Sayfa Yükleniyor...
Nazım Hikmet Kültür Merkezi, haziran ayında sanatseverler için yeni ve heyecan verici etkinlikler için kapılarını açıyor
Nazım Hikmet Kültür Merkezi, haziran ayında sanatseverler için yeni ve heyecan verici etkinliklere kapılarını açıyor. Tiyatro oyunlarından müzik dinletilerine, sergilerden film gösterimlerine kadar birbirinden farklı etkinliklerle katılımcılar keyifli anlar yaşayacak. Merkez, sanatın her dalına yer vererek, ziyaretçilere zengin ve renkli bir program sunmayı hedefliyor. Ayrıca, etkinlikler sırasında tanınmış sanatçılar ve uzmanlarla yapılacak söyleşiler de sanatseverlere unutulmaz deneyimler yaşatacak.
NAZIM HİKMET’İN UNUTULMAZ ESERİ ‘HER ŞEY MAL: KAFATASI’ 3 HAZİRAN’DA SAHNEDE OLACAK
3 Haziran Pazartesi günü saat 20.30’da Konak Halk Merkezi’nde, ücretsiz olarak gerçekleşecek ‘Her Şey Mal: Kafatası’ adlı oyun, izleyicilerini ağırlayacak. Bu oyun, her şeyin meta olarak kabul gördüğü bir dünyada; bilim, sanat, sağlık sistemleri, gerçeklik ve hatta aşkın bile nasıl biçim değiştirerek alınıp satılabileceğinin öyküsünü anlatıyor. Nazım Hikmet’in ilk taslaklarını Moskova’da yazdığı bu eser, Türkiye’ye döndükten sonra Muhsin Ertuğrul’un isteği ve teşvikiyle ‘Kafatası’ adıyla tekrar kaleme alındı. Oyun, 1932 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahnelenmeye başladı, ancak 4’üncü gösterimden sonra Ankara’dan gelen bir emirle yasaklanarak gösterimden kaldırıldı. ‘Her Şey Mal: Kafatası’ oyunu, sanatseverleri düşündüren ve sorgulatan temasıyla etkileyici bir deneyim sunmayı hedefliyor.
AUDİTİON: SEÇME İLE TEK KİŞİLİK BİR PERFORMANS
5 Haziran Çarşamba günü saat 20.30’da Konak Halk Sahnesi’nde sahnelenecek olan ‘Audition: Seçme’ adlı oyun, sinema ve oyunculuğa tutkuyla bağlı bir adamın hikayesini anlatıyor. Savaş sonrası bir film için oyuncu seçmelerine katılan bu adam, bu süreçte kendi hikayesini anlatmaya karar verir. Tek kişilik bu oyun, izleyicilere etkileyici bir performans sunarak, bir bireyin tutkusunu ve içsel yolculuğunu gözler önüne seriyor.
KONAK HALK SAHNESİ'NDE KOMEDİ RÜZGÂRI KAÇ BABA KAÇ
6 Haziran Perşembe günü saat 20.30’da Konak Halk Sahnesi’nde sahnelenecek olan ‘Kaç Baba Kaç’ oyunu, ücretsiz olarak izleyicilerini ağırlayacak. Oyunun konusu ise şöyle olacak; Dr. David Morgan, kariyerinin en önemli konferansına hazırlanmaktadır. Çalıştığı hastanenin doktorlar odasında yapacağı konuşmayı prova ederken, bu önemli gün hayatının en zor gününe dönüşür. Yıllar önce kısa bir ilişki yaşadığı hemşire Tate, David’den olan kızı Leslie ile aniden çıkagelir. David, bir yandan yeni tanıştığı kızı ve eski sevgilisiyle ilgilenirken, diğer yandan polis komiseri, noel hazırlıkları, rektör ve karısı gibi beklenmedik misafirlerle de başa çıkmak zorunda kalır. ‘Kaç Baba Kaç’, izleyicilere komik ve kaotik anlar yaşatacak, eğlenceli bir tiyatro deneyimi sunmayı amaçlıyor.
TARTUFFE'LERİN DÜNYASI: SİZİ TANIYORUM
Özdemir Nutku Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Yönetmeni, Yılın Sahne Tasarımı ve Yılın Ekibi ödüllerini alan ‘Sizi Tanıyorum’ yeniden sahne alıyor. 7 Haziran Cuma günü saat 20.30’da Konak Halk Sahnesi’nde sergilenecek olan bu oyun, izleyicilere keyifli anlar yaşatacak.
Nâzım Hikmet’in, Moliére’in aynı adlı oyununu uyarlayarak günümüzden bir Tartuffe eklediği ve ‘Tartuffe’lerin ne kadar çıkarcı ve her dönemin insanı olduklarını gösterdiği bu uyarlama olan oyunun konusu ise şöyle; Yeni Tartuffe, eski Tartuffe’e yardım ederken bir süre sonra onun kuyusunu kazmaya başlar. Orgon, evinde bir Tartuffe’e önce biat eder, sonra kurtuldum derken, çırağının aynı yaklaşımıyla karşı karşıya kalır. Nâzım Hikmet, bu eseriyle ‘Tartuffe’lerin din, para ve iktidar sömürüsündeki kronik yapısını deşifre eder. Katmerlenmiş ‘Tartuffe’lerle bu yapı daha da perçinlenir.
Bİ DÜNYA MÜZİK KADINLAR KOROSU 11 HAZİRAN’DA DİNLEYİCİLERİYLE BULUŞACAK
Aralık 2022’de, Şef Nevin Apaydın öncülüğünde kurularak, Şubat 2023’te İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde çalışmalarına başlayan ‘Bi Dünya Müzik Kadınlar Korosu’ 11 Haziran’da dinleyicilerini ağırlayacak. Saat 20.30’da başlayacak olan konser Konak Halk Sahnesi’nde gerçekleşecek. Çok dilli, çok kültürlü ve çok sesli müzik yapmayı amaçlayan koronun repertuarı Dünya’nın çeşitli halklarına ve yerel kültürlerine ait ezgilerin çok sesli düzenlemelerinden oluşuyor.
PROF. DR. ÇİLER ÇİLİNGİROĞLU İLE 12 HAZİRAN’DA MODERN ÇAĞIN ARKEOLOJİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ TARTIŞILACAK
12 Haziran’da ise İnsan Manzaraları Salonu’nda saat 18.30’da ‘Antroposen Çağda Arkeoloji Nasıl Olmalı?’ konulu bir arkeoloji söyleşisi gerçekleşecek. Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu'nun konuşmacı olarak katılacağı bu etkinlikte, modern çağın arkeoloji üzerindeki etkileri ve arkeolojinin geleceği tartışılacak.
MERVE AĞRIÇ