Sayfa Yükleniyor...
Ege Üniversitesi bünyesinde kreşlerinin kapatılmasına yönelik eylem gerçekleştirildi. Eylemde çocuklar üzerinden kar-zarar hesabı yapılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı
SÜMEYYE ALMAS / Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası, Eğitim Sen, Eğitim İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hep Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası birlikteliğinde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin poliklinikleri önünde eylem gerçekleştirildi. Gerçekleşen eylemde üniversite bünyesindeki kreşlerin kapatılma yönelik kararın, kamu kreşlerinin kar-zarar hesabına göre kapatılmasının yanlış olduğu vurgulanarak, Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün kreş kapatma kararından vazgeçilmesi istendi. Kreşin bir hak olduğunu ve bu hakların vazgeçilemez olduğu belirtilen eylemde çocuklar üzerinden kar-zarar hesabı yapılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Yapılan eylemin elzem olduğunu ifade eden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası iş yeri temsilcisi Dilaver Aslan, “Tasarruf tedbiri kapsamın da kreşte çalışan öğretmenlerin iş akdi sonlanıyor ve kreş kapatılıyor bununla ilgili sendikalara ve kreş çalışanlarına bilgi verilmiyor. Dolayısıyla yapılan eylem elzem haline gelmiş ve gerekçe olarak da zarar edildiği öne sürülüyor. Sayıştay kararına bakılıyor ve Sağlık Kültür ve Daire Başkanlığı’nın (SKS) zarar ettiği görülüyor. Orada kreşe yönelik bir ibare yok. Ege Üniversitesi 2022 yılına bakıyoruz; 322 milyon kar elde etmiş kreş bunun neresinde. Elbette ki inanmıyoruz gerçeklerin ivedilikle açıklanması gerekiyor. Bu yapılan kamu emekçilerine ve alın teriyle geçinenlere yönelik su istimal örneğidir. Gerek ülke içindeki bu şartlar da hiçbir devlet çalışanı özel sektöre kurban edilemez” dedi. Sendika olarak itiraz ettiklerini belirten Eğitim Sen 3 Nolu Şube Lülüfer Körükmez, “Yanlış ekonomi politikalarının bedeli her seferinde emekçilere ödetilmeye çalışılıyor. İlk gözden çıkarılan eğitim oluyor. Buna sendika olarak itiraz ediyoruz. Veliler ve vatandaş olarak itiraz ediyoruz. Ege üniversitesi binlerce çalışanı olan bir kurum olarak ücretsiz kreş sağlama sorumluluğuna sahiptir” ifadelerini kullandı.
Rektörlüğün geri adım atacağını düşünüyor musunuz sorusuna yönelik konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası iş yeri temsilcisi Dilaver Aslan, “Bu koşullarda insani ve vicdanı olan da yasal olan da bu gerek 657 devlet memuru kanuna gerekse SKS’yi içeri alan yasada böyle bir hüküm var zorunluluk olmazsa bile bunu sunar ve yerine getirir. Örgüt olan sağlık işçileri sendikası toplu sözleşme maddelerinde kreş yardımı maddeleri mevcut. Kreşin olması halinde kreş yardımı yok, eğer kreş kapatılırsa kreş yardımı yapılması gerekiyor. Kişi başı 3 bin liradan verilen yardımın bin kişiye verilmesi halinde aylık üç milyon hesaplanması demek SKS’ ye ayrı bir maliyeti ve zararı olacak demek” şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