Haydi gençler!

İzmir Gençlik Zinciri Çalıştayı’nın başlatmış olduğu ‘Birlikte Yaşam Atölyesi’, 1 Ağustos ile 3 Ağustos 2018 tarihleri arasında aktivitelerini gerçekleştirdi. Gençlik Zinciri, daha iyi projeler için kolları sıvadı


  • Oluşturulma Tarihi : 19.08.2018 07:47
  • Güncelleme Tarihi : 19.08.2018 07:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Haydi gençler! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER
Mülteci Destek Derneği ile İzmir Gençlik Zinciri’nin Türk ve Suriyeli gençler arasında sosyal etkileşim ve uyumu sağlama amacıyla gerçekleştirdiği ‘Birlikte Yaşam Atölyesi’, yakın zamanda başarılı çalışmalarla faaliyete geçti. Gönüllü Gizem Ay’ın koordinatörlüğünde olan ve İzmir Konak Belediyesi desteğiyle Basmane Semt Merkezi’nde çeşitli milletlerden gençlerin bir araya gelmesiyle yürütülen etkinliklerin devamı için hız vermeden projeler üretiliyor. ‘Birlikte Yaşam Atölyesi’nin koordinatörlüğünü yapan Gizem Ay, başlatmış oldukları çalışmalara ilişkin, “İzmir Gençlik Zinciri; ırk, din, dil, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın gençlerin oluşturduğu bir topluluktur. Bu topluluk gençlerin kendilerini ifade etmesine fırsat sağlayıp eşitlik ve adalet için mücadele etmektedir. Gençlerin problemlerini çözmek için, gençler belirli aralıklarla bir araya gelmektedir ve çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Gençlik Zinciri; Türkiyeli, Suriyeli, Iraklı, Yemenli, Somalili, İranlı, Sudanlı, Lübnanlı, dünyanın her yerinden İzmir’de yaşayan mülteci, göçmen ve yerel halka mensup gençlerin kendi kurdukları gönüllü bir platformdur. Burada gençler birlikte yaşamayı güzelleştirmek, var olan sorunları beyin fırtınalarıyla çözmek ve bu zinciri büyüterek daha fazla gence ulaşmayı ve değişim kampanyaları yürütmeyi amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“SESİMİZİN DUYULMAMA ENDİŞESİ”
Gerçekleştirmiş oldukları çalıştaylarda sorulara ortak bir dille cevap aradıklarını kaydeden Gizem Ay, “Birinci İzmir Gençlik Zinciri Çalıştayı’nda birlikte tartıştığımız 4 temel soru vardı. Bu sorular çerçevesinde 3 gün boyunca çeşitli oturumlar yürütülerek bu sorulara ortak bir dilde cevaplar arandı. Temel tartışma sorularımız şu şekildedir; ‘Genç kimdir, gençlerin sorunları nelerdir, sorunların kaynakları nelerdir, sorunları nasıl iş birliği içerisinde çözebilir? Çalıştayın birinci gününde gençler ilk olarak beklentilerini ve endişelerini tartıştı. Temelde genç bir dilde en büyük beklenti ayrımcılıkla mücadele edebilmek ve söz sahibi olabilmek oldu, en büyük endişeleri ise bu çalıştayın sonucunda karar alıcılar, sivil toplum örgütleri ve uluslararası örgütler tarafından sesimizin duyulmama endişesi oldu” şeklinde konuştu.

GÜVENCESİZ İSTİHDAM
‘Genç’ kavramının tanımını yaparak sözlerine devam eden Gizem Ay, “Genç, dinamik düşünce biçimi ve enerjisi yönünden yaşıtlarından bağımsız; kendi sorunlarını dünyanın sorunları olarak görebilme kabiliyeti açısından da toplumun farkındalık düzeyi en gelişkin kesimidir. Gençlik Zinciri ise kendini bu duyarlılık ağının en umutlu parçası olarak tanımlar” diye kaydetti. “Özellikle gençlerin, uzmanlaştığı meslekleri yapamıyor olması en önemli sorunların başında geliyor” diyen Ay, “Ayrıca çalışma şartlarının eşit olmayışı ve güvencesiz istihdam da gençliğin yüz yüze kaldığı problemlerin başında yer almaktadır. Bunlara bağlı olarak din, dil, ırk, çalışan ya da çalışmayan ayırmaksızın gençliğin yaşadığı bir diğer sorun ise mekan problemidir. Gerek yaşamın pahalılığı gerekse genç insanlara olan güvenin giderek azalması bizlerin özerk hayatlar kurmalarının önündeki büyük engellerden biridir” ifadelerine dikkati çekti.

ÇÖZÜM YOLLARI NELERDİR?
Tüm bu sorunlara ilişkin çözüm yollarından da bahseden Gizem Ay, “Sivil toplum aktörlerini sürece dahil etmek, şehirde hizmet veren STK’ları tanımak, STK’lara dair ulaşılabilir bir hizmet haritalandırması yapmak, ortak sorunlar için çalışma grupları oluşturmak, çıkan sonuçları sivil toplum aktörleri ve yerel otoritelerle paylaşmak, Gençlik Zinciri bildirileri oluşturmak ve sivil toplum aktörlerini etkinliklere davet etmek, Meslek Edindirme Kurslarının artırılması / Online meslek edindirme kursları, iş kanunu gibi konularda eğitici seminerler düzenlemek, belge gösteremeyen gençler için kurumlarca Mesleki Yeterlilik Sınavı yapılması ve girişimcilik eğitimleri” diyerek sözlerini tamamladı.