- Kültür-Sanat
- 15.05.2025 10:24
Editörlüğünü Müren Beykan’ın yaptığı, Özge Ekmekçioğlu’nun resimlediği ve Leyla Ruhan Okyay’ın edebiyata kazandırdığı ‘Hayal Kız’, öykü kadar naif çizgilerle düş gücünü kışkırtıyor
SULTAN GÜMÜŞ
“Annem anlattı; eski zamanlarda elektrik yokmuş. Edison adında bir bilgin, önce hayal kurmuş, sonra çok ama çok çalışmış, elektriği bulmuş. Acaba ben ne olsam? Off, bilmiyorum, kafam çok karıştı.”
Çocukluğun sınırsız dünyasında bin bir renkli hayal oyunları… Gençler için yazdığı Leylek Havada romanı Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) 2012 Yılın En İyi Gençlik Romanı seçilen Leyla Ruhan Okyay, bu kez küçük okurlara hayal oyunlarıyla renklenen bir öykü sunuyor. Çocukların sınırsız hayal gücünü gözler önüne seren ‘Hayal Kız’, özellikle okumayı yaratıcı yollarla öğrenme sürecini, bir çocuğun iç sesiyle anlatıyor. Öykü; hayatı hayaller ve oyunlarla keşfeden çocukların, yetişkine çılgınca gelen düşüncelerini sıradışı, komik sahnelerle ve diyaloglarla aktarırken, Özge Ekmekçioğlu’nun öykü kadar naif çizgileriyle düş gücünü kışkırtıyor. Okumayı yeni öğrenen çocuklar ile çocuklarla öğrenme ve keşfetme süreçlerini paylaşan yetişkinler için birlikte okuma şansı sunan özel bir kitap.
SINIR TANIMAYAN BİR ÇOCUK
Mavi, hayallerinde sınır tanımayan bir çocuktur. Ona göre, sütannesinin içinde bir süt denizi vardır, doğmamış kardeşinin orada canı sıkılıyordur… Neden olmasın? Okumayı öğrenebilmesi için annesinin yarattığı oyunlar da Mavi’nin hayal gücünü harekete geçirmektedir. Okulla birlikte genişleyen yaşamına, ailenin sürprizi de eklenince Mavi’nin yaşamında heyecanlı günler başlar…
LEYLA RUHAN OKYAY KİMDİR?
1952’de Kırklareli, Alpullu’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı fakültede Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Enstitüsü’nde kent koruma projelerinde çalıştı; yüksek lisans eğitimini de aynı konuda tamamladı. İlk öykü kitabı Gölgesi Güz’ün (2000) ardından, Gaziantep-Şanlıurfa arasındaki Birecik Barajı’nın suları altında kalan köylerin dramının anlatıldığı Fırat’a Karışan Öyküler (2001) adlı kitabın koordinasyonunu üstlendi. Çok sayıda seçkiye katılan Okyay’ın öykü kitapları Geyikli Orman (2003) ve Çilesine Âşık (2010) yalın diliyle dikkati çekti. Yazar, 2006 yılında Türk edebiyatından on dokuz öykücünün Almanca’ya çevrildiği bir antolojide yer aldı. İstanbul’un semt tarihleri kapsamında, Yeşilköy: Bizim Köyden Trenler Geçer (2012) adlı kitapta çocukluk anılarını anlattı. Okyay’ın, Günışığı Kitaplığı’nın Köprü Kitaplar koleksiyonu için yazdığı romanı Leylek Havada (2012), Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2012 Yılın En İyi Gençlik Romanı seçildi. Çocuklar için yazdığı Hayal Kız (2014) adlı öykü kitabında hayallerinin peşini bırakmamakta kararlı bir çocuğu anlatan yazarın ilk çocuk romanı Bulut Delisi (2017). Okyay, İstanbul’da yaşıyor, bir kızı var.