- Kültür-Sanat
- 22.04.2025 13:02
Üç kadın sanatçı 10 yıllık çalışmayla ürettikleri tezhip ve minyatür eserlerini İzmir’in Foça İlçesi’nde sergiledi
Üç kadın sanatçı 10 yıllık çalışmayla ürettikleri tezhip ve minyatür eserlerini İzmir’in Foça İlçesi’nde sergiledi. Her iki türünde ince bir çalışmanın yanı sıra büyük bir sabır da gerektirdiğini belirten sanatçılar, bu sanatların tanınması ve anlaşılması için özveriyle çalıştıklarını dile getirdiler.
Nilgün Tural, Nurcan Şahin Büyük ve Özlem Dinler’in Foça Reha Midilli Kültür Merkezi Sergi Holü’nde açtıkları “Agora Minyatür Atölyesi Tezhip ve Minyatür Sergisi” sanatseverlerden büyük ilgi görüyor. 103 eserin yer aldığı sergi geleneksellerin yanında özgün konu ve desenleriyle de dikkat çekiyor.
ALTINDA KULLANIYORUZ
Eserleriyle sergide yer alan sanatçılardan Nilgün Tural; diğer iki arkadaşıyla bu sanatlar dolayısıyla yollarının kesiştiğini ve çalışmalarını İzmir’de Kemeraltı Çarşısı’nda birlikte açtıkları atölyede sürdürdüklerini söyledi. Tural; Tezhip ve minyatür’ün sabırlı olmakla sorunu olanların bu sorunlarını çözmek için bile uğraşabileceği çok özel sanatlar olduğuna vurgu yaptı. Nilgün Tural; “ 10 yıldır tezhip ve minyatür yapıyorum. Bu sergiyi tezhiple yolumuzun kesiştiği, üç arkadaş birlikte açtık. Nurcan Büyük ve Özlem Dinler ile beraber. Bizim Kemeraltı’nda Piyaleoğlu Çarşısı’nda Agora Minyatür Atölyesi adında bir atölyemiz var. Çalışmalarımızı orada sürdürüyoruz. Ben yaklaşık bir yıldır Foça’da yaşıyorum. Daha önce burada sergi açmış arkadaşlarım tavsiye etti. Onun vesilesiyle burada bir sergi açtık. Bu sergide 10 yıl önce yapılmış çalışmada var, çok yeni çalışmalarımızda var. Net bir konumuz yok. İçimizden geleni yapıyoruz. Tamamen ruh dünyamıza bağlı olarak. Her şey bize ilham verebiliyor. Yolda yürürken gördüğümüz bir ağaç, bir yerde gördüğümüz bir resim, hiç belli olmuyor. Burada 103 çalışmamız yer alıyor. Tezhip ve minyatür’ü ayrıntılı işleri sevenler için kesinlikle tavsiye ederim. Bu tür işleri seven insanlar için tavsiye ederim. Daha önce hiç yapmadım dese de insanlar, eğer istiyorsa, biraz da sabır konusunda sıkıntısı varsa, hani sabırlı olmak istiyorum ama beceremiyorum diyorsa, gerçekten insana yardımcı oluyor bence. Birazcık masraflı ama boyalarımız çok üzün süre gidebiliyor. 10 yıl kullandığımız, bitiremediğimiz boyalarımız var ama fırçalarımız, diğer malzemelerimiz ilk alışta biraz fiyatlı. Altın’da kullanıyoruz toz olarak. O da masraflı bir şey ama uzun süre kullanabiliyoruz malzemelerimizi. Bu sanatların henüz anlaşıldığını, çok içselleştirildiğini düşünmüyorum. Biz bu sanatları anlatmaya gayret ediyoruz. Tanıtmaya gayret ediyoruz. Maddi getirisi bizim için ikinci planda. “ dedi.
27 Ağustos 2023 Pazar Günü akşamına kadar açık olan sergi 10.00 – 23.00 saatleri arasında gezilebilir.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir'de “Bir Günde 8500 Yıl Turu” ile geçmişe yolculuk