Sayfa Yükleniyor...
Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali ile 6. kez bir aradayız. Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf desteğiyle oluşturulan 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 18 Aralıkta son bulacak. Bu yıl ki teması Cesaret olan festivale Suriyeli çocuklar da entegre edildi
SULTAN GÜMÜŞ
TAKSAV, 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 8 Aralıkta başladı. 10 gün sürecek festivale Türkiyeden ve yurtdışından çeşitli oyun, performans ve yan etkinliklerden oluşan program tiyatro severlerle buluşacak. Festivalin bu yıl ki teması ise Cesaret. Çağdaş yaşamın bir gereği olan sanatı kitlelere ulaştırmak, uluslararası dayanışmaya ve barışa sanat yoluyla katkıda bulunmak, İzmirin sanat yaşamını destekleyerek yeni sanatseverler kazanmak amacıyla yola çıkan festival, mülteci çocukları hedef alarak onların da katılımını sağladı.
Festival 5i yurt dışından, 32si Türkiyeden toplam 37 oyun, atölye ve söyleşiye 13 farklı mekanda ev sahipliği yapacak. Festivalde 1 yerli yapımın da prömiyeri gerçekleşirken, İspanyolca, Gürcüce ve Kürtçe oyunlar üst yazı ile sunulacak.
MÜLTECİ ÇOCUKLAR UNUTULMADI
Önceki festivallerde yüzde 80in üstünde doluluk ortalamasıyla İzmirin tiyatro salonlarını hareketlendiren festivale, bu yıl da yine 150ye yakın yerli ve yabancı oyun başvurusu oldu. Oyunlar, festivalin Cesaret temasıyla uyumu, teknik ya da sunum anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum ve sahne uygunlukları gibi açılardan değerlendirildi. Yapılan ilk eleme sonrasında 45 yerli, 8 yabancı toplam 53 oyun belirlendi. 2. değerlendirmede ise oyun sayısı 4ü yabancı olmak üzere toplam 33e indirildi. Oyuncu, Eğitmen Gürol Tonbul, Sanat Eleştirmeni Yaşam Kaya, Eğitmen Polat İnangül ve Oyuncu Deniz Taylan Tombul gibi daha birçok sanatçı festival ekibinde gönüllü olarak yer aldı.
Ayrıca Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ile Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali çerçevesinde iş birliği yaptı. 300e yakın Suriyeli mülteci çocuk ve yaşıtları Türkiyeli çocuklar festival kapsamında, Deneysel Tiyatro Komününün Düş Gezgini isimli çocuk oyununu izlediler.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULACAK
6. İzmir Tiyatro Festivalinin Ödülleri, bu yıl da tiyatronun önemli isimlerine veriliyor. Festivalin Emek Ödülünün 20 yılı aşkın süredir yalnızca tiyatro eserleri yayıncılığı yapan Mitos-Boyut Yayınları kurucusu Yılmaz Öğüte, Onur Ödülünün 1966 yılından bu yana yurt içi, yurt dışında, tiyatro ve sinemada sahne önü ya da rejide yer alan Eğitimci, Sanatçı Ayşe Emel Mesciye, Festival teması olan Cesaret Ödülünün ise Gündelik Hayata Direnmek kitabının yazarı Doçent Süreyya Karacabeye verilmesi kararlaştırıldı. Festivalin yabancı konuk oyunları Fransa, İspanya ve iki ayrı grupla Gürcistan olarak belirlendi.
BİZLERİ NELER BEKLİYOR
Fransadan katılacak olan Mattatoio Sospeso tiyatrosu sözsüz oyunlarıyla eski bir Chagall sahnesinde aşk ve hayaller arasında uçacak. Oyun Tepekulede sirk, kukla, fiziksel tiyatro ve hava danslarıyla İzmirlilerin adeta başını döndürecek. İspanyol Javier Banas Gomez tiyatrosunun Yirmibeş adlı oyunu sinematografik bir atmosferde oynanan uzlaşmaz, şiirsel ve komik bir metne sahip. Oyun üst yazı eşliğinde oynanacak. Gürcistandan ise bu yıl 2 ayrı tiyatro festivale konuk oluyor. Experimental Tiyatronun Sözleşme adlı oyununda kaçışı kamusal bir tuvalette yaşamakta bulan Hugoya eşlik edeceğiz. Yine diğer bir Gürcistan ekibi festivale kukla oyunu ile katılıyor. Batum Kukla ve Gençlik Tiyatrosu Rengarenk Sislerin Sahili gösterisi ile 7den 70e İzmirlilerle birlikte olacak. B Planı festivale iki ödüllü oyunu İstila ile katılırken, Bambu Tiyatroda ödüllü Yastık Adam ile festivalde olacak. İstanbul Tabip Odasının, hukuksuzluğa karşı hekim ve akademisyenlerden oluşan kadrosuyla sahnelediği, Orhan Alkayanın yönettiği Timsah adlı okuma tiyatrosu da festivalde yer alacak. Bolu, Denizli, Diyarbakır, Manisa ve Alanya temsilcileri festival sahnelerinde yer bulurken, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Deneysel Tiyatro Komünü, Düş Zamanı Masalları, ESA, EÜTT, İsimsiz Sahne, İzmir Performans Sahnesi ve Kibele ile İzmir Devlet Tiyatrosu da festivalde İzmiri temsil edecek olan tiyatrolar olacak.
SADECE TİYATRO DEĞİL
Festival kapsamında 10 gün boyunca İzmirdeki farklı mekanlarda sahnelenecek bu oyunların yanı sıra; tiyatro severler, tiyatrocular ve öğrencilerin yararlanacağı ücretsiz söyleşi ve atölye çalışmaları ile Kısa Oyun Yarışması da gerçekleştirilecek. Atölyelerden ilki 30 yıldır Hollandada tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu yapan Celil Toksöz tarafından verilecek. Son zamanların yaygın bir oyunculuk seçeneği olan Hikaye Anlatımı başlıklı atölyede kişi kalıplarının kendi yarattığı bir hikayenin içinde, kendini güvende hissettiği bir karakteri canlandırıyor. Performans Tasarımı ve Kontak Doğaçlama Atölyesi ise Serenay Oğuz tarafından verilecektir. Bu yan etkinliklerle birlikte izleyicilerin ve tiyatronun geleceğini inşa edecek olan genç oyuncuların, yönetmenlerin, dramaturgların daha farklı boyutlarda da beslenmesi hedefleniyor.
Haber Merkezi