Sayfa Yükleniyor...
İzmirde 20 yıl önce müşteri beklerken tahtalara şekil vermeye başlayan 57 yaşındaki ayakkabı boyacısı Ümit Sarımsı, bu becerisini zamanla geliştirerek yaptığı maket teknelerden kira, elektrik ve su parasını çıkarıyor
Geçimini 35 yıldır ayakkabı boyayarak sağlayan Ümit Sarımsının Konak Meydanında müşteri beklerken yaptığı maket tekneler, görenlerin ilgisini çekiyor. Yeteneğini yansıttığı, tahtalardan ürettiği uzunluğu 1 metreyi geçen maket tekneleri satan Sarımsı, ilk kez eline aldığı bıçakla 20 yıl önce tahtadan Osmanlı hançeri yapmaya başladığını, zamanla elinden çıkan eserlerin daha da güzelleştiğinin farkına vardığını anlattı. Müşteri beklerken gemi maketi yapmaya başladığını, beğenilmesi üzerine bunların alıcı bulduğunu ifade eden Sarımsı, daha sonra gelen özel siparişleri yaptığını söyledi.
40DAN FAZLA GEMİ MAKETİ YAPTI
Müşterilerden birinin talebi üzerine cebindeki parayla malzeme alıp 1,5 yıl uğraşarak kraliyet gemisi yaptığını dile getiren Sarımsı, Bayağı beğenildi. Daha sonra elim daha da bu işe yatkın oldu. Daha güzel eserler çıkmaya başladı. Ahşap bir geminin üretim süresi 1 yıla kadar uzayabiliyor. Bu süreyi kısaltmak için karton ve plastik malzemeler de kullanmaya başladım dedi. Boya sandığı önünde sergilediği maket gemilere yoldan geçen vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini, bazı kişilerin fotoğraf çektiğini anlatan Sarımsı, şimdiye kadar 40ı aşkın gemi maketi yaptığını ve sattığını, cam şişe içerisine de gemi maketi yapabildiğini kaydetti.
Ayakkabı boyacılığından kazancının çok az olduğunu, sattığı maket gemilerle büyük oranda geçimini sağlamaya çalıştığını ifade eden Sarımsı, şöyle konuştu: Canım sıkılmasın diye elime aldığım bıçakla tahtaya şekil veriyordum. Yaptığım gemiler beğenilince özel sipariş almaya başladım. Ayakkabı boyayarak günde 10-20 lira kazanabiliyoruz. Üç çocuğum var. Ev kira. Maket gemileri satabilirsem kiramı çıkarıyorum, elektrik, su parasını ödüyorum.
GEMİLER 750 LİRA
Bazen malzeme almakta zorlandığını aktaran Sarımsı, Çıtanın tanesi 2 lira. Bir gemiye 120 çıta gidiyor. 30-40 lira boyadan para kazanınca bunlarla malzeme alıyorum. Çıtaları tamamlayınca yavaş yavaş gemileri yapmaya başlıyorum. En büyük hayalim ıhlamur tomruğundan tek parça gemi yapmak dedi. Yaptığı gemileri 600-750 liraya satışa sunduğunu belirten Sarımsı, gençlerin boş vakitlerinde el becerilerini geliştirecek şeylerle uğraşmasını tavsiye etti. (AA)
Haber Merkezi