Sayfa Yükleniyor...
Bayraklı Ressamlar Sokağında resim sanatını icra eden ressam Abdurrahman Şevk, 67 yıldır aralıksız olarak resim yapıyor. Bugüne kadar sayısız esere imzasını atan sanatçı, çalışmalarına sanat sokağında devam ettiriyor
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL RÖPORTAJ
Bayraklı Ressamlar Sokağında resim sanatını icra eden ressam Abdurrahman Şevk, 67 yıldır aralıksız olarak resim yapıyor.
Yıllarca farklı meslekler ile uğraşsa da içinde resim aşkı hiç dinmeyen sanatçı, bu anlamda çok sayıda esere imzasını atmış. İzmir Karantina doğumlu sanatçı, ağırlıklı olarak manzara resimleri çalışıyor ve deniz üzerine resimler çizmeye bayılıyor. Sanat sokağına yeni katılan sanatçı şimdilerde çalışmalarını burada sürdürüyor.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1942 İzmir Karantina doğumluyum. Deniz kenarı çocuğuyum. Namık Kemal Lisesi mezunuyum. Resim sanatına çocukluğumdan beri merakım var. Babam boya işiyle uğraşıyordu. Dolayısıyla bende babamın imalathanesinde yıllarca çalıştım. Hem okul hem işi bir arada yürüttüm. Okul çıkışlarında imalathanede boya değirmenlerinde toz boya üretirdim. 30 kilogramlık boya torbalarını büyük arabalara yüklerdim. Her günüm böyle geçerdi. Öğüttüğümüz malzemelerin çoğu Durmuş Yaşar'a satılırdı. Bu boyalarda fabrikalarda çeşitli badana boya malzemelerine dönüştürülürdü. Boya işi ağır gelince, tabelacılığa başladım. Askere gidene kadar tabela işi ile uğraştım. Büyük firmalara tabelalar hazırladım. 1973 senesinde Almanya'ya gittim. Orada 14 sene çalıştım. Her türlü boya yazı işleriyle uğraştım. Cumartesi-pazar günleri firmanın bünyesinde bulunan bir yapıda trafik işaretlerinin boyasını yapıyordum. Askerde bana meslek sorulduğunda ressam olduğumu söyledim. Bu seferde bize atış tabelalarını boyattılar. Memlekete dönünce yine mesleğimi devam ettirdim. Oğlumun Buca'da işlettiği kafeteryanın üstü benim atölyemdi. Mülkiyeti bize ait. Oğlum yaptığı işten sıkılınca inşaat işine girdi. Bu sefer benim yerde kiraya verildi. Bizde ayrılma durumunda kaldık. Bir süre evde işlerimi devam ettirdim. Sonrasında Bayraklı Ressamlar Sokağı ile tanıştım. Şimdi burada çalışmalarımı devam ettiriyorum.
İLGİSİ ÇOCUKLUKTAN
Resim sanatına olan ilgi ve alakanız nereden geliyor?
Çocukluğumdan beri kendi kendime Fabrikaların duvarlarına, imalathanelere resimler yapardım. Toz boyalarla büyük büyük resimler çizerdim. İlkokul 1'den beri resimler yapıyorum. İlk yaptığım resmi dahi hatırlarım. O zamandan beri devam ediyorum.
Bayraklı Ressamlar Sokağını tercih etmenizin altındaki sebep nedir?
Arada bir buraya uğrardım. Çalışan arkadaşları gördüm. Zaten boya kokusu da çok hoşuma gider Evde de bu işi yapamayınca durumumu buradaki arkadaşlara anlattım. Sağ olsunlar alakadar oldular. Dilekçemi ve resim örneklerimizi verdik, çalışmalarımız beğenildi. Buraya kabul edildik. 30'a yakın arkadaşımız var. Birçoğu emekli. Güzel paylaşımlarda bulunuyoruz.
Günümüze gelecek olursak, Abdullah Bey neler yapmakta?
Yağlı boya çalışmalar yapıyorum. Sanatımı bu sokakta icra ediyorum. 67 senedir bu sanatı icra etmekteyim.
KENDİM İÇİN ÇİZİYORUM
Şimdiye kadar kaç tablo çalışmanız oldu, sergilere katıldınız mı?
Bugüne kadar çok sayıda resmin altına imzamı attım. Sergilere katılmadım, katılmayı da düşünmüyorum. Resimler hakkında insanların fikir yürütmesi pek hoşuma gitmiyor. Ben daha çok kendim için çiziyorum. Sipariş veya eşe dosta resimler yaparım. Çerçevesi olmayan resim kimseye vermem.
Daha çok ne üzerine çalışıyorsunuz, tarzınız nedir?
