Bu kez sahnede zirveye tırmandılar

Hayrettin Filiz ve arkadaşları, Buca Olimpik Yüzme Havuzu Seminer Salonu’nda, geçen yıl oluşturdukları tiyatro topluluğunun ikinci gösterisi olan “Nuh” adlı oyunla seyirci karşısına çıktı


  • Oluşturulma Tarihi : 02.03.2019 07:01
  • Güncelleme Tarihi : 02.03.2019 07:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bu kez sahnede zirveye tırmandılar haberinin görseli

BESTE KOÇ
Buca Atak Dağcılık Spor Kulübü, İzmir’deki 43 dağcılık kulübü içinde, sadece sporda değil, kamusal disiplin gerektiren ve insandan yana olan her konuda kaliteli oluşumları kurmayı toplumsal bir sorumluluk olarak algılayan Hayrettin Filiz ve arkadaşları, Buca Olimpik Yüzme Havuzu Seminer Salonu’nda, geçen yıl oluşturdukları tiyatro topluluğunun ikinci gösterisi olan “Nuh” adlı oyunla seyirci karşısına çıktı. 
“BU YÜZDEN SAHNEYE ÇIKIYORUZ”
Oyunun yazarı ve yönetmeni Hayrettin Filiz, oyunla ilgili hazırladığı tanıtım broşüründe amaçları için şöyle bir saptama yaptı: “İnsanların bir şekilde sanattan uzaklaşmasının hüzün veren sonuçlarını görmek için bir tarih kitabı karıştırmak yeterlidir. Toplumların sevgiye dayalı düzenlerini bozmak isteyen herkes, önce sanata saldırmıştır. Çünkü sanat aydınlıktır. Ve inanıyoruz ki; sanat sevmeyen, insanı da sevmeyi beceremez. O çöller kadar ıssız bir yalnızlık içindedir. Bu yüzden sahneye çıkıyoruz.”
NUH EFSANESİ
Oyun, ünlü Nuh Tufanı efsanesine “başka bir pencereden bakmayı” deneyen bir oyun. Efsanenin tüm figürleri korunan oyunda; küçük bir bakış açısı farkıyla yeniden gözden geçiriliyor efsane. Oyun kişileri arasındaki iletişimsizliği, fesadı, hoşgörüsüzlüğü ve büyük fotoğrafta neden ve nasıl kimlik kaybına uğradıklarını, nasıl çürüdüklerini, bunu gören ama değiştiremeyen, değiştiremediği için acı çeken Nuh Peygamber üzerinden ele alınıyor konuyu. Nuh, 70 dakika ve tek perdelik bir oyun. 13 oyuncunun görev yaptığı oyunun görevlendirmesiyse şöyle; Atak Dağcılık Spor Kulübü’nden Edip Özmen, Cavide Özmen, Mehmet Mızrak, Ömür Güneş, Hülya Demir, Selda Kozlu, Erim Kurtul, Verçenik Spor Kulübü’nden Osman Aslaner, Gazidak’tan Züleyha Bayrak ve Bilimsel Tiyatro Atölyesi’nden Işık Yalkın Karyeniç, İlksen Erol, Ekinsu Kadiroğlu ve Yiğit Koray Turcan. Bin bir zorlu koşul altında yaşatmaya çabaladıkları tiyatro topluluklarının, “Türkiye dağcılık hareketinin en güçlü kenti olan İzmir’de, 43 kulüp arasında tiyatroyu, tüm kente yayılmış örgütlü bir kuvvete dönüştürmek için başlatılmış bir girişim” olarak niteleyen Hayrettin Filiz, sanatsal güç birliğinin, günden güne kaybolmaya, silikleşmeye başlayan sıcak insancıl ilişkileri korumanın en kolay yollarından biri olduğunu düşündüklerini söylüyor ve ekliyor: “Türk Tiyatrosu’nun dilsiz ve yarını kurmaktan uzak bir tiyatro olmaya sürüklendiği günümüzde, sanata inanan insanlar olarak; bir arada kalmamız ve iş üretmek için bitmez bahanelerle yalnızlık batağına çekilen insanlardan olmamamız gerektiğini adımız kadar iyi biliyoruz. Yeni oyunumuzun, gerek sahnelenme tekniği ve gerekse işlediği konunun evrensel bir değer taşıması adına, izleyicilerimize bir ilham vermesini dilemekten başka bir iddiamız yok.” 

İlginizi Çekebilir...

İzmir'de duygulara dokunan özel sergi
  • Kültür-Sanat
  • 09.05.2025 11:28
İzmir'de duygulara dokunan özel sergi
Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script