- Kültür-Sanat
- 19.04.2025 11:28
Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu Derneği, ‘Eğitimde tiyatro’ sanatına vurgu yaparak on kitaptan oluşan ilk seri oyun kitaplarını okuyucusuyla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyor
SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER
İzmir Karşıyaka’da geçtiğimiz yıl ocak ayında kurulan ve Bostanlı’nın ilk cep tiyatrosu olan Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu Derneği ‘Çocuk ve Gençlik Oyunları’ serisini okuyucuyla buluşturuyor. Derneğin, Tiyatro Dramatik Yazarlık eğitimi almış olan üye yazarlarının kaleme aldığı ilk seride on kitap yer alıyor. Kitapların her birinde birbirinden farklı temalar işleniyor.
Kitapların basımının Bi Dünya Tiyatro Yayınları ile İstanbul Efe Akademi Yayınları iş birliğinde tamamlandığını belirten Bi Dünya Tiyatro’nun Dernek Kurucu Başkanı Deniz Turhan Hotiç, Çocuk ve Gençlik Oyunları serisinin amacının, nitelikli oyun metinlerini örgün eğitim alan öğrencilere, eğitmenlere ve tiyatro topluluklarına ulaştırabilmek olduğunu söyledi. Hotiç, “Oyunlarla, tiyatro açısından farkındalık bilincinin geliştirilmesini, iyi kurgulanmış ve pedagojik alt yapısı sağlam olan çocuk oyunu metinlerinin eksikliğinin giderilmesini amaçladık. Ayrıca oyunlarla eğitimcilerin ihtiyaç duyduğu sahne performansları için de bir kaynak oluşturduk” dedi.
KİTAPLARI DONANIMLI KALEMLER YAZDI
Estetik anlatım diliyle, bilgiyi akılda kalıcı kılmayı ve öğrenme sürecini hızlandırmayı hedefleyen kitapların Bi Dünya Tiyatro, Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu’nun eğitimli kalemleri tarafından hazırlandığının altını çizen Deniz Turhan Hotiç, Bi Dünya Tiyatro yazarları arasında ödüllü pek çok oyun yazarının yer aldığını belirterek, “Bu seride; İnci Kalkan, Heval Çamlıbel Bayman, Melih Öztürk, Nur Banu Öztürel ve benim yazdığım kitaplar ilk seriyi oluşturuyor. Üç seri olarak hazırlanan diğer seri kitaplar ise Yetişkin Oyunları Serisi ve Edebiyat – Araştırmalar Serisi başlıkları altında yayınlanacak. Bu çalışmalarda da Güzin Yamaner, Yunus Emre Bozdoğan, Bilgetay Kaya, Buket Başaran Akkaya, Cenk Oral, Selvinaz Aydoğan Çetiner, Can Çelebi, Deniz Yıldırım Akova ve Burcu Başaran Yanger gibi pek çok önemli isim yer alıyor” bilgisini paylaştı.
BİR TİYATRO OYUNUNU OKUMAK…
Hotiç, “Oyun okumak, kitap okuma alışkanlığı olanlar için keyif ise alışkanlığı olmayanlar için çok daha büyük bir keyif olacaktır” diyerek, tiyatronun işlevleri açısından oyun okumanın da önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Hotiç, “Kitap okumak, ülkemizde roman ve öykü okumak ile sınırlı gibi algılanıyor. Oysa uygar toplumlarda eğitim sürecinden başlayan bir oyun okuma alışkanlığı vardır. Yoldan geçen birinin Shakespeare’den bir alıntı yapıyor olması şaşılacak bir durum değilken, ülkemizde Turgut Özakman, Aziz Nesin gibi nice ustanın aslında çok iyi birer oyun yazarı olduğunu bilmiyor” cümlelerini kullanarak, tiyatro oyunu okumanın önemine dikkat çekti.
DÜNYADA BİR İLK
Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın da, tiyatro oluşumları tarafından Reji Defteri’nin tutulması geleneğinden vazgeçilmemesi ve yaygınlaştırılmasına dikkat çektiği noktada Bi Dünya Tiyatro da ilk seri oyun kitaplarının içine Reji Notları tutulması için bir de tablo ekledi. Dünyada bir ilk olan bu uygulama ile kitapların fark yarattığını dile getiren Deniz Turhan Hotiç, “Kitapların giriş bölümünde yer alan bilgiler ışığı altında, oyunları sahnelemek isteyenlerin tutacakları notlar bize ulaştırıldığında, kendilerine oyunun Reji Defteri’ni örnek teşkil etmesi açısından hazırlayıp hediye etmekten mutluluk duyacağız. Emek, veri olarak kayıtlanmalıdır ki gelecek kuşaklar geçmişin bir kaynağı olarak tiyatro oyunlarından da yararlanabilmeye devam etsin” dedi. Kitapların satışı ise; İstanbul Efe Akademi Yayınları, Hepsiburada ve trendyol sitelerinden yapılıyor.
İLK ON OYUN
Bi Dünya Tiyatro Çocuk ve Gençlik Serisi’nin İlk On Oyunu:
*Ya Muçi – Yoki Ya Hamak / Deniz Turhan Hotiç
*Bugünkü Dersimiz / Deniz Turhan Hotiç
*Dışlama Beni / Deniz Turhan Hotiç
*Ye Beni Yeşil Yeşil / Deniz Turhan Hotiç
*Neşeli Taşlar / İnci Kalkan
*İstiklal Anıtı / Nur Banu Öztürel
*Değirmendeki Hazine / Melih Öztürk
*Sabun Krallığı / Heval Çamlıbel Bayman
*Palko ve Atı / Heval Çamlıbel Bayman
*Arılar Nereye Gitti / Melih Öztürk