Ağırlıklı olarak deniz resimleri çizerim. Ne de olsa deniz kenarı çocuğuyuz. Çektiğim fotoğrafları resim ederim. Manzara ve portre resimleri çizerim. Doğa ressamıyım.
Resimlerinizde, etkilendiğiniz bir ressam veya akım var mı?
Tabii ki var. Deniz Ayvazoski'den etkilenirim. Kendisi Ermeni asıllı bir Rus ressamdır. Deniz ile ilgili resimleri çok güzeldir. Ben de daha çok durağan denizdense canlı ve hareketleri deniz çizmeyi severim.
Resimlerinizde ağırlıklı olarak hangi renk tonlarını kullanıyorsunuz?
Mavi, yeşil tonajları kullanıyorum. Tek mavi rengi kullanmayı sevmem.
DESTEKLEYEN OLMADI KÖSTEKLEYEN DE
Resim yapma sürecinde sizi destekleyen bir çevre içerisinde miydiniz?
Destekleyen de olmadı, köstekleyen de olmadı. Resim benim hobim. Aksi adamımdır. Resim beni büyük oranda rahatlatıyor. Çizdiğim resmin içerisinde kendimi görebiliyorum. Televizyonda gördüğüm bazı konular hafızama kayıt oluyor. Onları çok rahat bir biçimde çizebiliyorum. Güzel bir resmi yorumlayabiliyorum. Özgün ve realist çalışıyorum.
Hedef ve projeniz var mı?
Konsept bir çalışmam veya koleksiyonum yok. Belli resimleri çizerim. Bir manzarayı ya da birşeyi beğenirsem onu fotoğraflarım ve yorumlarım. Hiçbir zaman illa şunu yapacağım diye bir düşüncem olmadı.
İLGİ VE ALAKA YOK
İzmir, sizce sanat olarak ne durumda? İnsanlarımız ilgili mi?
İlgi ve alaka olduğunu zannetmiyorum. Size bunu şu örnekle açıklayabilirim; Bornova'da Arkas şirketine ait bir deniz müzesi var. Ben sürekli burayı gezerim. Bornova bir üniversite şehri Bu gençler hiç mi merak etmiyor. Keşke ben gezip, görürken onlarda bir gelse de görse. Sanat içeren çok sayıda mekan dahi açılmıyor. İzmir'de sanata alakası olan hiç kimse yok. Resmi değer verende yok para verende yok.
Bunun sebebi sizce nedir?
Kültür meselesi Demek ki insanlarımız böyle büyümüş yapacak bir şey yok. Senelerce Avrupa'da kaldım. Oradaki müzelerde bazen bir resmin başında 10 kişi olur. Sıraya girip, resmi seyretmeye çalışırsınız. Türkiye'de veyahut İzmir'de böyle bir şey söz konusu değil.
BOŞ ALANLAR SANAT SOKAĞI OLABİLİR
Teşvik konusunda neler yapılabilir?
Bayraklı Belediyesi burada güzel bir işe imza atmış. İnsanlarımızı sanata teşvik, buluşturmuş. Her belediyenin elinde çok sayıda boş park yeri var. Bu park yerleri sanat sokaklarına dönüştürülebilir.
Eklemek istedikleriniz?
Kimse boş durmasın bir şeyler ile uğraşsın. Resim yapabilirler, maliyeti yüksek olan bir sanat değil. Mühim olan hem kendini mutluk etmek hem de bir şeyler üretmek.
Sadece resim yaparak, bir sanatçı hayatını idam ettirebilir mi?
Böyle bir durum mümkün değil. Bende sadece resim yapmak istedim. Ama başka işlerle ile de meşgul oldum. Birçok memleket gezdim. Ancak hiç resim sanatını bırakmadım. Bu sanatı kendim araştırarak öğrendim.
kutu kutu kutu .
Bayraklı Ressamlar Sokağı hakkında
Dünyada sanat üzerine pek çok sokak mevcut ancak sırf resim üzerine sadece dört sokak var. Bayraklı Ressamlar Sokağı Türkiye'de ikinci dünyada ise dördüncü olma özelliğine sahip, sanat üzerine bir sokak. Ona bu özelliği veren ise sadece ressamlardan oluşan bir sokak olması. Ressamlar sokağı dünya üzerinde Hollanda, Paris ve Türkiye'de Bursa ve Bornova'da bulunuyor. Bayraklı Ressamlar Sokağı ise hem yaz hem kış ayları sürekli faaliyette bir sokak. Sanatçılar ise halkın sokağa yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor. Sanat dolu sokağın proje sahipliğini ise Atos lakaplı Atike Soğukpınar gerçekleştirmiş.
Haber Merkezi