- Kültür-Sanat
- 19.04.2025 13:25
Bilimsel Tiyatro Atölyesi tam 17 yıldır her türlü maddi zorluğa rağmen ayakta duruyor. Atölye sahibi Hayrettin Filiz'in dediğine göre 1997 yılında projelendirilen atölye maddi imkansızlıklar sebebiyle 2000'de kuruluyor. 17 Yılda tam 1 milyon seyirci ağırlayan bu küçük salon birçok ünlü ismi de konuk olarak ev sahipliği yaptı
ONURHAN ALPAGUT
Bilimsel Tiyatro Atölyesi (BTA) tam 17 yıldır her türlü maddi zorluğa göğüs gererek ayakta duruyor. 1997 yılında Yazar ve Yönetmen Hayrettin Filiz tarafından projelendirilen BTA gerekli maddi koşulların olmaması sebebiyle 2000 yılında hizmete geçiyor. Eski bir Rus gemisinden sökülen koltuklarla oluşturulan 51 kişilik küçük bir salonda 17 yılda toplam 1 milyon seyirciyi ağırlayan bu küçük tiyatro atölyesi amaçları doğrultusunda insanlara tiyatro ile bilinçlendirmeyi hedefliyor.
3 AYAKLI BİR HAREKET
BTA'nın bir kültür hareketi olduğunun altını çizen Yönetmen-Yazar Hayrettin Filiz, "Bizim hareketimiz 3 ayaklı düşünülmesi gerekilen bir kültür hareketidir. Bilimsel tarafı: Tiyatroların genelde estetik bir oluşum olmasına destek amaçlı düşündürür. Sahneye koyduğumuz oyunun yazarı ve başka kitapları varsa, neden bu oyunu sahneye koyduğumuzun çağımızın gerçekleri ile örtüşmesi adına bir fizibilite çalışması gibi düşünülmeli. Atölyemizde tiyatronun sadece bir günü içeren, ucuz ve köpük gibi bugün var yarın yok şeklinde düşülen bir şey olduğuna inanmıyoruz. Tiyatronun bir tarih kayıtlayıcısı olduğu inancımızın temelidir. Bu yüzden tiyatronun bir kürsü ve bilim dalı olduğunu kanıtlamak bize bilimsel tiyatro adını veriyor. Tiyatro, içerdiği estetikle ve sahnedeki plastik özelliklerle denediğimiz bir alandır. Tiyatro, muhalif olmasına rağmen çağımızı etkilemesi sebebiyle ölçtüğümüz bir tekniktir. İşin atölye kısmı ise mutlakiyete ve tanımcılığa inanmayan bir algıya sahiptir. Çünkü tiyatro tanımsızdır. Bana göre hayat ne kadar tanımlanabilirse tiyatro da ancak o kadar tanımlanabilir" diye konuştu.
MADDİ İMKANSIZLIKLAR KURULUŞUNU GECİKTİRDİ
1997 senesinde BTA'yı projelendirdiğini fakat elinde yeterli imkan olmadığı için 2000 senesinde atölyenin kurulduğunu kaydeden Filiz, "22 Mayıs 2000 tarihinde yönettiğim Gyula Hay adlı Macar yazarın 'At' adlı oyununun selam konuşmasında BTA'nın varlığını ilan ettim. Artık İzmir'de BTA'nın var olacağını kamuoyuna duyurdum. 2000 yılından bu yana aralıksız 17 sezondur perde kapatmadan sahneye çıktık. Bugüne kadar toplamda 132 oyun yazdım. Bunlardan 100 tanesi sahnelendi. Birçok ilke imza attık" dedi.
85 M2'YE DÜNYAYI SIĞDIRIYORLAR
BTA hakkında kısa bilgilendirmelerde bulunan Filiz, "Eski bir Rus gemisinden satın aldığımız koltukları salonumuza yerleştirdik. Toplamda 85 m2'lik bir alana dünyayı sığdırdık. Burada aralıksız senede 130-140 oyun sahneye çıkarız. Tarihimiz boyunca aşağı yukarı 1 milyon seyirciyi ağırladık. 25 bin'i geçkin öğrenci buradan eğitim aldı. Bunlardan 30'a yakını akademik olarak yollarına devam ettiler" dedi.