Tunç Soyer Sayıştay’a önce ateş püskürdü sonra bayrak açtı: Bedel ödeyeceksek ödeyeceğiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir’in Sayıştay 2022 Denetim Raporu’nda yer alan ve kooperatiflerden alımları ihaleye bağlayan kararına ateş püskürdü. Sayıştay kararın küçük üreticilerin yok edilmesi anlamına geldiğini belirten Soyer,  “Asla vazgeçmeyeceğiz. Yeni bir yol bulmaksa bulacağız, yeni bir yol açmaksa açacağız. Bir bedel ödeyeceksek ödeyeceğiz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 30.11.2023 09:52
  • Güncelleme Tarihi : 30.11.2023 10:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tunç Soyer Sayıştay’a önce ateş püskürdü sonra bayrak açtı: Bedel ödeyeceksek ödeyeceğiz haberinin görseli

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Kentteki Üretici Kooperatiflerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda önemli açıklamalar yapan Başkan Soyer, Büyükşehir’in 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda “kooperatiflerden alınan ürünlere” ilişkin bulgulara da değindi.

Büyükşehir, küçük üreticiyi desteklemek ve istihdamın devamını sağlamak için kentteki kooperatiflerin çatıları altında faaliyet gösteren küçük üreticilere alım garantisi vermişti. Yapılan alımlar alım sözleşmeleri kapsamında doğrudan yapılırken Büyükşehir’in alımları Sayıştay denetimleri sonrasında uyarı aldı.

Sayıştay, Büyükşehir’in kooperatifçilik alanında en önemli projelerinden olan Süt Kuzusu Projesini durdurdu. Soyer, toplantıda Sayıştay kararına ateş püskürürken “Bir bedel ödeyeceksek ödeyeceğiz. Umurumda değil” diyerek üreticinin yanında olduğunu ifade etti.

ÜCRETSİZ VEYA UCUZ GIDA SAĞLAMA POLİTİKASI ENGELLENMEK İSTENMEKTEDİR

Sayıştay raporundaki bulguların üreticinin desteklenmesinin engellenmesi anlamına geldiğini belirten Soyer, “Biz hep güzel haberler ve müjdelerle sizlerle buluşmak istedik ancak bugün sizlerle üzücü bir gelişmeyi paylaşmak için buradayız. Sayıştay Başkanlığı’nın 11 Kasım tarihli ve 18. Denetim Grup Başkanlığı yazısı ile 2022 yılında Belediyemizde Sayıştay Denetçileri tarafından yapılan dış denetim sonucunda düzenlenen Denetim Raporu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza gönderilmiştir. Denetim raporunda bulgu maddesiyle ilgili belirtilen tespit ve öneriler dikkate alındığında; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kooperatif mal alımlarının, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 3-a maddesi kapsamında olmadığı, Kanun’un 5. maddesinde belirtilen ‘rekabet, eşit muamele, güvenilirlik ve kamuoyu denetimi’ gibi temel ilkelere uygun olarak açık ihale usulü ile yapılması” gerektiği kesin raporla tarafımıza bildirilmiştir. Bu kapsamda 16 Kasım tarihi itibariyle kooperatiflerden 4734 sayılı Kanun’un 3-a maddesi kapsamında işlenmiş ürün alımının gerçekleştirilemeyeceği ve 4734 sayılı Kanunu gereğince açık ihale usülü ile mal alımının gerçekleştirileceği görülmektedir. 2015-2018 yılları arasında 15 kooperatiften alım yapılarak, toplamda 438 milyon 429 bin liralık alı gerçekleştirmişiz. 2019 - 2023 yılları arasında ise toplamda 95 farklı kooperatiften ürün alımı gerçekleştirilmiştir. Bu kooperatiflerin ikisi deprem bölgesi olan Hatay ve Osmaniye olmak üzere toplamda 26 tanesi İzmir ili dışındadır. 2019- 2023 yılları arasında gerçekleşen kooperatiflerden aldığımız toplam alım miktarı 1 milyar lirayı geçti” dedi.

tunç soyer

NE YAPACAK BU KOOPERATİFLER?

