Zeytin ve zeytinyağı sektöründe verimlilik için yeni adım

Avrupa Birliği’nin desteğiyle zeytin ve zeytinyağı sektöründe verimliliği artırma amacıyla hayata geçirilen “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme (OASIS) Projesi”ne, Türkiye’den zeytin ve zeytinyağı üreten 50 firmanın katılması hedefleniyor.


  • Oluşturulma Tarihi : 13.02.2025 09:57
  • Güncelleme Tarihi : 13.02.2025 09:57
  • Kaynak : BÜLTEN
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe verimlilik için yeni adım

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe; sofralık zeytin ve sıkım ünitesi olan zeytinyağı işletmelerinde yenilikçi yaklaşımlarla verimliliğin artırılması hedefiyle hayata geçirilen “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme (OASIS) Projesi”ne Türkiye’den 50 zeytin ve zeytinyağı üreticisi firmanın katılması bekleniyor.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve paydaşları arasında Türkiye, İtalya ve İspanya’nın bulunduğu proje hakkında açıklamalarda bulundu. Uygun, Ege Havzası’nda zeytin ve zeytinyağı üretim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitilip, hammadde verimliliğini artıracak teknolojileri destekleyerek, iklim değişikliğine ve dış faktörlere karşı dayanıklılık oluşturacak stratejiler geliştirilmesinin ana hedef olduğunu vurguladı.

 

HEDEF REKABETÇİ PAZAR YERİ

Açıklamasının devamında Türkiye’nin, 2024/25 sezonunda sofralık zeytin üretiminde 750 bin tonluk rekolteyle dünya birincisi olurken, zeytinyağında 475 bin tonluk rekolteyle İtalya’nın ardından dünya ikincisi konumuna yükseldiğini anlatan Uygun, “OASIS Projesiyle sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe sıkım tesisi olan işletmelerin üretim süreci boyunca gıda israfının azaltılması ve kaynak kullanımı optimizasyonuna odaklanarak, gıda tedarik zincirinin güçlendirilmesi, üretim maliyetlerinin azaltılması ve hem işletmeler hem de tüketiciler için rekabetçi bir pazar yeri oluşturulması hedefleniyor. Sofralık zeytin işleme ve zeytinyağı sıkım üniteleri olan zeytin ve zeytinyağı işletmelerimizi bu projede yer almaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

KOBİLER AB’YE AÇILACAK

Uygun, söz konusu proje kapsamında, firmaların sürdürülebilirlik değerlendirmesinin yapılarak mevcut kaynak verimliliklerinin analiz edileceğini belirtti. Ayrıca iyi uygulama yöntemine sahip KOBİ’lerin belirlenerek AB çapında bilinirliklerinin sağlanacağını ifade eden Uygun, şunları kaydetti:

“Mevcut durum analizlerine göre üretim süreçlerini daha verimli hale getirmelerini desteklemek amacıyla ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Eğitim konuları arasında; döngüsel üretim, kaynak verimliliği, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, akıllı tarım teknolojileri, gibi konular yer alacak. İyi uygulama örneğine sahip KOBİ'ler belirlenerek AB çapında tanıtım ve bilinirlikleri sağlanacak. İtalya, İspanya ve Türkiye'den katılan KOBİ’ler ve kurumlar arasında eşleştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek. Proje hedef grubunu her ülkeden 50 KOBİ olmak üzere, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim sektöründe faaliyet gösteren toplamda 150 KOBİ oluşturuyor. Proje kapsamında hedef gruba yönelik gerçekleştirilecek faaliyetler arasında, daha önceden uygulanıp tamamlanan 10 iyi uygulama örneğinin araştırılarak KOBİ’lere örnek yol haritası olarak sunulması, 150 KOBİ’ye çeşitli temalarda 25 farklı eğitim düzenlenmesi, gıda israfını önlemek ve verimli kaynak kullanımını arttırmak amacıyla alınacak önlemlerin belirlenmesi, yeni teknolojilerin kullanımının adaptasyonunu sağlanması ve bu alanda yeni stratejiler geliştirerek üretim sevkiyat maliyetlerini düşürecek daha rekabetçi ve dirençli bir pazar ortamı yaratmak bulunuyor.”

 

PROJE HAKKINDA

Avrupa Yenilikçilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) tarafından Tek Pazar Programı (SMP COSME) kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenmeler (OASIS) Projesi” Türkiye’den İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM), İspanya’dan Centro Tecnológico Nacional de la Conserva – CTNC (Ulusal Gıda ve Konserve Teknoloji Merkezi) ve Camara De Comercio e Industria Italiana Para Espana – CCIS (İspanya İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası), İtalya’dan CIHAEM Bari (Akdeniz Tarım Bilimleri Enstitüsü, Bari) ve Unioncamere Puglia (Puglia Bölgesi Odalar Birliği) ortaklığındaki konsorsiyum iş birliği ile yürütülüyor. 

“Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenmeler (OASIS) Projesi”ne katılmak isteyen zeytin ve zeytinyağı sektöründeki firmalar İzmir Ticaret Borsası İş Geliştirme Birimi ile isge@itb.org.tr e-posta adresi ya da Telefon: 0(232) 481 1012 (dahili 1012) aracılığıyla iletişim kurabilirler. 

 

BÜLTEN

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN