- İzmir
- 17.04.2025 14:59
Çiğlili kadınlar belediyenin Kasaplar Meydanı’na açtığı Kadın El Emeği Sokağı ile ekonomik özgürlüklerine kavuşuyor. Uygulamadan son derece memnun olan kadınlar, sokaktaki eksikliklere dikkat çekerek sorunlarının giderilmesini istedi
ÖZEL HABER - Kasaplar Meydanı’nın girişinde yer alan “Kadın El Emeği Ürünleri” tezgahı ve Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız tarafından geçtiğimiz ay açılışı yapılan ve “Neslican Tay” ismi alması beklenen “Kadın El Emeği Sokağı” içinde yer alan stantları kullanan kadınlar buralarda ürettikleri ürünleri sergileyip, satma imkanı buluyor. Haftalık olarak bu tezgahlarda yer alarak ürettikleri ürünlerin satışını gerçekleştiren kadınların ekonomik özgürlüğüne katkı sunmak amacıyla Çiğli Belediyesi tarafından yapılan bu uygulamadan kadınlar genel olarak memnun olsalar da bazı eksiklikler nedeniyle zorluk yaşadıkları da kadınlar tarafından belirtiliyor. Meydan girişindeki standı kullanan Dilber Güney ve Özlem Taş, kapanış saati nedeniyle yeterli müşteriye ulaşamadıklarını belirtirken; Kadın El Emeği Sokağı’nda el emeği ürünlerini sergileyen Elvan Akyıldız, Aslıhan Sarıyiğit, Birgül Sur, İbru Merkit elektrik konusunda sorunlar yaşadığını belirtirken; depremzede olan Sergül Sarıtaş ise kendisine bu imkan tanındığı için memnuniyetini dile getirdi.
Stantların çalışma saatinde düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Dilber Güney, saat 17.00’da kapattıkları için işten çıkan vatandaşı kaçırdıklarını belirtti. Saat düzenlemesinin mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Güney, “Ben burada 7 ay gözleme yapıp sattım o zaman halkımızın ve esnafımızın ilgisi yoğundu. İstasyondan çıkıp kokuya gelenler oluyordu ama sonra yemek satmamızın uygun olmadığı söylendi o günden beri de satmıyorum. Bizim en büyük sıkıntımız 8 buçukta açıp 5’te kapatmamız. Öğlen saat 2’ye kadar neredeyse iş olmuyor tam iş çıkışı saati geldiğinde ise biz kapatıyoruz. Belediyeden çıkanı, adliyeden çıkanı, İZBAN ile evine dönenleri kaçırıyoruz. İnsanlar ‘almak istiyoruz ama kapalıydınız’ diyorlar. Kimisi de sabah işe giderken alıyor, bütün gün yanında taşıdıktan sonra evine götürebiliyor. Biz buradan çok memnunuz ama saat düzenlemesinin şart olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Kendisinin Kadın El Emeği Sokağı’nda ilk tezgah açanlardan biri olduğunu da ifade eden Özlem Taş, ilk hafta bilinirlik az olduğu için pek satış yapamadıklarını dile getirdi. Eksikliklere rağmen kadınlar için yapılan bu tarz uygulamaların her zaman destekçisi olacaklarını da ifade eden Taş, “Ben ilk hafta kadın emeği sokağında stant açanlardan biriyim. Tabi ilk biz açtığımız için düzen yeni olduğu için sıkıntılarımız oldu. Elektriğimiz yoktu mesela. Bir ısıtmamız olmadığı için havanın soğuk olduğu günler üşüdük. Daha yeni açıldığı için bilinirlikte çok azdı denk gelen insanlar, buradan geçerken bizi fark edenler veya kulaktan kulağa duyanlar gelebildi. Bilinirlik az olduğu için satışımız da pek olmadı haliyle. Bu organizasyonun medya aracılığı ile belediye tanıtımlarıyla daha bilinir hale getirilmesi lazım. Biz yine de hizmetten çok memnunuz biraz iyileştirmeler gerekiyor sadece. Sokaktaki stantlarda belediye biraz esneklik sağladı bize tam 5’te kapatmadık ama burada tam 5’te kapatıyoruz bu da iş çıkışını kaçmamıza neden oluyor. Keşke o sokağın içine yapmak yerine o stantlar da buraya bizim yanımıza açılsaydı böyle bütün meydan boyunca uzansaydık ya da iki yer bir şekilde birleştirilebilir. Oranın en büyük avantajı ve güzelliği stantların adeta küçül bir ev gibi olması sanki herkesin kendine ait bir dükkanı var gibi. Oradaki ilk deneyimim de sorunlar yaşadım ama güzel bir tecrübeydi bir daha fırsat gelirse yine orada olmak isterim açıkçası. Kadınlara yönelik her şey de bizler varız” ifadelerini kullandı.
