“Göç Hikayeleri” farkındalık yaratıyor

Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği Belgesel Atölyesi’nin çalışması olan ‘Göç Hikayeleri’ sergisi, 29 Kasım’a kadar Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde seyirciyle buluşacak


  • Oluşturulma Tarihi : 27.11.2015 08:10
  • Güncelleme Tarihi : 27.11.2015 08:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Göç Hikayeleri” farkındalık yaratıyor

E. ÇAĞLA GENİŞ

Savaşlar nedeniyle doğup büyüdükleri topraklardan ayrılmak zorunda kalan, aileleri parçalanan, bilinmeze yol alırken kayıplar veren sığınmacıların dertlerini dinlemek, onları anlamak, anlatmak, belgelemek ve toplumsal bir duyarlılık oluşturmak amacıyla Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nin belgesel grubu “Göç Hikâyeleri” adı altında foto-röportaj sergisi gerçekleştirdi. Koordinatörlüğünü Doç. Dr. Adil Alpkoçak’ın yaptığı proje Basmane, Suruç, Erzincan Afgan Kampı’nda ziyaret edilen mültecilerin hikayelerinin fotoğraflanması oluştu. Ön çalışmalarıyla birlikte yaklaşık 10 ay süren projede binlerce kare fotoğraftan seçilen 162 fotoğraf 17 ayrı başlık altında toplanarak, kısa açıklamalarla sergiye sunuldu.

“FOTOĞRAFÇI GERÇEKLERİ BELGELEMELİ”

Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği(EFSA) Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ahmet İmançer projenin önemine vurgu yaparak, “Dünyanın birçok yerinde gelişen savaş vb. durumlarda insanlar yer ve yurtlarından ayrılmak durumunda kalmaktalar. Ve bunların sonucunda çok kötü sonuçlar oluşmakta.  Biz fotoğrafçıların yapması gereken ise bu gerçekleri belgeleyerek kamuoyu ile paylaşmak olmalı. Körelen duygularınızda gerçekleri göstererek duyarlı hale dönüştürmek olmalı. EFSA Derneği çatısı altında oluşturulan Belgesel Atölyesi göç konusunu ele alarak sergi açma ve sunum yapma gereğini hissetmiştir” dedi.

“ONLARI HİSSETTİK, YAŞADIK”

Proje çalışmaları sırasında yeni doğan bebekler, ölüm olduğunu kaydeden EFSA Derneği fotoğraf sanatçısı Candan Tasatmanlar, “Onlarla birlikte sevindik, onlarla birlikte üzüldük. Onlar bize tüm samimiyetleriyle açıldılar. Sanırım aramızdaki dil sorununa karşın biz de onlara samimiyetimizi aktarabilmişiz. Aramızda bir sıcaklık, yakınlık, dostluk oluştu. Sergi açılışına İzmir’de yaşayan ve belgeselimize konu olan Suriyeli ailelerden bazıları da katıldı. Onlarla bir empati kuramazsanız başarılı olamazsınız diye düşünüyorum. Onları anladık, hissettik, yaşadık. Amacımıza ulaştığımızı, toplumsal bir duyarlılık oluşturabildiğimizi sergiyi izleyenlerin geri dönüşlerinden anlıyorum ve çok mutluyum” diye konuştu.

Haber Merkezi