Gelmiş geçmiş en büyük efsane

Charles Chaplin’in klasiği olarak kalmayı başaran ve aynı zamanda sinemanın klasikleri arasında kolaylıkla gösterilebilecek nitelikte olan City Light, film 19 Ocak saat 20.00’da İzmir Sanat’ta ekrana gelecek


  • Oluşturulma Tarihi : 08.01.2018 08:20
  • Güncelleme Tarihi : 08.01.2018 08:20
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gelmiş geçmiş en büyük efsane haberinin görseli

NİLGÜN TAZE

1931 yapımı olan Charles Chaplin filmlerinden City Light, İmdb Top 250 listesinde en yüksek puana sahip filmler arasında yer alıyor. 1930’lu yıllarda sessiz film bitmiş olmasına rağmen Chaplin sessiz film çekmeye devam ederek herkese beden ve ruh dilinin ne olduğunu bu filmde bir kez daha göstermiştir. Charles Chaplin’in klasiği olarak kalmayı başaran eser aynı zamanda sinemanın klasikleri arasında kolaylıkla gösterilebilecek niteliktedir. Film 19 Ocak’ta saat 20.00’da İzmir Sanat’ta izlenebilir.

Chaplin’in en içe işleyen, en duygusal filmlerinden birisi olarak gösterilen City Light filminin hikayesi ve gidişatı oldukça başarılı. Bittikten sonra yüzünüzde hoş bir tebessüm bırakan filmde “Slapstick” tarzının tartışmasız en büyük insanıdır Chaplin. Fiziksel komediye dayalı olan bu tür filmlerde  yaratıcılık becerisiyle Chaplin bu tarz için biçilmiş kaftandır. Komediye dramı da katmasını çok iyi bilen usta yönetmen aynı zamanda hem yazar hem de oyuncu olmasının yanı sıra filmde hem güldürüyor hem de düşündürüyor. Aynı zamanda sosyal bir eleştiride de bulunan Chaplin oyunculuğu ilezaten hat safhada bir performans sergileyerek filmi tek başına göğüslüyor.

EFSANE BİR FİLM

Chaplin’in komedi filmlerinin tüm unsurlarını özgürce kullanması seyircinin bir filmden beklediği sıcaklığı vermedeki başarısının yansıması. Filmdeki hareketlilik ve heyecan verici nitelikleri kısarak seyircinin filmin dramatik havasını teneffüs etmesini kolaylaştırmış. Bu film esneklik ve zeka inceliğini olağanüstü bir sadelikle harmanlayarak popülist hiç bir yaklaşıma bulaşmadan bizlere ulaşıyor. City Light Chaplin’in komedi sinema tarihini oluşturan filmlerinden sadece biri. Chaplin aynı zamanda filmin müziklerini de bestelemiştir. Sesli sinemanın yeni yayıldığı yıllarda sadece müzik eşliğiyle çekilmiş eser. Chaplin’in ne kadar kendine güvendiğini buradan da anlıyoruz. Onun gibi kaç tane sinemacı geldi bu dünyaya ya da gelecek. Umarız ki onun gibi sinemacılar yetişmeye devam etsin. 1931 yapımı bir film 2018 yılında bile halen rahatlıkla izlenebiliyorsa, bence o film gerçek bir sanat eseridir. Gerçek komedi ve gerçek sinemayı görmek isteyenler bu adamla tanışmakta çok geç kalmasın.

KENTİN IŞIKLARI

City Light’ın konusunda ise kör bir çiçekçiye aşık olan ve sokaklarda yaşayan iyi niyetli bir serseri, kıza kendisini varlıklı biri olarak tanıtır. Bir milyonerin hayatını kurtarmıştır ve onun kendisine yardım edeceğine güvenmektedir. Adamı ziyaret edip sevdiği kızın gözlerini ameliyat ettirebilecek kadar para ödünç alabileceğini düşünür. Ama zengin insanlar aslında ikiyüzlü bir yaşam sürmektedirler. Çoğu eleştirmene göre bu film Charlie Chaplin’in başyapıtı. Sesli sinemanın yeni yayılmaya başladığı bir dönemde, bu devrimi reddederek yine sessiz çektiği filminde, neredeyse tüm becerilerini konuşturuyor Chaplin.