Bambaşka bir masal dünyasına çocukları bekliyor

İstanbul’da 2010 yılından beri sahne sanatları çalışmalarını sürdüren Tiyatro Kalemi Tiyatro Topluluğu, bu yıl tiyatro sezonunda Kamer Yıldız ve Çetin Ok yönetiminde İzmir’de sahne alıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 16.01.2017 08:05
  • Güncelleme Tarihi : 16.01.2017 08:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bambaşka bir masal dünyasına çocukları bekliyor haberinin görseli

EMİNE YALÇIN

Sezona, Baykuş Çocuk Tiyatrosu ve Tiyatro Kalemi ortaklığında ‘Haydi Masallara’ ve ‘Kırmızı Başlıklı Kurt’ çocuk oyunları ile başlayan Kamer Yıldız Ok ve Çetin Ok, tiyatro oyunları hakkında açıklamalarda bulundu.

‘Haydi Masallara’ oyunu 15 Ocak 2017 tarihinde Sabancı Kültür Merkezinde ‘Kırmızı Başlıklı Kurt’ oyunu ise 28 Ocak 2017 tarihinde Fuar İzmir Sanatta tiyatro severlerle buluşacak.

BİRLİKTE PROJELER YAPIYORUZ

Yazar ve Yönetmen Kamer Yıldız Ok, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Dramatik Yazarlık Bölümü’nden mezun olduğunu belirterek, yaklaşık 20 yıldır bu sektörde olduğunu söyledi. Aslında Tiyatro Kalemi Ekibi olduklarını dile getiren Ok, kendilerine ait oyunlar sahnelediklerine vurgu yaptı. Ok, “’Tiyatro Kalemi’ olarak ilk 2010 yılında İstanbul’da sahne aldık. Özel sebeplerimizden dolayı İzmir’e gelerek yolumuz Baykuş Çocuk Tiyatrosu’nun sahibi Güngör Ege ile kesişti. Şuanda Tiyatro Kalemi ve Baykuş Çocuk Tiyatrosu olarak ortak iş yapıyoruz” dedi.

OYUNLARIMIZ HER DAİM KİTLESİNİ BULUYOR

İlk oyunlarının ‘Haydi Masallara’ olduğunu bu oyunun 10 yıl öncede oynadığını hatırlatan Ok, ‘Haydi Masallara’ oyunun 5 farklı masalın karması olduğunu ifade etti. Ok, ailelerin çocuklarını tiyatroya götürmeden önce mutlaka oyun hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini tavsiye ederek, “Bu oyunu günümüzde sanal alemin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin altını çizerek oluşturduk. Sürekli yeni çocuklar geldiği için oyunlar eskimiyor. Her daim kitlesini buluyor. Neden olduğunu bilmiyoruz ancak bizim 6 yaşından büyük seyircimiz çok olmuyor. Bizde birçok kurumla görüşerek çocukların tiyatroya getirilmesini talep ettik” diye konuştu.

VİCDANLI OLMAYI AŞILIYORUZ

Oyuncu ve Yönetmen Çetin Ok ise tiyatroya 22 yıl önce Antalya’da başladığını belirterek, sezonda 2 tane çocuk oyununun sahne alacağını söyledi. Çocuk oyunlarının devam ettiğini aynı zamanda bu sezon yetişkinler içinde oyun sergileyeceklerinin müjdesini veren Çetin Ok, “Masallar genel olarak didaktiktir. Ama biz masallara farklı açıdan bakmaya çalıştık. Çocuklarımıza farklı düşünme yöntemlerini aşılamaya çalışıyoruz. ‘Kırmızı Başlıklı Kurt’ oyunumuzda da çocuklarımıza vicdanlı olmayı öğütlüyoruz” şeklinde konuştu.

