- Kültür-Sanat
- 18.04.2025 12:22
Sağkal organizasyonu ve Ümitliyiz Biz Kanser Hastaları Platformu'nun Umut Atölyeleri kapsamında düzenlediği sergi kanser hastalarına umut olacak
ONURHAN ALPAGUT
Sağkal (Sağlıkta Kalite Derneği) organizasyonu ve Ümitliyiz Biz Kanser Hastaları Platformu'nun Umut Atölyeleri kapsamında düzenlediği sergi radyoterapi gören kanser hastalarına umut olacak. Ümitliyiz Biz Kanser Hastaları Platformu kaybettikleri kurucuları, Serap Güler Yıldırım anısına ve Sağkal Derneğinin Sosyal Sorumluluk Projesi olan 'Umut Atölyesi'ne bağışlanmak üzere, 'Kadın-Umut-Sevgi-Sağlık' temalı sergiye 300 sanatçı katkıda bulundu. Sergide satılan eserlerin tümünden elde edilecek gelir Umut Evlerine bağışlanacak. Bu şekilde kanser tedavisi gören hastalara maddi bir yardım sağlanması hedefleniyor.
ELDE EDİLEN TÜM GELİR TEDAVİ GÖREN HASTALARA BAĞIŞLANACAK
Ümitliyiz Biz Kanser Hastaları Platformu Yönetim Kurulu Yöneticisi Mine Keçeciler 2007 yılından bu yana kanser tedavisi gören hastaların moral ve motivasyonlarını yüksek tutmayı amaçladıklarını belirterek, "Kanser tedavisi gören hastaların hastane'de yaşadıkları sorunları çözmek adına platform olarak çaba sarf ediyoruz. Geçtiğimiz yıl kurucu başkanımız Serap Güler Yıldırım'ı kaybettik. Onun anısına bir şeyler yapmak isterken Sağkal Derneği'nin projesi olan Umut Evleri ve atölyesini duyduk. Bünyemizde bulunan sanatçılarla hep birlikte bir sergi yapalım, sanatçılarımız eserlerini Sağkal'a bağışlasın önerisinde bulunduk. Elde edilen gelirin tümünü Umut Evlerine bağışlayacağız. Ortak bir işbirliği içerisinde 300 sanatçının katılımıyla sergimizi gerçekleştirdik" diye konuştu.
AMAÇ: GÜVENLİ BİR YER SAĞLAMAK VE EKONOMİK DESTEK OLMAK
Sağkal Derneği Başkanı Cüneyt Tuğrul, "Göğüs kanseri geçirmiş olup, İzmir'e gelen ve radyoterapi görmesi gereken kadınlarımıza güvenle kalabilecekleri bir yer oluşturmaya çalışıyoruz. Bu evlerin adına Umut Evleri diyoruz. Umut Evleri'nin oluşumunda bir çok sanatçı bizi destekledi. Burayı açmamızın sebebi ise kanser tedavisi gören hastalara kalacakları sağlıklı bir yeri sağlarken aynı zamanda ihtiyaç duyulan ekonomik varlığı oluşturmak" dedi.
UMUT ATÖLYESİ NEDİR?
Umut Atölyeleri ve Umut evleri, kadının tedavi dönemini kolaylaştırmak amacıyla kurulmaktadır. Radyoterapi sürecince imkanı olmayan kadına güvenle kalabileceği bir misafirhanede Umut Evlerinde ağırlanmasını sağlamak istemektedir. Evlerin bünyesinde de Umut Atölyeleri çerçevesinde kadının, kendini tanıma kapasitesini fark etme ve artırma eğitimleri verilmektedir. Umut Evlerinde bir araya gelen ortak paydaya sahip kadınlar birbirleriyle kurdukları iletişim sayesinde bu hastalıkta yalnız olmadıklarını hissedeceklerdir. Daha önce bu hastalık ile bir şekilde yolu birleşmiş olan, Umut Atölyesinde gönüllü hizmet veren güçlü kadınlar birbirlerine örnek olacaklar ve tedavi sürecindeki kadınları gördükleri bu tablo karşısında, kendilerinin de başarılı olacağına inançları ve umutları artacaktır.
24 saat gönüllüler tarafından aktif olarak çalışması planlanan atölyelerde;
-Radyoterapi almak için İzmire gelip, 45-60 gün arasında kalacak imkanları yetersiz olan kadınlara geçici yaşam alanı temin edilecektir.
-Gönüllüler ve uzmanlar tarafından sosyal, psikolojik ve kişisel gelişim konularında rehberlik sağlanacak, koruyucu ve bireysel sağlık eğitimleri verilecektir.
-Aile toplantıları düzenlenecektir. Böylece, aileler de kanserin yenilebilmesine yardımcı olmak adına bilinçleneceklerdir.
-Ameliyat sonrasında; lenf ödemden korunması için yapılması gereken özel hareketler ve sporlar bir uzman eşliğinde öğretilecektir. Bu şekilde, ameliyat sonrasında kullanmakta zorluk çektikleri kollarını daha rahat kullanabilecekler ve günlük hayata adapte olmaları kolaylaşacaktır.
-Kanserle ilgili eğitimler verilerek, değerli olduğu algısı yaratılacaktır.
-Nasıl Başardım?' toplantıları ve seminerleriyle kadınların kendilerine güvenmeleri sağlanacaktır. Bir başkasının bu hastalığı yaşamış ve yenmeyi başarmış olduğunu görerek kendilerine olan inançları sağlamlaştırılacaktır.
-Farklı hobi çalışmaları yapılacaktır. (Resim, müzik, drama, yazarlık, yemek yapma kursu, makyaj kursu vb. atölyeler oluşturulacaktır)
-İş ve meslek geliştirme eğitimleri ile çalışma hayatının sürdürülmesi veya çalışma hayatına kazandırılması sağlanacaktır.
UMUT ATÖLYESİ GÖNÜLLÜSÜ OLMAK
SAĞKAL olarak ilk kıvılcımı İzmirde yakılan ve tamamen gönüllülük ilkesinden hareket ile projelendirilen Umut Atölyesinin Türkiyenin diğer il ve ilçelerinde de hizmet verebilmesi amacı ile gönüllülerin artması ve bu bilincin yerleşmesinin sağlanması planlanmaktadır.
Nasıl Destek olurum?
Telefonunuzdan 8868'e 'UMUT' yazarak mesaj attığınızda, 5 TL karşılığında sizde kanser hastalarına destek olabileceksiniz.