TÜKODER’den zam tepkisi: Elektrik ve doğalgaz zamlarını geri alın!

Elektrik ve Doğalgaza yapılan zamların enflasyon ile mücadele ediyoruz söylemlerine ters olduğunu ifade eden TÜKODER, yapılan zamların geri alınmasını istedi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.04.2025 14:38
  • Güncelleme Tarihi : 10.04.2025 14:38
  • Kaynak : BERKAY ERDEN
TÜKODER’den zam tepkisi: Elektrik ve doğalgaz zamlarını geri alın! haberinin görseli

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) elektrik ve doğalgaz ücretlerinde zam yapmasına Tüketici Koruma Derneği ((TÜKODER) İzmir Şubesi gerçekleştirdiği basın açıklaması ile tepki gösterdi. Derneğin İzmir Şube binasında gerçekleşen basın açıklamasında yapılan zamların hayat pahalılığına yol açılacağı belirtildi.  Basın açıklamasını gerçekleştiren TÜKODER İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Aslıhan Oğurluoĝlu, elektrik tarifesinde yapılan değişikliğin 41 milyon haneyi etkileyeceğini belirtirken; yapılan zamların enflasyon ile mücadele ediyoruz söylemi ile bağdaşmadığını da belirtti.

41 MİLYON HANE ETKİLENECEK

Açıklamasında EPDK’nın kurul kararına da yer veren Oğurluoğlu, bu kararın bir çok tüketiciyi etkilediğini söyledi. Alınan kararda 5 bin kilovatlık sınır konusunda belirsizlikler olduğunu da ifade eden Oğurluoğlu, “EPDK 07.11.2024 tarihli ve 12989 sayılı Kurul Kararında; ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’in 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan tüketim miktarı 1/2/2025 tarihinden itibaren 2025 yılı için mesken tüketici grubu kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler ile birlikte mesken olarak kullanılan müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindeki bağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve konut siteleri ile bu yerlerin ayrı sayaç ile ölçümleri yapılan kalorifer, asansör, hidrofor, merdiven otomatiği, kapıcı dairesi ve benzeri ortak kullanım yerlerine yönelik 5 bin kWh/yıl; mesken tüketici grubu kapsamında yer alan T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurulan geçici barınma merkezleri, köy tüzel kişiliğine ait içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler ile diğer tüketicilere ve tarımsal faaliyetler tüketici grubuna yönelik 100 milyon kWh/yıl; kalan tüketici gruplarına yönelik 15 bin kWh/yıl olarak uygulanır.’ Denilmektedir. Bu sınır, kalorifer dairelerinden asansöre, hidrofordan merdiven otomatiğine kadar birçok ortak alanı da kapsamaktadır. Üstelik bu 5.000 kWh’lık sınırın aylık bazda mı değerlendirileceği, yoksa yıllık kotanın bitiminden sonra mı zamlı tarifeye geçileceği hala net değildir. Ancak ne olursa olsun, bu sınırlama yüzünden 41 milyon hane halkı yeni faturalarla adeta elektrik çarpması etkisi yaşayacaktır” diye konuştu.

ENFLASYONLA MÜCADELE Mİ, ENFLASYONU KÖRÜKLEME Mİ?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici fiyat endeksi ile yapılan zamları kıyaslayan Oğurluoğlu, “EPDK, 04.04.2025 tarihinde yaptığı açıklamada 05.04.2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Mesken aboneleri için yüzde 25, Kamu ve özel hizmetler için yüzde 15, Sanayi için yüzde 10, Tarımsal faaliyetler için yüzde 12,4 oranında elektrik zammı yapıldığını bildirmiştir. Bu zamla birlikte sadece 100 kWh elektrik tüketen bir mesken abonesinin ödeyeceği tutar 259,04 TL’ye yükselmiştir. Ayrıca, BOTAŞ’ın açıkladığı doğal gaz zamları da dudak uçuklatıcı niteliktedir: Sanayi için ortalama yüzde 20, Elektrik üretim santralleri için ortalama yüzde 24,2 oranında artış uygulanacaktır. TÜİK’in verilerine göre Mart 2025 itibariyle yıllık TÜFE yüzde 38,10, aylık artış ise yüzde 2,46 iken, bu zamlar halkın sırtındaki yükü daha da ağırlaştırmıştır” şeklinde konuştu.

ZAMLAR ENFLASYONLA MÜCADELEYE TERS

Yapılan zamların enflasyon ile mücadele söylemlerine ters olduğunu ifade eden Oğurluoğlu, açıklamasında şu sözleri söyledi: “Elektrik ve doğal gazla üretim yapan fırınlar, imalathaneler, çiftçiler bu zamları ürünlerine yansıtmak zorunda kalacaklardır. Bu da doğrudan tüketiciye yeni fiyat artışları olarak dönecektir. Hal böyleyken, ‘enflasyonla mücadele ediyoruz’ söylemi, bu zamlarla çelişmektedir. Yöneticilere soruyoruz: Bu zamların piyasada zincirleme fiyat artışlarına neden olacağını bilmiyor musunuz? Anadolu’da bir söz vardır: ‘İki bayram arası düğün yapılmaz.’ Görünen o ki, bu söz zamlar için geçerli değilmiş! Bayram bitti, zamlar geldi. Emekliye verilen bin TL bayram ikramiyesi, bu zamlarla fazlasıyla geri alındı. Buradan iktidar sahiplerine sesleniyoruz: Sermayenin değil, halkın yanında olun! Güçsüz olan tüketicinin çıkarlarını koruyacak politikalar üretin! Elektrik ve doğal gaz zamlarının geri alınmasını talep ediyoruz. Bu haksızlığı ve hukuksuzluğu reddediyoruz, kabul etmiyoruz!”

Yazarımız Kim ?

BERKAY ERDEN