzmir’de dahil olmak üzere tarım kentlerinde su problemi yönetilemez hal aldı. Tarım ile ilgili bir planlama yok. Yeterli bir değerlendirme yapılmıyor. Şehirler geleceğe sağlıklı hazırlanamıyor. Gıdanın yetersizliğini değil sağlık konusunu konuşmalıyız. Tarım arazilerini kaybediyoruz, topraklar can çekişiyor. Ekonomik olumsuzluklar nedeniyle tarım yapanlar desteklenmediği için sağlıksız gıda çoğalıyor. Çocukların sağlığını bozup bozmadığın konuşuyoruz. Yeterli bir veri yok. Bundan dolayı insanlar problemin nerde olduğunu bilmiyor.
Bundan 40 yıl önce insanların genel sağlığı tıp o kadar gelişmemesine rağmen daha iyi gibiydi. Bunun temel nedeni daha temiz bir çevre vardı ve iklim daha iyiydi. Sağlıklı gıda üretimleri vardı. Sıkıntılarımız var ama hükümetler bunu sorgulamıyor. Yaşam süresi tedavi ile mümkün ama yaşam kalitesine baktığımız zaman herkes hasta”
“YÜZDE 1 BİLE İHTİMAL VARSA...”
İzmir olarak karbon nötür hedefleri olduklarını ifade eden Tugay, “Yerel yönetimler olarak Türkiye'de ilk kez yapılacak olan Yerel COP’u yapıyoruz. Bu çalışmalara devam edeceğiz. İzmir’i daha aktif bir hale getireceğiz. Bu çalışmanın hem Türkiye hem de yurt dışına emsal olmasını istiyoruz. COP30 bu yıl Brezilya'da olacak. Bizde orada olacağız. Oradan alacağımız sonuçları hayata geçireceğiz. Bize inanmanızı istiyorum. Karbon nötr olma taahhüdümüz var. Zorlayıcı bir süreç olacak ama yüzde 1 bile bir ihtimal varsa yapacağız” diyerek sözlerini tamamladı.