Sayfa Yükleniyor...
Sanatçı Seçkin Yenici, çocukluk yıllarından itibaren ilgi duyduğu fotoğraf sanatını bir çeşit kaçış, sığınma ve başka hayatlara dokunabilme fırsatı olarak tanımlıyor
E. ÇAĞLA GENİŞ
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü-Dokuma Tasarımı Bölümünden mezun olan ve halen kumaş tasarımcısı olarak kariyerine devam eden Seçkin Yenici, çocukluğunda babası sayesinde fotoğraf ve fotoğraf makineleri ile tanışmış. 2000li yıllarda fotoğrafa olan ilgisini ilerleten sanatçısı Seçkin Yenici, özellikle hayatın içinden hikayeler çekmekte olup zaman zaman fotoğraflarında HDR (High Dynamic Range) uygulama çalışmaları yapıyor. Bugüne kadar pek çok karma fotoğraf sergisinde yer alan sanatçının dört adet kişisel fotoğraf sergisi bulunuyor. Uluslararası ve ulusal fotoğraf yarışmalarına katıldığı fotoğrafları ile ödüller alan sanatçı, Beyaz Altın, Kumaşın Hikayesi ve Hey Gidinin Efesi isimli fotoğraf projeleri ile Türkiyenin en prestijli yarışmalarından biri olan 10. Sami Güner Kupasının sahibi.
FOTOĞRAFLA KÜÇÜK YAŞLARDA TANIŞMIŞ
15 yıldırdokuma fabrikasında kumaş tasarımcısı olarak görev yapan Seçkin Yenici, fotoğrafla küçük yaşlarda tanışmış. Çocukluğunda, babası sayesinde fotoğrafla tanıştığını ve fotoğraf makineleri ile oynayarak büyüdüğünü anlatan Yenici, 7 Ekim 1973 tarihinde Manyasta doğdum. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Akhisarda tamamladım. Üniversiteyi İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzelsanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü-Dokuma Tasarımı opsiyonunda tamamladım. Üniversite yıllarında özel tekstil şirketlerinde part-time olarak çalışmaya başladım. İzmir ve İstanbulda değişik kumaş şirketlerinde çalıştıktan sonra Sökede Söktaş Dokuma Fabrikasında çalışmaya başladım 15 yıldır burada kumaş tasarımcısı olarak çalışıyorum. Çocukluğumda, babamın sayesinde fotoğraf ve fotoğraf makineleri ile tanıştım. Her zaman evimizde fotoğraf makinası olmuştur ve ben onlarla oynayarak büyüdüm sayılır... KUFSAD ve Sille Sanat Sarayı üyesiyim dedi.
HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER İLGİMİ ÇEKİYOR
Fotoğrafın bir çeşit kaçış, sığınma ve başka hayatlara dokunabilme fırsatı sağladığına dikkat çeken Yenici, Fotoğraf çekerken her şeyden uzaklaşıp kendi kendinize kalırsınız. Sadece fotoğrafı düşünürsünüz. Günümüzde hayat şartları çok zor ve yıpratıcı, fotoğraf sayesinde yeni bir dünyaya kapı açıyoruz denebilir. Özellikle hayatın içinden hikayeler ilgimi çekiyor. Zaman zaman fotoğraflarımda HDR (High Dynamic Range) uygulama çalışmaları yapmaktayım. Çok uzun süre HDR uygulamasını inceledim ve onun üzerine çalışmalar yaptım. Bu teknik ile işlenmiş çalışmaların, hayatı olduğundan biraz daha farklı çeken (ve uygulamayı yapan) kişinin gözünden görmemizi sağladığına inanıyorum. Son dönemde ise insan hikayelerine yönelmiş bulunmaktayım. Bu hikayeleri anlatabilmek için portre çalışmaları yapıyorum. Ben geniş açı kullanarak portre çekiyorum. Buda bana, ikili kompozisyonlar kullanarak karşımdaki kişinin hayatına dair ipuçları yakalamayı ve izleyene bunları sunmama olanak sağlıyor. Kendimi geniş açı portreci olarak tanımlayabilirim sanırım diye konuştu.
FOTOĞRAFA OLAN İLGİ ARTTI
İnsan öğesini ve insana dair anlatımı fotoğraflarında sıklıkla kullanan Yenici, insanın görsel anlatımdaki önemine vurgu yaparak, Çünkü hayatın kendisi insandan oluşuyor ve etrafımızda öyle hayatlar öyle hikayeler var ki... Her yaşanmışlığın içinde insana dair izler var. Ben fotoğrafta görebilmenin ve kompozisyonun, anlatım için çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu yüzden de anlatıma çok dikkat ederim. Bence görebilmek, teknikten daha önemli ifadelerini kullandı. Ülkemizde fotoğrafçılığın gelişimi hakkında düşüncelerini aktaran Yenici, Digitalin gelişmesi ve internetin hızla yayılması, makinaların kullanım kolaylığı ile fotoğraf nerdeyse her eve girdi ve fotoğrafa olan ilgi arttı diye düşünüyorum. Bunun fotoğraf sanatına olumlu ve olumsuz etkileri oldu tabi ki. Son dönemde hem üretimin bu ölçüde de tüketimin arttığını söyleyebiliriz dedi.