Sayıştay kararının küçük üreticiyi büyük şirketlerin karşısında yok etme adımı olduğunu ifade eden Soyer, “Biz, bu ürünleri sizlerden alarak hem ürünün elde kalmasını ve dökülmesini engellemeye çalışıyoruz hem de ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Süt Kuzu Projesi bu. Ama onlar diyor ki ‘Sen ancak ürününü dökme olarak satarsın’. Ama biz ne dedik? Dalından toplanan ürün para etmiyor. Mandalinayı o yüzden kuruttuk, domatesin o yüzden salçası yapılır. Ürünü işlemedikten sonra üreticiye para kazandırmaz.  Ancak bize diyor ki ürünü işleme. Ne olacak bu kadar yatırım? Ürünü işlemedikten sonra pazarlama kabiliyeti yok. Üreticisine para kazandırmaz. Ama onlar bize ürünü işleme diyor. E ne yapacak bu kooperatifler! O kadar tesisler kuruldu. ‘O tesisleri çalıştırma’ diyor. ‘Büyük şirketlerle rekabete gir’ diyor sana. Biz senin onlarla rekabete giremeyeceğini biz de biliyoruz onlar da biliyor. Sen onlarla ihaleye gireceksin ve o büyük şirketler ihalede üstünüzden geçecek”  diye konuştu.

İSTEDİKLERİ BEDELİ ÖDETSİNLER

Sayıştay’ın kararına ateş püsküren Soyer, üreticilere söz vererek şunları söyledi; “Peki bunu niye yapıyor? Biz bunu 2015’ten beri yapıyoruz. Hikayenin arka planında şöyle bir iz var. 2006 yılında yerel tohumun satışını yasaklayan bir kanun çıkardılar. Sonra da 2016 yılında 16 bin köyü kapattılar. Neden? Çünkü diyorlar ki tarım küçük çiftçinin işi değildir. Tarım büyük ölçekli sanayi firmalarının işdir. Siz bırakın köyünüzü işinizi, gidin şehirde gecekonduda oturun, ucuz işgücü olun diyorlar. Bırakmayacağız. Sizi yalnız bırakmayacağız! Bırakmayacağız. Sizi yalnız bırakmayacağız. 5 yıldır İzmir’de ilmek ilmek ördüğümüz ‘Başka bir tarım’ politikasına darbe yapılmıştır. Ama biz bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Süt Kuzusu Sayıştay eliyle durdurulmuştur. Ama göreceksiniz buna teslim olmayacağız. Kanunların meşruiyeti kamu vicdanından gelir. Kamu vicdanı zedeleniyorsa o kanunun yorumlanmasında bir sorun vardır. Hiç kimsenin kamu vicdanını zedelemesine izin vermeyeceğiz. Kamu vicdanı yaralanmıştır, buna izin vermeyeceğiz. Ne çocuklarımızı sütsüz ne kooperatiflerimizi öksüz bırakmayacağız. Süt Kuzusu Projesini de diğer tarımsal destekleri de sonuna kadar devam ettireceğim. Ben gücümü halktan ve halktan alıyorum. Sizden asla vazgeçmem. Asla vazgeçmeyeceğiz. Yeni bir yol bulmaksa bulacağız, yeni bir yol açmaksa açacağız. Bir bedel ödeyeceksek ödeyeceğiz. Umurumda değil. İstedikleri bedeli ödetsinler. Sizi enflasyona mahkum etmeyeceğiz, yoksulluğa ezdirmeyeceğiz, ürününüzün dökülmesine izin vermeyeceğiz.”

Bu haber de ilginizi çekebilir: Başkan Tunç Soyer: Çok renk, çok ses, çok nefes olmaya devam edeceğiz