YAPILMAK ZORUNDAYMIŞ GİBİ YAPILIYOR

Oyunların sahne tasarımını yapan Polat Canpolat da 2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Tasarımı Bölümü’nden mezun olduğunu o günden bugüne de İstanbul ve İzmir’de sahne tasarımı ile uğraştığını belirtti. Canpolat, “Baykuş Çocuk Tiyatrosu kadrosuna yeni katıldım. Çocuk oyunları yapılmak zorundaymış da yapılıyor gibi bir algı var. Ancak biz ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz. Çocuklarımıza kaliteli oyunlar sunmak için sürekli iletişim halindeyiz” ifadelerini kullandı.

HAYDİ MASALLARA (Çocuk Oyunu)

KÜNYE:

YAZAN: KAMER YILDIZ OK – OKAN ÇABALAR

YÖNETEN: KAMER YILDIZ OK

GENEL SANAT YÖNETMENİ: GÜLSEN TUNCER

SAHNE-GİYSİ TASARIM: MEHMET ALİ ZEREN

KOREOGRAFİ: UTKU DEMİRKAYA

MÜZİK: NİLHAN ERTEN

IŞIK-EFEKT: ADNAN GİRGİN-ATAHAN GÖKDEL

AFİŞ TASARIMI: ÇETİN OK

OYUNCULAR:

UYKUCU GÜZEL: BESTE AKSAÇ

MASALCI: CEMAL AŞKIN ALPÇETİN

KOPİLYO: ÇETİN OK

EL OĞLAN: ERKAN KOCAMAN

MENDİLCİ KIZ: LALE BAŞARA

SANAL CADI: SEVİL HOCALAR

ÖZET:

Masal kitaplarının üç sevimli kahramanı Keloğlan, Pinokyo ve Kibritçi Kız’ın sanal dünya karşısında unutulup masallarından kovulmasıyla oyun başlar. Masalcının onları buluşuyla da yeni simlerini alır kahramanlarımız. Artık onlar günümüzün sokak çocuklarıdır.

Pinokyo olur Kopilyo…

Kibritçi Kız olur Mendilci Kız…

Keloğlan olur Eloğlan…

Masallarına dönmek içinse sadece yedi gün süreleri vardır. Sanal Cadı onları bulmadan Masalcı onları masallarına gönderebilecek midir? Belki de bunun için bir uykucunun uyanması gerekmektedir!?

KIRMIZI BAŞLIKLI KURT (Çocuk Oyunu)

KÜNYE:

YAZAN: YUSUF UNAY

YÖNETEN: ÇETİN OK

GENEL SANAT YÖNETMENİ: GÜLSEN TUNCER

YARDIMCI YÖNETMEN: KAMER YILDIZ OK

SAHNE-GİYSİ TASARIM: TİYATRO KALEMİ

MASKOT TASARIMI: AYTEN ÖĞÜTCÜ

REJİ ASİSTANI: ERKAN KOCAMAN

MÜZİK-IŞIK-EFEKT: ADNAN GİRGİN-ATAHAN GÖKDEL

AFİŞ TASARIMI: ÇETİN OK

OYUNCULAR:

AĞAÇ: ERKAN KOCAMAN

KURT: FATİH ELGAY

AMY: (KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ) LALE BAŞARA

KUYRUK: ÇETİN OK

ÖZET:

Kırmızı Başlıklı Kurt, “Kırmızı Başlıklı Kız” masalının özgün bir uyarlamasıdır. Ancak masalın çok kısa bir kesiti ile karşılaşırız. Amy yani Kırmızı Başlıklı Kız ormanda yolunu kaybeder ve ormanda yalnız kalmış bir ağaçla karşılaşır. Ağaç ona yardım ederek onu peşindeki kurttan kurtarmak için bir plan yapar. Kurt ise iki oyuncu tarafından oynanır ve yarısı iyi yarısı kötü karakterlidir. Böylece çocuğa iyinin ve kötünün bağımsız kavramlar olmadığı, birlikte var olduğu öğütlenir. Amy kurtulmak için kurdun iyi tarafından yardım alır. Böylece sorunları alt etmek için tek başına mücadelenin yetmeyeceği vurgulanır. Her ne olursa olsun iyi ve vicdanlı olmak oyunumuzun temel yönelişidir.