Foçalı Duayen Turizmci Sebahattin Karaca’dan yeni kitap

Foça’nın tanınmış turizmcisi ve yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca, yeni kitabı “Kadim Foça - Mor Kentin Hikayeleri” ile okurlarının karşısına çıktı.

  • Oluşturulma Tarihi : 24.07.2025 11:20
  • Güncelleme Tarihi : 24.07.2025 11:20
  • Kaynak : BÜLTEN
Foçalı Duayen Turizmci Sebahattin Karaca’dan yeni kitap haberinin görseli

Yurtiçi ve dışında ve büyük bölümü Foça’da olmak üzere, yarım asra yakın bir süredir turizm işletmeciliği ile uğraşan, bunun yanı sıra yerel tarih araştırmaları yapan, yabancı yayınlar ve yaşayan insan kaynaklarından derlediği tarihsel gerçeklerle, öyküleri çeşitli mecralarda köşe yazıları ve makaleler halinde yayınlayan Sebahattin Karaca’nın yeni kitabı “Kadim Foça” okurların beğenisine sunuldu.

FOÇA MORU KAZILARLA KANITLANDI

28 hikayenin yer aldığı kitabın adını içeriğini dikkate alarak koyduklarını belirten Sebahattin Karaca, Foça Moru ile ilgili yazıların yakın zamanda yapılan kazılarla kanıtlanmasının da isim vermede etkili olduğunu söyledi

Sebahattin Karaca, “50 yıldır Foça’da yaşıyorum. Ticaret ve turizmle uğraşıyorum. İçinde yaşadığım kentin çok önemli bir tarihi olduğunu biliyordum zaten. Bu kentin doğasını, tarihini, insan dokusunu, geçmişini uzun yıllardır araştırıyordum. Araştırmalar, çalışmalar, derlemeler zaman dilimi içerisinde sosyal medyada, yaklaşık 20 yıldır yayınlıyordum. Artık kitaplaşma zamanı gelmişti. Bunlardan ilki olan “Ceketim Foça’da Kaldı” kitabını 7-8 ay önce basmış, okurla buluşturmuştuk. O kitap daha ziyade Foça’da son 100 yılda yaşayan insanların anılarını, öykülerini kapsıyordu. Oysa şimdi, okurlarla buluşturmaktan onur duyduğum, büyük keyif aldığım, “Kadim Foça Mor Kentin Hikayeleri” kitabı, daha ziyade Foça’nın bizzat kendi hikayelerini, yani şehrin hikayelerini kapsıyor. Az sayıda yabancı kaynak kitaplardan derleyip toparladım, ama ağırlıklı olarak yaşayan insan kaynağından elde ettiğim bilgileri bu kitapta değerlendirdim. Kitapta 28 hikaye var. Her bir hikaye Foça’da yaşayan ya da Foça’yı ziyarete gelen insanları içine alacak kadar geniş kapsamlı. Sanıyorum bu kitabı okuduktan sonra Foça’yı daha çok tanıyacaklar, bilecekler ve seveceklerdir. Aslında Foça bilinen 3 bin, farz edilen 5 bin yıllık tarihiyle çok eski bir kent. Özellikle M.Ö. 6.ncı yüzyılda, kültür ve sanat aracılığıyla Akdeniz’e medeniyeti yayan bir kent. Kadim bir kent. O bakımdan kitabın adını Kadim Foça koyduk. Alt başlık olarak Mor Kentin Hikayeleri var. O da şuradan kaynaklanıyor. Yakın tarihte yapılmış bir kazı var. Bu kazıda 2 bin 500 sene önce Foça’da Mor Renk Üretim Atölyeleri bulunuyor. Bu yakında bilimsel yayınlarda yayınlanacak. Daha öncesinden ben mor ile alakalı birkaç yazı kaleme almıştım. Şimdi bu bulgularla yazılarımda anlattıklarım teyit edilmiş oldu. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla bu kitabın adını bir arkadaşımın önerisiyle Mor Kentin Hikayeleri koyduk.” dedi.