Bayramda beslenmeye dikkat!

Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Genç ve başarılı diyetisyen Buket Adanç, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 25.09.2015 08:20
  • Güncelleme Tarihi : 25.09.2015 08:20
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bayramda beslenmeye dikkat!  haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

(ÖZEL RÖPORTAJ)

Kurban etleri nasıl pişirilmelidir?

-Yeni kesilen hayvanların etlerinde ölüm sertliği dediğimiz bir durum oluşur. Bekledikçe metabolik reaksiyon ile oluşan asitlerin de etkisi ile bu sertlik bir süre sonra kaybolur. Ölüm sertliğinin geçmesi, hayvanın cinsine ve etin beklediği ısı derecesine göre değişkenlik gösterebilir. Kümes hayvanlarında bu süre yaklaşık 1saat iken sığır, koyun gibi büyük baş hayvanların ölüm sertliği sıfır derecede 10 gün içinde, 15 derecede 3 günde kaybolur ve et yenecek konuma gelir. Taze kesilmiş etin pişirilmesi de sindirimi de çok zordur. Bayramınızı sindirim sıkıntılarıyla mücadele ederek geçirmek istemiyorsanız, etleri 1-2 gün beklettikten sonra tüketmelisiniz.

Kesilen kurban etleri daha sonra nasıl saklanmalıdır?

- Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Parçalar haline getirilen kurban etleri buzdolabı poşetlerinde, güneş görmeyen serin bir yerde, 14-16 derecede, 5 -6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmelidir. Bekletme sırasında etlerin hava alması sağlanmalı ve oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabında 4-5 derece arasında muhafaza edilmelidir. Kurbanlık etin dayanma süresi buzdolabı koşullarında ortalama 3 -4 gündür. Kıyma haline getirilen etler için bu süre 1 -2 gün kadardır. Etlerin uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta -18 derecede dondurulmuş olarak saklanması gerekir. Etlerin bütün olarak değil, küçük parçalara bölünüp, buzdolabı poşetlerinde, derin dondurucuda 4 – 6 aydan fazla saklanmaması gerekir. Etler kullanılacak miktarlarda parçalara ayrılarak dondurucuya konulmalı, kullanılmak istenildiğinde, bakteri üremesini engellemek için buzdolabının sebzelik kısmında çözdürülmelidir. Çözünen et hemen pişirilmeli, asla tekrar dondurulmamalıdır.

Kurban etleri nasıl tüketilmelidir?

-Sağlıklı yemek pişirme yöntemlerinden en önemlisi içerisinde yağ bulunduran et yemeklerine veya etin girdiği sebze yemeklerine ekstra yağ ilave etmemektir. Bu nedenle kurban etlerini pişirirken az su ile birlikte ve kuyruk yağı ilave etmeden pişirmenizi öneriyoruz.

En sağlıklı et yemeği tavsiyeniz nedir?

-Kurban Bayramı et ürünlerini çok sık tükettiğimiz bir süreç olduğu için etlerin içerisine bol sebze ilavesi ile birlikte sote olarak pişirirseniz porsiyon kontrolünü daha kolay sağlarsınız. Ayrıca iki öğünde de et yediğiniz için oluşabilecek konstipasyon (kabızlık) sıkıntısını önlemenize yardımcı olur. Eti sebze ile karışık tüketmekten hoşlanmayanlar sofrasında mutlaka bol yeşillik içeren salatalar bulundurmalıdır. Pişirme yöntemi kadar tükettiğimiz etin cinsi de çok önemlidir. Koyun ve kuzu etine göre dana etinin yağ oranı daha az olduğu için dana etini tercih edebilirsiniz.

“ŞEKER, KALP VE TANSİYON HASTALARI DİKKATLİ OLSUN”

Kronik Hastalığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

-Özellikle kolesterol, kalp-damar, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanlar için porsiyon kontrolü çok önemlidir. Kavurma gibi doymuş yağ içeriği yüksek besinler kan yağlarının artışına neden olacağı için porsiyon kontrolü yapılmalı ve haftanın en fazla 2 günü kırmızı et tüketilmelidir. Hipertansiyonu olanlar çay, kahve ve soda gibi içecekleri kontrollü tüketmelidir. Diyabet hastalarının ise tuzağı maalesef ikramların en tatlı kısımları… Tatlı seçimlerini şerbetliden değil sütlü tatlıdan yana kullanırlar ise bayramı daha sağlıklı atlatacaklardır.

Kurban Bayramı sürecinde beslenme düzenini sağlamak ve kilo almamak için neler yapmalıyız?

-Öncelikle Kurban Bayramı’na olan bakış açınızı değiştirin. Bayramlar ziyaret ve kişiler ile kurul an güzel diyaloglar ile güzeldir, baklava ve börekle değil! Ev ziyaretlerinde asla tabaklara dokunmayalım demiyorum fakat küçük porsiyonlar ile tadım yapmak ve ana öğün saatlerini kaçırmamak çok önemli. Aksi takdirde bayramınızı hazımsızlık ve kilo problemlerini düşünmekle geçirmek durumunda kalabilirsiniz. Herkese sağlıklı ve formda bir bayram diliyorum...