YARIŞMA FOTOĞRAFÇILIĞI DİYE BİR TABİR OLUŞTU
Fotoğraf yarışmalarının son dönemde oldukça arttığını belirten Yenici, Fotoğraf yarışmaları şu dönemde çok fazla arttı. Katılım da, ödüller de çok yüksek. Fotoğraf yarışmaları, şirketlerin ve belediyelerin tanıtımında çok etkin rol almaya başladı. Eskiden daha az yarışma ve katılımcı vardı. Biz yarışmalara baskı fotoğraflar ile katılır bu fotorafları kargo ile yollardık. Günümüzde ise internetten katılım olanağı yarışmalara ulaşmayı daha rahat bir hale getirdi. Günümüzde yarışma fotoğrafçılığı diye bir tabir bile oluştu. Yarışma sonuçlarını ve seçilen fotoğrafları, fotoğrafçının bakış açısını geliştirmesi için takip etmesi gerektiğini düşünüyorum şeklinde konuştu. Deneyimlerinden yola çıkarak fotoğraf sanatıyla ilgilenenlere tavsiyelerde bulunan Yenici, şunları söyledi: Bence hayat şartları çok zorlu ve herkesin keyif alacağı bir uğraşa ihtiyacı var. Fotoğraf bunun için çok iyi bir yol. Sadece kendimiz olmak ve hissettiklerimizi çekmek yeterli diye düşünüyorum. Eğer fotoğraf ile ciddi şekilde ilgileniyorsak kendimize ilk başta baz modeller bulup incelemek ama sonucunda kendi tarzımızı oluşturmak gerekiyor.
SİYAH BEYAZ ANLATIM DAHA YALIN BİR YOL
Fotoğraflarında siyah beyaz anlatım dilini ve kompozisyonu etkin kullanan Yenici, Fotoğrafta renkler anlatım için çok önemli bir yere sahip ama çoğu zaman sizin asıl anlatmak istediğinizin yerine geçip rol çalabiliyor. Bence siyah beyaz anlatım daha yalın bir yol. Fotoğrafları çekmeden önce özel bir hazırlık yapmıyorum ama çekim yapmak istediğim yeri önceden araştırıp, o bölgeye has özellikleri ve dokuyu inceliyorum. Fotoğraf çekmek istediğiniz konuya odaklandığınızda sadece o anı yaşamak ve o anı yakalamak kalıyor. Fotoğraflarımı 10-15 yıl önce fotokritik ve fotono1 sitelerinde yayınlıyordum. Sonra bir süre 500px sitesinde yayınladım. Ama şuanda hiç birini aktif kullanmıyorum. Yurtdışı kaynaklı sitesinde fotoğraf portfolyom yayınlandı. ve www.seckinyenici.com kendi kişisel sitemde fotoğraf portfolyom ve projelerim yayınlanıyor diye konuştu.
DÖRT KİŞİSEL SERGİSİ BULUNUYOR
Beyaz Altın, Kumaşın Hikayesi ve Hey gidinin efesi isimli fotoğraf projeleri ile Türkiyenin en prestijli yarışmalarından biri olan 10. Sami Güner Kupasının sahibi olan Yenicenin, bugüne kadar 4 kişisel fotoğraf sergisi bulunuyor. Önümüzdeki süreçte sokağa yönelik çalışmalar yapmak istediğini ifade eden Yenici, Bu sene açtığım RenkSiz siniz fotoğraf sergim, Urla, Düzce, İzmir ve Marmariste fotoğraf severlerle buluştu. Ekim ayında da Selçuk Efes Müzesinde sergilenecek. Bir süredir fotoğraflarımı projeye yönelik çalışıyorum. Bunların arasında Deve güreşleri, Torakçılar, En güzel kırmızı, Sokakta hayat var, RenkSiz siniz ilk aklıma gelenler. Beyaz Altın, Kumaşın Hikayesi ve Hey gidinin efesi isimli fotoğraf projelerim ile bu sene 10. Sami Güner Kupasının sahibi oldum. Şimdi biraz daha sokağa yönelik çalışmalar yapmak istiyorum dedi.
SEÇKİN YENİCİ KİMDİR?
Çocukluğunda babası sayesinde fotoğraf ve fotoğraf makineleri ile tanışmasının ardından 2000li yıllarda fotoğraf hobisini ilerletmeye başlamıştır. Özellikle hayatın içinden hikayeler ilgisini çekmekte olup zaman zaman fotoğraflarında HDR (High Dynamic Range) uygulama çalışmaları yapmaktadır. Birçok karma fotoğraf sergisinde yer almış, dört adet kişisel fotoğraf sergisi açmıştır. Uluslararası ve ulusal fotoğraf yarışmalarında katıldığı fotoğrafları ile ödüller almıştır. Ulusal yayın yapan basılı ve sanal fotoğraf dergilerinde yazıları ve portfolyosu yayınlanmıştır. Uluslararası web sitelerinde fotoğraf portfolyosu yayınlanmaktadır. Birçok fotoğraf gösteri ve söyleşisi düzenlemiştir.
2014 yılı 8.Sami Güner Kupası Fotoğraf Gösterisi Yarışmasında Beyaz Altın isimli gösterisi ile 1. Tur, 2015 yılı 9.Sami Güner Kupası Fotoğraf Gösterisi Yarışmasında Kumaşın Hikayesi isimli gösterisi 2. Tur, 2016 yılı 10. Sami Güner Kupası Fotoğraf Gösterisi Yarışmasında Hey Gidinin Efesi isimli gösterisi ile 3, turda başarılı olup Sami Güner Kupasını kazanmıştır.
Haber Merkezi