Doktorların gözüyle ‘Cephede Piknik’

İspanyol yazar Fernando Arrabal’ın ilk oyunu ‘Cephede Piknik’, 6 sağlık çalışanı tarafından sahnede sergilendi. 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında farkındalık yaratan doktorlar, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde alkışa doyamadı

  • Oluşturulma Tarihi : 18.03.2019 07:12
  • Güncelleme Tarihi : 18.03.2019 07:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Doktorların gözüyle  ‘Cephede Piknik’ haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
İzmir Tabip Odası bünyesinde hazırlanan ve 6 sağlık çalışanı tarafından oynanan İspanyol yazar Fernando Arrabal’ın ilk oyunu ‘Cephede Piknik’, büyük alkış aldı. 14 Mart Tıp Bayramı’nın önemine dikkati çekmek adına hazırlanan tiyatro oyunu, önemli mesajları da içeriyordu. Sağlıkta şiddete maruz kalan binlerce sağlık çalışanı için sahnede yer alan oyuncular, sanatla moral buldu, “Alacağımız alkış bizi 3 ay götürür. En az üç tane akciğer, kalp nakli yapmış gibi olacağız” denildi.
Oyun; Nergül Çördük, Gökan Aktaş, Gaffar Karadoğan, Mustafa Torun, Zeynel Kaplan ve Gülden Aykanat tarafından sahneye yansıtıldı. Oyunu yöneten ise yönetmen Mahir Özel.
ABSÜRT TİYATRO
‘Cephede Piknik’in konusunu da anlatarak tiyatronun önemine yer veren Özel, şunları söyledi: “Cephede savaşan oğullarını ziyaret etmeye karar veren anne babanın orada hep beraber piknik yapmalarını konu alan, yaklaşık bir saatlik absürt türde bir tiyatro oyunu. Savaşın asker üniforması içinde olsalar da halen birer sivil ve insan olan katılımcılarının üzerinde yarattığı baskı ve travmayı, şaşkınlık, beceriksizlik ve iyi niyetleri ile çevrelerine yansıtmalarını izliyoruz. Savaşı evlerinde bulunan halkın nasıl algıladığına dair de güzel tespitleri var. İzmir Tabip Odası’ndan 5 doktorun daha doğrusu sağlık çalışanlarının sergilediği bir oyun. 6kişilik bir kadro var. Genel itibariyle amatör bir grubuz. Oyuncularımızın ilk oyunu da diyebiliriz. Ancak her şeye rağmen keyifli ve güzel bir oyun çıktı.”
TURNELER OLACAK
Tiyatronun 14 Mart Tıp Bayramı’na özel düzenlendiğini kaydeden Mahir Özel, “Eşimiz, dostumuz gelecek. Sonrasında bir Bursa Festivali var. Yakın zamanda Güzelbahçe’de, Manisa’da, Menemen’de oynayacağız. Bir turne düzenleyeceğiz yani. Sağlıkta şiddet kapsamında muhakkak ki bir farkındalık uyandıracak ancak bu bizlerle değil, insanların duyarlılığıyla sağlanabilir” dedi. İzmir Tabip Odası Üyesi Doktor Mustafa Torun da, “Bu tarz etkinlikler halkla dayanışmamızı, kaynaşmamızı arttırıyor. Birbirimizi daha çok tanıma olanağımız oluyor. Bu şekilde yararlı bakterileri topluyoruz” diye konuştu. İzmir Tabip Odası Üyelerinden Doktor Nergül Çördük de, “İlk oyunumuz. Çok heyecanlıyız. Çok güzel bir çalışma yürüttük, emek verdik. Son yıllarda giderek artan sağlıkta şiddet, sağlık çalışanlarını çok yıpratıyor. Çok fazla tükenmişlik yaşıyoruz. Stres altındayız. Ve bu tarz sanatsal faaliyetler bizleri bir nebze olsun rahatlatan olaylar” ifadelerine yer verdi.
“ALKIŞ BİZİ 3 AY GÖTÜRÜR”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı olan Doktor Gaffar Karadoğan ise, şunları söyledi: “İzmir Tabip Odası bünyesinde kurduğumuz bir tiyatro topluluğu. Topluluğun ilk tiyatrosu. 1 saatlik absürt komedi tarzında oyun. Mahir Özel yönetmenimiz eşliğinde 4 aydan beri kendi imkanlarımızla çalışıyoruz. Ortalama haftada iki gün, iki saatlik çalışmalarla bu oyunu sahnelemeyi bugün (Cuma) gerçekleştirdik. Heyecan had safhada. Daha çok kendi yakın çevremiz, iş arkadaşlarımıza yönelik bir eser sergiliyoruz. Ücretsiz. 6 Nisan’da Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde, 27 Nisan’da Bursa’da Meslek Odaları Tiyatro Festivali’nde göstereceğiz. Farklı illerde gösteri yapma düşüncemiz var. Manisa, Denizli, Aydın gibi Ege Bölgesi illeri başta olmak üzere. Önümüzdeki yıl 14 Mart için farklı bir oyun hazırlama düşüncemiz de var. Tiyatro dediğimiz şey yaşamın ta kendisi. Keşke tiyatrolar daha yaygın olsa. Her mahallede bir tane olsa. Toplum değişir. Sadece tiyatro değil. Sanata ilişkin birçok şey. Alacağımız alkış bizi 3 ay götürür. En az üç tane akciğer, kalp nakli yapmış gibi olacağız.”