Sayfa Yükleniyor...
Geçmişte yaşanan depremlerin ardından İzmir’de kentsel dönüşüm adına adım atılmadığını ifade eden Yorgancılar, “Hükümetin deprem konutları için çalışmalarını takip ediyorum ancak İzmir’de kentsel dönüşüm adına hiçbir adım atılmadı” dedi
KEMAL ÖZKURT / Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Şubat ayı Meclis toplantısı EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu idaresinde Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Meclis Üyesi sanayicilerin katılımıyla İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu gerçekleşti. Güncel ekonomik değerlendirmelerinin yanı sıra son günlerde Ege Bölgesinde yaşanan depremlere dikkat çekerek Deprem ve Afet Bakanlığı'nın kurulması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, “Depremler olduktan sona seferber oluyoruz ama aradan zaman geçince maalesef unutuyoruz. 11 ilimizi etkileyen depremde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti o bölgede TOKİ'nin yürüttüğü çalışmaları biliyor ve takip ediyorum. Ancak İzmir için ne yazık ki aynı durum geçerli değil. İzmir’de kentsel dönüşüm adına ne yazık ki bir adım atılmadığını görüyoruz” diye konuştu.
Afet Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini bir kez daha dile getiren Yorgancılar, “6 Ocak’tan bu yana, Ege Denizi'nde yaklaşık 12 bin deprem meydana gelmiştir. Bunlar büyüklüklerine göre 2.0 ile 5.1 arasında değişmektedir. Sadece 1-14 Şubat haftasında, Ege Denizi'nde 3 bine yakın deprem meydana gelmiştir. Bu olağanüstü bir durumdur. İzmir ve ülkemizin 11 vilayetinde meydana gelen depremler sonrası yapılan meclis toplantılarında sürekli olarak bir Deprem ve Afet Bakanlığı'nın kurulmasının gerekliliğini vurguladım. Nasıl ki KOBİ Bakanlığı'nın kurulması gerektiğini ifade ediyorsam, Afet Bakanlığı'nın da ülkemizde oluşturulmasının doğru olacağını bir kez daha belirtmek istiyorum” diye konuştu.
İzmir’in kentsel dönüşüm konusunda hiçbir adım atılmadığını ifade eden Yorgancılar, “Geride bıraktığımız depremlere baktığımızda, her birinde yaklaşık 20 bin ila 23 bin vatandaşımızı kaybettik. Son büyük depremlerde ise 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti. İzmir'de, Bornova ve Karşıyaka'da meydana gelen yıkımların ardından birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Tüm ülke seferber oldu; ancak deprem sonrası İzmir'de kentsel dönüşüm adına hiçbir adım atılmadığını görüyoruz. Diğer deprem bölgelerinde TOKİ'nin ve hükümetimizin yürüttüğü çalışmalar kapsamında konutların yenilenmesi ve hak sahiplerine teslim edilmesi yönünde adımlar atıldığını biliyor ve takip ediyorum. Ancak İzmir için ne yazık ki aynı durum geçerli değil. İzmir, birçok aktif fay hattının üzerinde bulunan bir il ve uzun yıllardır büyük bir deprem yaşamamış olması, riskin daha da büyük olduğunu gösteriyor. Şehrin sanayi ve konut alanlarının büyük bir kısmı bu fay hatları üzerinde bulunuyor. Daha önce bölgeye davet ettiğimiz uzmanlar da bu konunun önemine dikkat çekmişti. Kaçınılmaz olan deprem gerçeği karşısında korku yerine, sağlam bina yapımı, kentsel dönüşüm ve sigortalama bilincinin artırılması gibi somut önlemler alınmalıdır. Ancak bu şekilde, gelecekte yaşanabilecek felaketlerde can ve mal kaybını en aza indirebiliriz” dedi.
Konuşmasının sonunda ekonomik değerlendirmelerde de bulunan Yorgancılar, “Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 21 olarak belirledi. Maksimum ise yüzde 29. Belirlenen maksimum hedef yeniden revize edilirse Para Politika faizinin yüzde 35’den aşağıya düşmeyeceğini tahmin ediyorum. Yüzde 25 enflasyonu yakalayabilirsek yıl sonu politika faizinin 30’a ineceğini düşünüyorum” dedi. Öte yandan, Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikasına mutlaka devam etmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, “Merkez bankasının ve maliyenin yapmış olduğu uygulamaların mutlaka ve mutlaka devam etmesi lazım. Aksine bir şey olduğu takdirde bizim karşılaşacağımız enflasyon ve faizle rakamları bunun 2 katından aşağıya olmayacaktır. Bu politikalar devam etmeli ve sonuca ulaşmalıyız” diye belirtti.
HABER MERKEZİ