Çocuk isterse okuma alışkanlığı kazanır

Toplum olarak pek fazla okumaya eğilimli olunmadığı gibi kişiler her seferinde okumaktan kaçar ve sıkılır. Bazı bireyler ise okumayı vakit kaybı olarak nitelendirir. Öykü Yazarı Ahmet Büke, kitap okumanın kişiye kazandırdıklarını önemli açıklamalar yaparak anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 14.02.2016 08:00
  • Güncelleme Tarihi : 14.02.2016 08:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çocuk isterse okuma alışkanlığı kazanır

EMİNE YALÇIN

Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Öykü Yazarı Ahmet Büke, öğüt vererek kitap okuma alışkanlığının kazandırılmayacağını söyledi.

Öykü Yazarı olan Ahmet Büke, hayatının önemli bir kısmının İzmir’de geçtiğini dile getirerek, 2004 yılından bu yana öykü yazdığını ifade etti. Dokuzuncu kitabını çıkardığını da açıklayan Büke, bu 9 kitabın 7’sinin öykü kitabı olduğunu söyledi.

GENÇ YAŞLARDA İYİ BİR OKUYUCU OLUNMALI

Çocukluğundan bu yana okumayı seven bir kişi olduğuna dikkat çeken Büke, genç yaşlarda kitap yazmak yerine iyi bir okuyucu olmak gerektiğini savundu. Büke, “30’lu yaşlarda yazmaya başladım. Yazmak orta yaşlarda başlamalı diye düşünüyorum. Çünkü yazmak belli bir birikimi gerektiriyor. Genç yaşlarda olan başarılı yazarlar elbette var ancak ortalama olarak yazı hayatı orta yaşlarda başlıyor” diye konuştu.

İZMİR İYİ BİR OKUYUCU POTANSİYELİNE SAHİP

Büke, yazdıklarıyla ağırlıklı olarak yetişkinlere hitap ettiğini belirterek, çocuk kitabının henüz çıkmadığını ama çıkacağının haberini verdi. Büke, 1 ay içerisinde bir kitabının daha kitapseverlere bulaşacağını söyleyerek, “İzmir eskiden bu yana edebiyatın merkezlerinden biriydi. Ama artık tek bir merkez var. O merkezde İstanbul’da. Yazarların ve okuyucuların önemli bir kısmı İstanbul’da bulunuyor.  Bu durum tabi ki İzmir’in önemini azaltmıyor. İzmir’de hala iyi bir okuyucu potansiyeli var” şeklinde konuştu.

ÖĞÜT VEREREK OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILMAZ

Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılması gerektiğine de vurgu yapan Büke, bu dönemin çocuklarına ‘kitap okumalısın’ şeklinde ulaşılamayacağını ileri sürdü. Büke, “Çocuğa kitap okuması gerektiğini söylemenin eskiden uygulanan bir pedagojik yaklaşım diye düşünüyorum. Şimdi hiçbir çocuğa öğüt vererek eğitim hayatında yol almasını sağlayamayız. Çünkü şimdiki çocuklar pragmatikler. Çocuk, okuma alışkanlığı kazandığı takdirde hayatına bir şeyler katacağına inanırsa ancak o zaman bu alışkanlığı kazanabilir. Bu konuda ikna etmemiz lazım. Çocuk iyi bir okur olursa öncelikle okuduğu her metni iyi anlayabilir. Önüne gelen her metni ya da dersi iyi anlayabilirse o derste ya da girdiği sınavda başarılı olur. Kitap okuyan bir birey kendini doğru bir şekilde ifade eder. Kendini iyi ifade eden bir bireyin özgüveni yüksektir. Okumayı seven edebiyatla içli dışlı olan gençler meslek hayatlarında ve kişisel ilişkilerinde hep başarılı olur. Çocuklar bu durumu fark ederse okuma alışkanlığı kazanabilirler. Yani eskisi gibi öğüt vererek çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıramayız.

ÖYKÜ YAZARI AHMET BÜKE KİMDİR?

Türk öykü yazarı olan Ahmet Büke 1970 yılında Manisa’da dünyaya geldi. 1997 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun oldu. Ölümsüz Öyküler Yayımevinin düzenlediği “Xasiork 2002 Kısa Öykü Yarışması”nda “Kayıp Dua Kitabı” isimli hikâyesi birincilik ödülüne layık görüldü. 2008’de “Alnı Mavide” ile Oğuz Atay Öykü Ödülü’nü, 2011’de Kumrunun Gördüğü adlı kitabı ile Sait Faik Hikaye Armağanı’nı aldı. Öyküleri, edebiyat, Adam Öykü, Özgür Edebiyat ve Patika dergilerinde yayımlandı. Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi ve Derkenar isimli internet dergilerinde kısa öyküler yazmaya devam ediyor.

Haber Merkezi