Yaşadıkları en büyük sorunun elektriğin olmayışı olduğunu ifade eden Elvan Akyıldız, Aslıhan Sarıyiğit, Birgül Sur, İbru Merkit herhangi bir ısıtma olmadığı için çok üşüdüklerini aktardı. Elektrik sağlamak amacıyla konulan jeneratörün düzenli çalışmadığı ve çok ses yaptığını ifadede eden kadınlar, “Elektrik ihtiyacımızı karşılamak için jeneratör koydular ama o da 2 saat çalışıp susuyor ve çok gürültülü ses çok rahatsız ediyor. Hava da buz gibi üşümek ne kelime donuyoruz ısıtma olmadığı için. Burası güzel havada ve yazın çok güzel ancak bizim buraya saat 2’den önce gelmemiz anlamsız. Buraya 2’de gelip akşam 8’e kadar durmalıyız. Sabahtan vatandaş pek uğramıyor buraya. Tabi saat 8’de hava kararacağı için bizim aydınlatma ve elektrik sorunumuz olacak yine. Kahvenin hemen yanımızda olması biraz sorun keşke orası da kadınlar kahvesi olsaymış. Hatta eskiden burada yeşil çitler vardı kahve görüntüsünü kesiyordu keşle o kalkmasaydı” diye konuştular.
Stantları kullanmak için kendilerine tanınan 1 haftalık sürenin yetersiz olduğunu ifade eden Elvan Akyıldız, Aslıhan Sarıyiğit, Birgül Sur, İbru Merkit, kullanım süresi uzatılırsa tezgaha daha rahat ürün koyabileceklerini aktardı. Kasaplar sokağının hemen yanında olmalarına rağmen bilinirliklerinin henüz az olduğunu ifade eden kadınlar, “Biz burayı 1 haftalığına kullanıyoruz ve her birimiz kendi ürettiğimiz özel şeyleri satıyoruz. 1 haftalık süre çok yetersiz. İnsanlar bize alışana kadar gelip alışveriş yapma kararı verene kadar gününüz bitiyor ve gidiyorsunuz. Bazı ürettiğimiz ürünlerin ise yapımı 1 haftadan fazla sürüyor. İnsanlar gelip ikincisini istiyor ama bizim burada onu yapıp tekrar tezgaha koyacak vaktimiz olmuyor. Bu kullanım süresinin değişmesi bizce iyi olur. Mekan çok güzel aslında ama keşke cadde üzerinde olsaydık. İnsanlar bizi bilmiyorum denk gelip gören ‘aa burada bir şey varmış’ diyerek geliyor yanımıza. Aslında hemen kasaplar sokağının yanındayız ama bilinirliğimiz az. Yiyecek için ise ayrı stantlar olmalı bizce çok güzel yemekler yapıyoruz , reçeller yapıyoruz ama burada satma imkanımız yok. Yemek için de ayrı tezgahlar kurulabilir bizce” şeklinde konuştular.
KADINLAR UYGULAMADAN MEMNUN
Çiğli Belediyesi tarafından yapılan bu uygulamadan çok memnun olduklarını ifade eden Elvan Akyıldız, Aslıhan Sarıyiğit, Birgül Sur, İbru Merkit, sokağın daha da genişletilip dükkan sayısının arttırılabileceğini de söyleyerek; “Uygulamadan çok memnunuz bu sokak, bu stantlar, bu tasarım çok güzel gerçekten. Çiğli de böyle bir şeyin olması bizce çok olumlu hatta keşke daha büyük yapılsaymış. Meydandaki yer ile birleştirilebilir burası alan genişleyip dükkan sayısı 20-25’e çıkartılırsa hatta 1 haftadan daha uzun süreler tezgah açmamızda da sorun olmaz herkes yeterli yeri bulabilir diye düşünüyoruz” ifadelerini aktardılar.
DEPREMDEN KAÇTI SOKAKTA HAYAT BULDU
Kahramanmaraş depremlerinden depremzede olarak kurtulan Sergül Sarıtaş, bu hizmetten çok memnun olduğunu belirtti. Depremden sonra Malatya’dan buraya gelmek zorunda kaldıklarını aktaran Sarıtaş, “Depremzedeyim Malatya’dan buraya gelmek zorunda kaldık ailecek ve Evka-2’de bir ev tuttuk orada yaşıyoruz. Burayı eşim duymuş bana söyledi ben de böylece buraya geldim Malatya’ya ait ürünler satıyorum burada bu uygulamadan çok memnunum şu an bir yandan da çocuk okutuyoruz çünkü. Sabah bize yetkili bir hanımefendi gelip anahtarlarımızı verdi, stantlarımızı gösterdi şu an bizde buraya alışmaya çalışıyoruz. Depremzede olduğumu öğrenince haftaya da öteki tarafta devam edebileceğimi söylediler hatta” dedi.